-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pirmą kartą Lietuvoje surengtas „Drag“ festivalis: dalyviai stebino nepakartojamais įvaizdžiais

Šeštadienio vakarą vainikavo neeilinis renginys – pirmą kartą šalyje rengiamo „Drag“ kultūros festivalio kulminacija. Dėl „drag queen“ karūnos susikovė ryškiausi Lietuvos „drag“ artistai. Vilniuje vykusį festivalį organizavęs atlikėjas Tomas Alenčikas-Alen Chicco juo siekė paskatinti žmones sugriauti galvoje esančius mitus ir gerai praleisti laiką.
„Drag“ festivalio akimirkos
„Drag“ festivalio akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šiemet festivalis truko pusantros dienos. Jis buvo atidarytas balandžio 12-osios vakarą – tądien surengta filmo peržiūra bei diskusija apie drag kultūros sklaidą Lietuvoje.

Tačiau pagrindinė festivalio diena buvo antroji. Čia užsiėmimai prasidėjo nuo ryto, o jų metu buvo mokomasi visų drag paslapčių – nuo grimo, plaukų iki drabužių.

Festivalio kulminacija tapo „Drag Race“ varžybos. Jos Lietuvoje vyko taip pat pirmą kartą. Čia dėl drag queen karūnos intriguojančiame konkurse susikovė stipriausi ir ryškiausi Lietuvos drag artistai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Drag“ festivalio akimirka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Drag“ festivalio akimirka

Konkursas vyko keliais etapais – pirmajame dalyviai ir dalyvės pristatė savo kurtus įvaizdžius. Čia buvo svarbu ne tik atrodyti kuo įspūdingiau, bet daug reikšmės turėjo ir eisena – ji privalėjo būti gerai apgalvota ir surežisuota. Patekusius į antrąjį etapą išrinko komisija.

Antrajame etape dalyviai pristatė dainas. Tiesa, drag atlikėjai ne dainuoja, o žiopčioja pagal muziką, taip surengdami mini šou. Geriausiai pasirodę dalyviai pateko į finalą, kuriame kovojo dėl karūnos, o lemtingą žodį tarė komisija.

Šį kartą „Drag Race“ konkurse nebuvo skirstymo į kategorijas – tiek vyrai, įsikūniję į moterišką personažą, tiek moterys varžėsi vienoje kategorijoje. Taip, pasak organizatorių, norima apsidrausti – jų žiniomis, Lietuvoje drag užsiimančių vyrų yra apie 20, o tikslaus moterų skaičiaus nežino.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Alenčikas-Alen Chicco
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Alenčikas-Alen Chicco

Tarp renginio svečių buvo galima sutikti šokėją ir fotografą Naglį Bierancą. Savo drag įvaizdį pademonstravo festivalį organizuojantis Tomas Alenčikas-Alen Chicco. Jam jis nėra svetimas, tačiau to jis nedaro dažnai, nes galimybių pasirodyti nėra taip daug.

Renginio akimirkos – galerijoje:

Festivalyje nutarė apsilankyti ir humoristas, televizijos laidų vedėjas Paulius Ambrazevičius su žmona Kristina Žalnieriūnaite. Jie taip pat pasidabino specialiu makiažu.

Asmeninio albumo nuotr./Kristina Žalneriūnaitė ir Paulius Ambrazevičius
Asmeninio albumo nuotr./Kristina Žalneriūnaitė ir Paulius Ambrazevičius

„Nesu labai pripratęs prie makiažo – daugiausiai, ką anksčiau išbandžiau, buvo grimas televizijos laidoms, tai čia buvo labai smagu. Ir tikrai smagu buvo pakeisti barzdos spalvą, tik paskui užtruko, kol išsiploviau. Man rodos, Džokerio makiažas naujakui ar helovinui yra didesnis žingsnis drag link, negu kad aš čia žengiau“, – sakė P.Ambrazevičius.

Renginio iniciatorių ir globėjų – kūrybinės erdvės „Avant-grad“ – vadovė Miglė Paulauskaitė po itin didelio susidomėjimo sulaukusio festivalio neslėpė pasididžiavimo: „Aš žinojau, kad renginys sulauks daugybės kontraversiškų nuomonių. Bet nieko nedaryti, slėptis ar neigti, kad ši kultūra egzistuoja, būtų tas pats, kas Lietuvoje uždrausti silkę vien dėl to, kad vieni ją dievina, o kiti net kvapo negali pakęsti.

Visi mes turime savo pasaulius, savas laimės formules, savą būdą būti savimi: vieniems tai variklio perrinkinėjimas garaže, kitiems mezgimas, tretiems – iškamšų darymas ar piktų komentarų rašymas. Visi mes gimstame nuogi, o likęs gyvenimas yra... dragas. Visi mes dragqueens vienokia ar kitokia forma. Atsibundam nuogi ir užsidedam kaukę, su kuria galime atsistoti prieš pasaulį.”

Vilniaus undergroundo mama jau vadinama „Avant-grad“ mūza M.Paulauskaitė tikisi daugiau subkultūrų išvesti į dienos šviesą tiek dėl tolerancijos didinimo, tiek dėl švietimo, tiek, žinoma, ir dėl pramogos: „Festivalio metu gavome užklausų dėl įmonių vakarėlių ir bernvakarių dragqueen tema, tad, akivaizdu – sienas, net ir labai tvirtas, jei ne sugriauti, tai bent sujudinti, įmanoma.“

Tačiau kas yra drag? Pasak Alen Chicco, šis klausimas Lietuvoje užduodamas tikrai per retai, nes dėl nežinojimo drag kultūra dažnai maišoma su transvestitais ir transseksualais.

„Transvestitas yra tas, kuris namuose apsirengia moterimi ir niekam daugiau nesirodo. Transseksualas – žmogus, kuris pasikeičia lytį, o drag yra menas. Pavadinčiau tai vadinčiau ir darbu, nes užsienyje žmonės iš to uždirba pinigus“, – anksčiau 15min yra aiškinęs Alen Chicco.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius