Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Platformai“ nutraukus veiklą – Lietuvos geležinkelių atsakas: pasigedo ir renginių šeimoms

Rugsėjo 20d. „Platformai“ paskelbus, jog ji nutraukia veiklą dėl finansinių priežasčių ir dėl esą buvusio Lietuvos geležinkelių (LG) kišimosi į veiklą, LG savo ruožtu pateikė atsakymą, kodėl bendradarbiauti su iniciatyva nepavyko.
Vilniaus geležinkelio stotis
Vilniaus geležinkelio stotis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Birželio 28 d. nuo 23 val. vakaro iki 6 val. ryto turėjo vykti vienas didžiausių „Platformos“ renginių naktiniame klube „Triukšmas“, tačiau jį, pasak oficialaus „Platformos“ puslapio feisbuke, nutraukė konfliktiškas kaimynas ir esą neetiškai besielgę pareigūnai.
  • Policija savo ruožtu tuo metu pateikė vaizdo įrašą, įrodantį, jog pareigūnai renginio metu neva ribos neperžengė.
  • 15min susisiekus su savivaldybės atstovu Adomu Bužinsku, šis tikino, kad konfliktą galimai galėjo lemti įstatymo spraga – pagal dabar galiojančius teisės aktus, administracinė bauda gali būti skirta pagal skundų skaičių, todėl garso matavimas galimai jį viršijus nėra būtinas.
  • Tuo metu D.Čečkauskas – „Platformos“ iniciatorius – sakė su Stoties rajono gyventojais organizavęs diskusijas, kurių metu buvo sprendžiamos garso viršijimo problemos, ieškoma kompromisų.
  • Vėliau su 15min susisiekę Stoties rajono gyventojai tikino, kad situacija, jų akimis, atrodė visiškai kitaip. „Platformos“ organizuotų diskusijų su kaimynais metu esą sprendimų dėl triukšmo pateikta nebuvo, buvo siūloma tik išsikraustyti, o triukšmo normų ir toliau nebuvo paisoma.
  • Rugsėjo 20 d. „Platforma“ paskelbė nutraukianti veiklą. Kaip pagrindines sprendimo priežastis ji įvardijo finansines problemas bei konfliktus su vietos gyventojais, policija ir Lietuvos geležinkeliais.

Konfliktų su gyventojais, savivalda, policija ir Lietuvos geležinkeliais apsupty rugsėjo 20 d. „Platforma“ paskelbė nutraukianti veiklą ir kaip pagrindines priežastis įvardijo finansines problemas ir nesutarimus su minėtomis interesų grupėmis.

Jų kreipimąsi galite paskaityti čia:

Skandalų dėl triukšmo nulydėta „Platforma“ stabdo veiklą: koją pakišo finansai ir konfliktai

Rugsėjo 21 d. „Platforma“ sulaukė Lietuvos geležinkelių (LG) komunikacijos vadovo Manto Dubausko atsako. Jis įvardijo ne vieną problemą, kodėl bendradarbiauti su šia iniciatyva vis dėlto nepavyko.

Kaltina triukšmo problemos nesprendimu

„Man labai gaila, kad šis bandymas įpūsti gyvybės stoties rajonui baigėsi nesėkme. Pradėjome bendradarbiauti su „Platforma“ tikėdamiesi, kad šių žmonių entuziazmas ir kūrybiškumas padės pakeisti rajono veidą. Iš tiesų buvo puikių renginių, originalių idėjų. Ačiū organizatoriams už tai. Vis dėlto minusų būta daugiau“, – socialiniuose tinkluose rašė M.Dubauskas.

Anot jo, dėl „Turgaus Baronų“, su kuriais buvo pasirašytas susitarimas dėl renginių „Platformoje“, veiklos policijoje užregistruota 130 pranešimų dėl triukšmo, surašyta 20 protokolų dėl administracinių teisės pažeidimų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus geležinkelio stotis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus geležinkelio stotis

„Tad mūsų lūkestis suburti bendruomenę išsipildė labai ironiškai: bendruomenė susibūrė tam, kad kovotų prieš „Platformą“, – tikino LG atstovas.

Taip pat M.Dubauskas teigė, jog LG ragino „Turgaus Baronus“ spręsti triukšmo problemą, susitikti su vietos gyventojais ir ieškoti kompromiso.

„Skundai rodo, kad tai nebuvo padaryta. Todėl „Turgaus Baronams“ buvo išsiųstas pranešimas apie stabdomą bendradarbiavimą“, – rašė jis.

LG atstovas pridūrė, jog triukšmas tikrai nebuvo vienintelė problema bendradarbiaujant. Kaip jis, teigė, „Turgaus Baronai“ buvo įsipareigoję kiekvieną ketvirtį suderinti su LG planuojamus renginius.

„Platforma“ nuotr./„Platforma“
„Platforma“ nuotr./„Platforma“

„Kodėl toks punktas atsirado sutartyje? Tam, kad LG muziejaus teritorijoje neatsirastų striptizo klubas, organų aukcionas ar kitoks renginys, nesuderinamas su etikos normomis bei teisės aktais. Tačiau renginių planai nebuvo derinami, o LG prašymai laikytis sutarties ir pateikti renginių planą galiausiai pavadinti noru „jau po pirmo veiklos mėnesio aktyviai kištis į kultūrinę projekto programą“, – rašė M.Dubauskas ir pridūrė, jog, nepaisant to, nė vienas renginys iš LG pusės esą nebuvo uždraustas.

Tikėjosi renginių ir šeimoms

Nors LG atstovas tikino ir toliau manąs, kad Stoties rajonas gali būti patraukli vieta dirbti, gyventi, pramogauti, netrukdant vieni kitiems, ir teigė, kad diskusijos dėl palankios aplinkos bus tęsiamos, renginių auditoriją jis rašė įsivaizdavęs kitaip. Tai buvo dar viena priežasčių bendradarbiavimą su „Platforma“ nutraukti.

„Matydami vietos gyventojų pasipriešinimą ir skundus, raginome „Turgaus Baronus“ (TB) organizuoti renginių ir šeimoms. Niekada nebuvo išsakyta, kad auditorija, į kurią TB orientuojasi, yra neteisinga. Tebuvo išsakytas raginimas išplėsti auditoriją, o ne pakeisti ją – tikėjomės, kad atsiradus renginių vietos gyventojams, pastarųjų pasipriešinimas sumažės“, – apie neišpildytus LG lūkesčius rašė M.Dubauskas.

Dėl konfliktų kalta įstatyminė spraga?

15min primena, kad po garsiojo skandalo, kai buvo nutrauktas renginys, policijos pareigūnai socialiniuose tinkluose buvo malami į miltus už tai, kad nepamatavo triukšmo tam skirtomis priemonėmis. Anot savivaldybės atstovo Adomo Bužinsko, jie turėjo visą teisę taip pasielgti, nes taip yra numatyta įstatyme.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Adomas Bužinskas

„Deja, dabartinių teisės aktų, kuriuos reikėtų keisti, esmė yra tai, kad, jeigu po 22 val. yra daugiau negu vienas žmogus, kuris skundžiasi, kad sklindantis garsas trukdo jo miegui, darbui ar poilsiui, tai užtraukia administracinę atsakomybę. Taigi, esmė yra skundas, o ne tai, kokį garsą skleidžia“, – situaciją aiškino A.Bužinskas.

Taip pat jis užsiminė, kad taip išeina ne visai sąžininga situacija. Pavyzdžiui, jeigu yra mieste vietų, kur po 22 val. vakaro vyksta vakarėliai, bet dėl to niekas nesiskundžia, tai, pagal įstatymą, viskas yra gerai, nes niekas netrukdo gyventojų poilsiui.

Kita vertus, jeigu atsiranda daugiau negu vienas besiskundžiantis asmuo, policija ir viešosios tvarkos pareigūnai turi pagrindo važiuoti ir surašinėti administracinę nuobaudą.

„Reikia suprasti, kad mieste tokių vietų, kur žmonės skundžiasi, yra labai daug, ir natūralu, kad pareigūnai atvažiuoja. Niekada iš pirmo karto niekas nerašo baudos. Tik įspėja, paprašo pritildyti. Mieste yra tik kelios tokios problemų keliančios vietos, kur tuos konfliktus reikia moderuoti šiek tiek daugiau“, – pasakojo A.Bužinskas.

Visą savivaldybės atstovo komentarą galite skaityti čia:

„Platformos“ skandalas tęsiasi: kaimynai nepakelia triukšmo, savivaldybės atstovas mato įstatymo spragą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius