-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neteisėtu „Hiperbolės“ vardo naudojimu kaltinamas A.Kapustinas: „Mus naudoja kaip reklamą sugrįžimui“

Po beveik 20 metų tylos „Hiperbolės“ vardas vėl garsiai skamba Lietuvos padangėje. Legendinės grupės nariai kreipėsi į teismą dėl neteisėto jų vardo naudojimo, siekdami, kad nebeliktų „Hiperbolės“ pavadinimą naudojančių muzikos grupių. Apsimetėliais vadinamos grupės „Hiperbolė Tribute Band“ lyderis Anatolijus Kapustinas atkerta, esą sukeltu skandalu bandoma daryti reklamą kitais metais jubiliejų minėsiančiai „Hiperbolei“.
Grupė „Hiperbolė Tribute Band“
Grupė „Hiperbolė Tribute Band“ / A. Kubaičio nuotr.

Rugsėjo pabaigoje „Hiperbolės“ nariai Michailas Garberis, Viktoras Prapras, Igoris Berinas ir Ričardas Bartusevičius kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą, kur pateikė du ieškinius: vieną prieš grupę „Hiperbolė Tribute Band“, kitą prieš „Hiperbolė projektas“. „Hiperbolės“ nariai siekia, kad šioms dviem grupėms būtų uždrausta naudoti jiems priklausantį grupės vardą.

„Mūsų vertinimu šiais abiem atvejais „Hiperbolės“ ženklo reputacija yra naudojamasi norint gauti asmeninės naudos, už parduotus bilietus gauti kažkokių pajamų“, – 15min sako „Hiperbolės“ narių advokatas Adomas Kunčius.

Vienas iš „Hiperbolės“ įkūrėjų Viktoras Prapras interviu 15min sako, kad grupę į teismą kreiptis paskatino trūkusi kantrybė – esą į prašymus ir skambučius nebuvo atsižvelgta. Tai daryti paskatino ir artėjantis grupės jubiliejus 2019 metais.

Prieš beveik 20 metų išsiskyrusius grupės muzikantus pykdo ne tik vardo naudojimas, bet esą ir jo reputacijos menkinimas.

„Jei tu groji grupės muziką, tu turi tai daryti kokybiškai, mano klientų vertinimu, tai yra daroma nekokybiškai ir taip yra bloginama prekės ženklo reputacija“, – sako V.Prapras.

Kad grupės nariai kreipėsi į teismą, 15min patvirtino ir Vilniaus apygardos teismo atstovai. Pasak jų, kreipimasis gautas rugsėjo 27 d., tačiau ieškiniuose nustatyta trūkumų, tad ieškovai per tam tikrą turi juos pataisyti.

VIDEO: Hiperbolė – „Baigėsi šokis“

„Hiperbolė Tribute Band“ lyderis: tariausi su I.Berinu

Grupės „Hiperbolė Tribute Band“ lyderis A.Kapustinas pasakoja su „Hiperbolės“ gitaristu Igoriu Berinu susipažinęs 2009-aisiais. Tuo metu Anatolijus grojo ir dainavo grupėje „Arbis“. Esą tuomet Berinas ieškojo muzikinio kolektyvo su kuriuo galėtų įgyvendinti idėjas. Anatolijus, sako, kad bendras darbas studijoje su Igoriu truko apie trejus metus, kartu jie koncertų nerengė. 2012-ųjų pabaigoje draugiškai išsiskirta.

„Buvo susitarimas toks, kad mes įrašinėjame kartu naujas dainas. Už tai jis paprašė pinigų, aš pradėjau jam mokėti. Iš viso apie 30 tūkstančių litų (apie 8700 eurų). Užteko man proto, besibaigiant bendradarbiavimui paimti raštelį. Ten parašyta, kad jis man duoda sutikimą atlikinėti bei išleisti naujas dainas, kurias jis, kaip buvo sutarta, aranžuoja“, – apie darbo užkulisius su I.Berinu kalba Anatolijus.

Asmeninio albumo nuotr./„Hiperbolė tribute band“
Asmeninio albumo nuotr./„Hiperbolė tribute band“

Prabėgus metams po išsiskyrimo – 2013-aisiais, Anatolijus sako pasiūlęs Igoriui kartu kurti tribute projektą (angliškas terminas tribute reiškia kito atlikėjo ar grupės pagerbimą, atliekant jų dainas). Jis esą iš pradžių sutiko, o vėliau persigalvojo.

„Berinas man sako: nenoriu, o jūs darykite, jeigu norite, man vienodai. Man nereikia, nes aš nieko bendro nenoriu su „Hiperbole“ turėti, man „Hiperbolė“ sugadino visą gyvenimą“, – tokius I.Berino žodžius prisiminė A.Kapustinas.

15min norėjo pakalbinti patį Igorį Beriną, tačiau jis komentuoti atsisakė.

Tarėsi dėl dainų, bet ne dėl pavadinimo

Vienas iš „Hiperbolės“ įkūrėjų Viktoras Prapras 15min patikino, kad Igoris tikrai nedavė leidimo Anatolijui jo grupės pavadinime naudoti „Hiperbolės“ vardą: „Igoris Berinas jiems pardavė du visiškai naujus savo parašytus kūrinius. Žinau, kad yra tai įrodantis dokumentas, bet Igoris negalėjo jiems leisti naudotis „Hiperbolės“ vardu, buvo tartasi tik dėl dainų.“

VIDEO: Hiperbolė – „Aš tikiu“

Grupės „Hiperbolė Tribute Band“ lyderis pripažįsta, kad dėl žodžio „Hiperbolė“ naudojimo su jo savininkais nekalbėjo, tačiau sako, kad pasaulyje daug pavyzdžių, kur pavadinimuose minimos garsios grupės.

Anatolijus pripažįsta, kad „Hiperbolės“ nariams būtų labiau tikę, kad jie pasivadintų, pavyzdžiui: „Anatolijus Kapustinas ir grupė dainuoja Hiperbolės dainas“, tačiau jis sako nesąs įpareigotas teisiškai tai daryti.

„Pažiūrėjome, kad visur pilna tokių pavyzdžių kaip „Abba Tribute“, „Beatles Tribute“ ir pasivadinome. Žmonės šiais laikais yra išprusę ir žino, kas yra tribute, žino, kad eina į tribute. Atėję į mūsų koncertą nesitiki pamatyti Garberį ar Beriną, tikrai žino, kad 20 metų grupė nebekoncertuoja“, – 15min kalbėjo A.Kapustinas.

Grupės archyvo nuotr./Grupė „Hiperbolė Tribute Band“
Grupės archyvo nuotr./Grupė „Hiperbolė Tribute Band“

Problemai spręsti mato tik teisinį kelią

Buvęs „Hiperbolės“ narys V.Prapras sako, kad jų vardą naudojančias grupes jis ne vieną kartą buvo įspėjęs ir gražiuoju prašęs nenaudoti jiems teisiškai nepriklausančio vardo, tačiau į tai niekas dėmesio nekreipė. Dabar jis mato vienintelį kelią – apginti grupės vardą teisme.

„Anatolijus tuo vardu naudojasi 5 metus, iš jo pumpuoja sau pinigus. Davėme žmogui užsidirbti, gal pakaks? Anksčiau tribute pavadinime didelėmis raidėmis rašydavo, paskui žiūriu, vis mažėja, mažėja, dabar jau visai be tribute. Atleiskite, jei jūs vagiate mūsų vardą, tai jūs vagys“, – 15min kalbėjo V.Prapras.

Viktoras Prapras pasakoja prieš ketverius metus kreipęsis ir į vieną televizijos laidą, jos kūrėjų prašė padėti surasti grupės vardą naudojančius muzikantus. Televizija surado tą pačią „Hiperbolė Tribute Band“.

„Anatolijus tame reportaže sakė, kad mus labai myli, kad tribute – pasaulinė praktika, esą jie nesinaudoja mūsų vardu ir žmonių neklaidina. Bet kažkodėl gatvėje sutikti nepažįstami žmonės manęs klausdavo: jūs iš „Hiperbolės“, kodėl prieš tris mėnesius vykusiame koncerte jūsų nemačiau? Mes su Ričardu Bartusevičiumi įkūrėme tą grupę, tai yra mūsų kūdikis. Įsivaizduokite, jūsų vaiką paima, atima ir pasako, čia mano vaikas, ne jūsų“, – nuoskaudos neslėpė V.Prapras.

A.Kapustinas sako po minėto TV reportažo susisiekęs su I.Berinu ir paklausęs, kodėl jį kaltina neteisėtu grupės vardo naudojimu: „Sakau Igoriui, palauk, juk mes šnekėjome, tu leidai mums rengti tribute. Jis sako, „čia Prapro reikalai, aš nieko bendra neturiu su „Hiperbole“, palikite mane ramybėje“.

Pavadinimą saugo patentų biuras

„Hiperbolės“ prekės ženklas 2000 metais registruotas Valstybiniame patentų biure. Ne tik vardas, bet ir grafinis ženklas – 9 didžiosios raudonos raidės HIPERBOLĖ. Ženklas registruotas koncertų ir leidybos veiklai.

„Tokia registracija, reiškia, kad niekas kitas be raštiško prekės ženklo savininko sutikimo negali jo naudoti. Kitaip tariant, be savininkų sutikimo, koncertinėje veikloje žodžio „Hiperbolė“ naudoti niekas negali“, – apie prekės ženklo naudojimą aiškina advokatas A.Kunčius.

Valstybinio patentų biuro atsiųstame atsakyme nurodoma, kad pagal Lietuvos Respublikos įstatymus, prekių ženklo savininkas turi teisę drausti naudoti jam priklausantį prekinį ženklą.

„Prekių ženklų įstatymas numato, kad registruoto prekių ženklo savininkas turi teisę drausti kitam asmeniui be jo sutikimo komercinėje veikloje naudoti žymenį, kuris yra tapatus ar panašus į jam priklausantį prekių ženklą ir kuris yra naudojamas toms pačioms ar panašioms prekėms ar paslaugoms kaip ir registruotas prekių ženklas. Prekių ženklo savininkas, manydamas, kad konkretaus žymens naudojimas pažeidžia jo teises į registruotą prekių ženklą, turi teisę kreiptis į teismą su ieškiniu dėl pažeistų teisių gynimo“, – rašoma Valstybinio patentų biuro 15min atsiųstame atsakyme.

A.Kapustinas: „Gal jie naudoja mus kaip reklamą sugrįžimui?“

Kaltinimų sulaukusios grupės „Hiperbolė Tribute Band“ vokalistas Anatolijus mano, kad sukeltu skandalu gali būti siekiama padaryti reklamą „Hiperbolės“ 45 metų jubiliejui, kuris bus minimas kitąmet.

„Tai galėjo būti būdas sukurti piarą. Gal jie panaudojo mus kaip priemonę sugrįžti? Gali būti, kad aš fantazuoju... Bet galiu pažadėti, jei vis tik bus paskelbta apie atsikūrusios legendinės „Hiperbolės“ turą, kai bus įvardytos konkrečios datos, mes nutrauksime visus savo koncertus.“

Grupės albumo nuotr./„Hiperbolė Tribute Band“ koncertas
Grupės albumo nuotr./„Hiperbolė Tribute Band“ koncertas

Teismo A.Kapustinas nebijo, ir pavadinimą, tikina, keisiantis tik sulaukęs teismo sprendimo: „Jeigu bus teismo sprendimas, kad negalime taip vadintis, tai mes pakeisime. Bet tai nesvarbu, nes afišoje vis tiek bus parašyta legendinės „Hiperbolės“ dainos. Būtų gerai palikti tokį vardą, koks jis yra, per tuos penkerius metus buvo įdirbis.“

Grįš, jei leis sveikata

Į klausimą, ar gerbėjai ateinančiais metais gali tikėtis „Hiperbolės“ sugrįžimo, Viktoras Prapras atsako nedaugžodžiaudamas – visko gali būti. Bet prieš tai esą svarbu, kad neliktų jų vardu pasivadinusių grupių.

„Aš nieko nesakiau, tik primenu, kad artėja grupės 45-metis. Čia jau mūsų vidiniai reikalai, kaip mes darysime, ar nedarysime, žiūrėsime kokia bus sveikatos būklė, nes mes visi turėjome ne po vieną operaciją. Vis dėlto, esame ne vaikai, amžius daro savo“, – taip apie sugrįžimą į didžiąją sceną su legendine grupe kalbėjo V.Prapras.

VIDEO: Hiperbolė – „Su gimtadieniu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius