Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pernai sūnaus susilaukusi Gerda Žemaitė pakliuvo į ligoninę: įspėja visas gimdžiusias

Penktadienį „TV pagalbos“ žvaigždė Gerda Žemaitė socialiniuose tinkluose pasidalijo nuotrauka tiesiai iš Kauno 2-osios klinikinės ligoninės palatos. Kaip paaiškėjo, moteris susidūrė su rimtomis sveikatos problemomis. 15min apie tai pakalbinta G.Žemaitė atvirai papasakojo, kada pajautė pirmuosius negalavimus, su kuo jai teko susidurti, bei perspėjo kitas moteris, ką reikėtų daryti išgirdus tokią diagnozę.
Gerda Žemaitė
Gerda Žemaitė / Asmeninio albumo nuotr.

Po nėštumo prasiskyrę pilvo raumenys, arba kitaip – diastazė. Tokią diagnozę išgirdo pas gydytojus apsilankiusi „TV pagalbos“ žurnalistė G.Žemaitė, kuriai penktadienį buvo sėkmingai atlikta pilvo operacija.

„Kadangi buvo labai didelis vaisius, tai prasiskyrė raumenys ir atsirado bambos išvarža. Išvarža buvo nedidelė, bet man gydytoja rekomendavo nelaukti, nes vėliau ji tik didėja, atsiranda visokių rizikų“, – apie tai, kaip atsirado diastazė, 15min pasakojo moteris.

Kaip ji pridūrė, pirmuosius požymius, jog skiriasi pilvo raumenys, galima buvo pastebėti dar nėštumo metu. „Dažnai jausdavau deginimą toje vietoje, kur man ir skyrėsi į šonus raumenys“, – atsiminė ji. Moteris esą pajutusi tuos pačius skausmus ir vėliau, jau po gimdymo, kai grįžo į sporto salę.

Loretos Kondratės/Gerda Žemaitė
Loretos Kondratės/Gerda Žemaitė

„Sportuoju tris kartus per savaitę, tad, darydama preso pratimus, pradėjau jausti diskomfortą, pastebėjau, kad man maudžia ir degina pilvą. Mano treneris parekomendavo dėl to pasitikrinti“, – teigė G.Žemaitė.

Tiesa, pasitikrinti, ar raumenys prasiskyrę, yra įmanoma ir pačiam. Anot žurnalistės, specialia technika, keliant galvą, pats žmogus gali pamatyti, ar yra diastazė.

„Aš tą techniką pabandžiau, man pasirodė, kad tarpas yra, tai iš karto nulėkiau pas savo šeimos gydytoją, ji mane nusiuntė pas chirurgą. Chirurgai padarė echoskopiją ir iš karto rado, kad yra raumenų išsiskyrimas ir kad net yra išvarža“, – sakė G.Žemaitė.

Kad turi ir išvaržą, žurnalistė teigė nė neįtarusi. „Ypatingo negerumo aš nejutau, kad labai skaudėtų ar matytųsi iš išorės. Pasirodo, išvaržą ne visais atvejais galima pajausti“, – teigė moteris.

Daugybės moterų problema

Nors medikai G.Žemaitei užsiminė, kad net 70 proc. moterų (juolab po antro nėštumo) prasiskiria raumenys, dėl diagnozės moteris nemenkai išsigando, o ypač, kai gydytojai jai prasitarė, jog preso pratimų ji apskritai negali daryti.

Algio Kriščiūno nuotr./Gerda Žemaitė
Algio Kriščiūno nuotr./Gerda Žemaitė

„Pagalvojau, kad pati pabloginau situaciją, per anksti darydama preso pratimus – juk Cezario pjūvio metu yra traumuojami raumenys. O aš į sportą grįžau jau po dviejų mėnesių, man atrodė, kad esu jau pilna jėgų, noriu atgauti formas“, – mintimis dalijosi žurnalistė ir pridūrė, jog medikai rekomenduoja pradėti sportuoti prabėgus 6 mėnesiams po gimdymo.

Būtent dėl to G.Žemaitei norisi apie tai kalbėti kitoms moterims – kad šios žinotų, kaip situacijos nepabloginti, bei nutuoktų, kur kreiptis, kai tenka susidurti su diastaze. Pati žurnalistė iš praktikos atrado, kad operacija jau nebėra tokia baisi, kokia galbūt buvo anksčiau.

„Iki šiol buvo daromas didelis vertikalus pjūvis ir siuvami raumenys, bet, pasirodo, jau dveji metai mūsų medikai respublikinėse ligoninėse gali pasiūlyti tokį variantą – be rando susiūti raumenukus ir netgi išoperuoti išvaržas, kas iš principo yra didelė naujovė“, – pasakojo moteris.

Operacija žurnalistei buvo atlikta laparoskopu. Tuo metu, anot žurnalistės, jai buvo padaryti trys labai nedideli pjūviukai per Cezario pjūvio vietą. „Atkėlė visą odą, tada susiuvo viduje. Bet operacija truko ilgokai, apie 3 valandas“, – prisiminė G.Žemaitė.

TV3 nuotr./Gerda Žemaitė
TV3 nuotr./Gerda Žemaitė

Tiesa, esant ir išvaržai, ir prasiskyrusiems raumenims, ši operacija yra visiškai kompensuojama Ligonių kasų. „Net jeigu ir nekompensuojama – vis tiek respublikinėje ligoninėje tokia paslauga suteikiama, ne tokios brangios tos operacijos, kaip, tarkim, plastikos chirurgijos centruose, tad paslauga prieinama tikrai daugeliui moterų“, – pastebėjo ji.

Pasigedo televizoriaus

Pokalbio metu G.Žemaitė smarkiai pabrėžė norinti padėkoti ligoninės personalui. Iš šios vietos ji išsineša tik geras emocijas.

„Noriu pasakyti padėką dviem chirurgams, kurie mane operavo – tai Audrius Paršeliūnas ir Eglė Kubiliūtė“, – vardijo moteris. Komplimentų ji negailėjo ir kitiems darbuotojams.

„Tikrai buvo labai gera patirtis ir apskritai visas personalas tobulas, visi labai rūpinasi visais ligoniais – ne dėl to, kad atpažįsta ką nors, tarkim, mane. Labai rūpestingas personalas, labai puikūs medikai“, – liaupses dalijo ji.

Nors jau įprasta pažerti kritikos ligoninių Lietuvoje maistui, G.Žemaitė ir čia neįžvelgė problemų. „Šiandien paragavau du šaukštelius plovo – visai neblogas“, – sakė ji. Tačiau apetitas moters nedžiugino – ligoninė, pasak žurnalistės, nėra ta vieta, kur apetitas būtų didžiausias. „Net naminio maisto nevalgau. Matyt, taip sulieknėsiu“, – juokėsi G.Žemaitė.

JurArt’s nuotr./Gerda Žemaitė
JurArt’s nuotr./Gerda Žemaitė

Vis dėlto moteris pasigedo vieno dalyko – tai televizoriaus, su kuriuo jos gyvenimas yra nemažai susijęs.

Ko labai trūksta, tai televizoriaus. Apskritai, man visada smagiau, kai kažkas šnekasi fone. „Labai trūksta televizoriaus, tiesiog dėl fono. Būna tų televizorių, čia yra viena privati palata, tačiau man neteko tokia laimė jos gauti“, – sakė moteris.

Dėl to ji sau per daug galvos nesuka – vietoje televizoriaus G.Žemaitė gavo palatos draugę. „Gulim vienoje palatoje su jauna mergina, 21-erių, bet man net smagiau, kad esu ne viena. Esu mėgėja su kuo nors paplepėti“, – atviravo moteris.

Paklausta, ko dabar labiausiai norėtų, ji neslėpė: „Dabar tik noriu greičiau pagyti.“ Gulėjimo režimas G.Žemaitei nusimato dar bent savaitę, kol viskas sugis natūraliai.

15min primena, kad G.Žemaitė antrojo vaiko susilaukė praeitų metų balandį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius