-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Palangoje atidarytas iliuzijų namas: viena iš pramogų – išgertuvės su Veryga ir Karbauskiu

Ketvirtadienio popietę Palangoje buvo atidarytas originaliais Lietuvos menininkų darbais ir pastato istorija unikalus iliuzijų namas „Eureka“.
Gediminas Juodeika ir Karolis Banevičius
Gediminas Juodeika ir Karolis Banevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pagrindinėje kurorto gatvėje duris atvėrusiame, beveik 400 kv. metrų ploto name įrengti kambariai bei pagal specialų užsakymą užsienyje pagaminti eksponatai priverčia suabejoti realybe bei suteikia išskirtinę galimybę sėsti prie bendro stalo su dabartinės Lietuvos valdžios atstovais.

Tarp atidarymo svečių – televizijos prodiuseris Gediminas Juodeika, aktorė Valda Bičkutė, žurnalo „Happy 365“ redaktorė Jurga Baltrukonytė su vyru menininku Algiu Kriščiūnu, Lietuvos meninės gimnastikos čempionė Neda Šerniūtė.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jurga Baltrukonytė ir Algis Kriščiūnas su dukra
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Jurga Baltrukonytė ir Algis Kriščiūnas su dukra

„Iliuzijų namas – tai visame pasaulyje populiarėjanti pramoga. Šią tendenciją lemia šiuolaikinės technologijos: kiekviename išmaniajame įrenginyje yra vaizdo kamera, kuri leidžia žmonėms įamžinti savo gyvenimo epizodus ir pasidalinti jais socialiniuose tinkluose. Šiame name lankytojai turi ne tik galimybę tapti iliuzijos dalimi, pamatyti bei parodyti save kitiems nestandartinėje aplinkoje ir situacijose, bet ir gauti žinių apie mus supantį pasaulį bei praplėsti jo suvokimą“, – sako idėjos autorius, iliuzijų namo „Eureka“, taip pat Klaipėdos raj., Radailiuose, ir Vilniuje, bei kaimyninės Baltarusijos sostinėje Minske įrengtų „Dino parkų“ steigėjas Andrius Aušra.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Iliuzijų namo „Eureka“ atidarymo akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Iliuzijų namo „Eureka“ atidarymo akimirka

„Eureka“ įrengtas istoriniame, XIX amžių menančiame, grafų Tiškevičių name – viloje „Aldona“. Jo remontas ir pritaikymas menininkų, taip pat – pagal užsakymą Indijoje ir Kinijoje gamintų darbų eksponavimui užtruko apie pusę metų, o nuo idėjos iki iliuzijų namo atidarymo – metai.

Vienas įspūdingiausių jo eksponatų – zoetropas arba gyvenimo ratas, kuris remiasi senosios animacijos principais ir atgaivina žaislines figūrėles. Ne mažiau įspūdingas viesulo tunelis, kuriame, nors einama stabiliu paviršiumi, prarandama pusiausvyra, visatos kambarys, nukeliantis lankytojus į kosmoso platybes, bei atspindžiais klaidinantis veidrodžių labirintas.

VIDEO: Pasižvalgykite po Palangoje duris atvėrusį iliuzijų kambarį

Iliuzijų muziejus „Eureka“ išsiskiria dar ir tuo, jog jame eksponuojami Lietuvos menininkų darbai atspindi šių dienų aktualijas. Vienas jų – menininko Mariaus Skrupskio 3D paveikslas suteikia galimybę kiekvienam namo lankytojui prisėsti prie bendro stalo su dabartinės šalies valdžios atstovais Ramūnu Karbauskiu ir Aurelijumi Veryga. Kiti to paties menininko darbai leidžia tapti simpatiška Palangos undinėle ir pasinerti į jūros gelmes kartu su milžinišku aštuonkoju. Iliuzijos „Eureka“ lankytojus lydi ir rūsyje, kur įrengti tualetai – čia draugiją palaikys solidi vyriška kompanija.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Iliuzijų namo „Eureka“ atidarymo akimirka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Iliuzijų namo „Eureka“ atidarymo akimirka

Iliuzijų namo kieme svečius pasitinka kitų šalies menininkų – skulptoriaus Rolando Repšio ir tautodailininko Liudviko Beniušio sukurtas fontanas, kurio vandens srovė „laiko“ didžiulį riedulį. Jis aiškiai matomas visų, keliaujančių Basanavičiaus gatve. Joje atidarydami iliuzijų namą „Eureka“, jo steigėjai siekia, kad Palanga taptų patraukli turistams įvairiais metų laikais, o joje teikiamos pramogos nepriklausytų nuo oro sąlygų bei būtų prieinamos visus metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius