-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmagimio besilaukianti asmeninė trenerė Rūta Beišytė – apie tai, ką turi žinoti kiekviena nėščioji

Asmeninė trenerė bei mitybos specialistė, knygos „Ideali figūra“ autorė Rūta Beišytė-Aminova (29 m.) šiuo metu gyvena pačiomis gražiausiomis emocijomis – moteris laukiasi pirmagimio. Ji neslepia, kad išsvajotas kūdikis iš karto pakeitė gyvenimą, tad sutiko su kitomis nėštukėmis pasidalyti svarbiausiais patarimais.
Rūta Beišytė-Aminova su vyru Tomu Aminovu
Rūta Beišytė-Aminova su vyru Tomu Aminovu / Asmeninio albumo nuotr.

Kalbėdamasi su 15min Rūta Beišytė-Aminova pripažįsta, kad džiugi žinia apie vaikelio laukimąsi nebuvo tarsi iš giedro dangaus – moteris su vyru Tomu Aminovu vaikelį planavo, jo labai laukė. Tad pasiruošimą motinystei ji pradėjusi anksčiau.

„Moterys, kurios planuoja susilaukti vaikelio, iš karto pradeda keisti gyvenimo būdą. Aš – ne išimtis. Vis dėlto ir pats organizmas visai kitaip reaguoja į dalykus. Pavyzdžiui, buvau didelė kavos gerbėja, o dabar į jos pusę net negaliu pažiūrėti“, – šypsosi moteris.

Specialistė pabrėžia – besilaukiančioms svarbiausia iš karto atsikratyti žalingų įpročių. Tiksliau, dar prieš laukiantis pakoreguoti mitybą, gyvenseną, išsivalyti organizmą.

Pamirškite valgymą „už du“

Rūta Beišytė-Aminova sako pastebėjusi vieną džiugią tendenciją – dažna nėštukė nebesivadovauja mitu „valgau už du“. Anot jos, taip nėščios moterys išlieka lieknos, o riebalinio sluoksnio priauga vos vos.

Specialistė pasakoja, kad nėštumas susideda iš trijų semestrų – pirmajame semestre patartina suvartojamų kalorijų skaičių padidinti vos 100 kalorijų arba mitybos išvis nekeisti, antrajame – prie valgiaraščio pridėti du ar tris šimtus kalorijų, paskutiniame semestre, kuomet vyksta didysis augimas, prie įprasto raciono reikia pridėti 400 kalorijų. Tai, pavyzdžiui, prilygsta keturiems bananams arba, jei moteris yra smaližė – porcijai ledų.

„Bet tai tikrai nereiškia, kad galima valgyti dvejus pusryčius, pietus ir vakarienę“, – šypsosi moteris.

Asmeninio albumo nuotr. /Rūta Beišytė-Aminova
Asmeninio albumo nuotr. /Rūta Beišytė-Aminova

Mitybos specialistė sako, kad nėštumo metu taip pat nederėtų vartoti vitaminų. „Anksčiau buvo populiaru, jog nėščiosios vartoja nemažai vitaminų, tačiau aš siūlyčiau to nedaryti. Tai gali padidinti riziką vaikui turėti įvairių alergijų“, – sako specialistė.

Tačiau tai nereiškia, kad organizmo nereikia aprūpinti naudingomis medžiagomis. Anot specialistės, nėštumo metu dvigubai padidėja geležies ir folio rūgšties poreikis, šias mineralines medžiagas ragina vartoti ir medikai.

Geležies gausu raudonoje mėsoje, granatuose, grikiuose, pupose, visuose ankštiniuose produktuose, špinatuose. Folio rūgšties rasite apelsinuose, bulvėse. Vis dėlto, siekiant gauti reikiamą kiekį, specialistė pataria gerti maisto papildus su folio rūgštimi. Asmeninė trenerė pataria nėštumo metu būtinai vartoti ir vitaminą C.

„Vienaip ar kitaip nėštumo metu organizmas patiria didelį išbandymą, stresą. Dažnu atveju 80–90 proc. moterų nėštumo metu peršąla, todėl labai siūlau nepamiršti vitamino C, kurį patartina vartotina kasdien. Jo gausu vaisiuose, daržovėse“, – sako ekspertė.

Asmeninio albumo nuotr. /Rūta Beišytė-Aminova su vyru Tomu Aminovu
Asmeninio albumo nuotr. /Rūta Beišytė-Aminova su vyru Tomu Aminovu

Taip pat egzistuoja nemenkas sąrašas dalykų, kurių vaikelio laukimo metu pravartu nevartoti. Visų pirma, nepatartina valgyti žalios, iki galo neapdorotos mėsos, žalios žuvies.

„Viskas turi būti termiškai apdorota, vaisiai nuplauti, idealu, jei būtų nuluptos odelės. Taip pat patarčiau vengti pieno produktų, ypač sūrių, saldumynų, rūkytų produktų. Atsisakykite visko, kas gali paskatinti apsinuodijimą maistu, mat tai gali baigtis persileidimu“, – įspėja moteris.

Sportuoti ar nesportuoti?

Nėštumo metu kyla daugybę klausimų ir dėl aktyvios fizinės veiklos, sporto. Nors asmeninė trenerė Rūta Beišytė-Aminova gyveno išties aktyviai, tačiau sužinojus apie nėštumą krūvį sumažino. Tai pataria daryti ir kitoms nėštukėms.

„Asmeniškai man pačiai, nors judesys buvo įprastas, pirmąjį semestrą buvau pristabdžius treniruotes, bet dabar jau grįžau į salę, bet apmažinau krūvį.

Treniruotė neturėtų užtrukti daugiau nei 45 minutes, nepamirštant kvėpuoti, su nuolatinėmis pertraukomis. Reikia suprasti, kad pasikeitė tikslas – mes siekiame ne sulieknėti, o kūną ruošiame gimdymui, stengiamės sutvirtinti nugarą“, – siūlo R.Beišytė-Aminova.

Taip pat patartina vengti šuoliukų, nedaryti įtūpstų – atsisakyti pratimų, kurie galėtų sukelti galvos svaigulį. Griežtai negalima sportuoti ir buvusio menstruacijos periodo metu.

„Tai reiškia, kad tomis dienomis, kai jums turėjo būti mėnesinės, sportuoti nederėtų. Nuo fizinio krūvio derėtų susilaikyti ir tuomet, kai moteris jaučiasi silpna, ją pykina“, – pataria ekspertė.

Visais atvejais specialistė siūlo pasikonsultuoti su nėštumą prižiūrinčiu daktaru, kuris patikslintų, kurioje vietoje vaisius, kaip jis vystosi, ar negresia persileidimas. O nesportavusioms iki nėštumo Rūta siūlo ir nepradėti.

„Organizmas ir taip išgyvena pokyčius, todėl norinčioms pajudėti siūlyčiau rinktis vaikščiojimą. Kasdien nueikite dešimt tūkstančių žingsnių, bet irgi nepersistenkite. Ypač atsargios būkite pirmojo semestro metu, antrajame jau galima pradėti lankyti nėštukių mankštas ar lankytis baseine“, – pataria ekspertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius