Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieš ir po: grožio specialisčių pavyzdys, kaip virusas žaibiškai pakeitė jų realybę

Koronavirusas gali smarkiai kirsti ne tik sveikatai, bet ir verslui – tokias prognozes piešia pasaulio ekonomistai. Viena iš sričių, kurioje pamažu tai pradeda jaustis vis stipriau, yra grožio industrija. Dar penktadienį 15min kalbintos grožio specialistės buvo vienokios nuomonės apie sumažintas galimybes suteikti paslaugas, tačiau sekmadienį jos susidūrė su kita realybe – problemų dėl koronaviruso gali būti kur kas daugiau, nei manyta.
Edita Martinavičienė, Milita Daikerytė, Deimantė Kazėnaitė
Edita Martinavičienė, Milita Daikerytė, Deimantė Kazėnaitė / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Naujienų portalas 15min pakalbino vizažistę Deimantę Kazėnaitę ir grožio salonų savininkes Militą Daikerytę bei Editą Martinavičienę prieš ir po paskelbimo apie karantiną. Kaip situacija spėjo apsiversti vos per porą dienų?

15min dar penktadienį kalbinta vizažistė Deimantė Kazėnaitė tikino pastebėjusi, jog pastaruoju metu klientų – šiek tiek mažiau nei įprastai. „Gal anksti kalbėti, bet tai truputį jaučiu per pastarąsias dvi savaites. Bet vis tiek viskas vyksta – ir pamokėles vedžiau, ir kitomis veiklomis užsiėmiau. Matyt, kažkoks procentas žmonių pasisaugo ir pabijo kur nors eiti“, – 15min sakė moteris.

Tiesa, dėl koronaviruso vizažistė teigė nieko nekeitusi, nes higienos normų esą laikėsi visada. Vietoje to ji savo klientams patarė pasitikrinti savo sveikatos būklę, prieš pasirenkant kokią nors grožio procedūrą.

„Dažnai pasišneku su klientais, kad bet kokiu atveju higienos normų reikėtų laikytis visada, nesvarbu, ar dabar yra koronavirusas, ar tu tiesiog peršalęs – vis tiek turi atsižvelgti į savo sveikatos būklę ir neužkrėsti kitų aplinkinių. Jeigu jauti, kad gali užkrėsti kitus, tai geriau niekur neiti. Man tai yra elementari higiena, kuri visada turėjo galioti“, – kalbėjo D.Kazėnaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Projekte „Daikčiukai“ – Deimantė Kazėnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Projekte „Daikčiukai“ – Deimantė Kazėnaitė

Dėl šios problemos klientų srauto ji mažinti neketino ir tam nematė prasmės. „Juk gali ateiti 100 su liga nesusijusių klientų, o vienas papulti iš neaišku kur, kažkokiomis aplinkybėmis užsikrėtęs. Tai kaip čia apsisaugoti? Juk negalime visų atšaukti ir nieko nedaryti – tada nevyks darbas. Jeigu jau taip, tada galime uždaryti viską – parduotuvę, saloną, niekur neiti, nieko neveikti, nesportuoti, visi užsidaryti ir nieko nedaryti“, – juokėsi ji ir dar kartą pridūrė, kad lūkesčius dės į savo klientus.

Susisiekus su D.Kazėnaite sekmadienį, kai jau buvo paskelbta apie nuo pirmadienio įsigaliosiantį karantiną, ji buvo nusiteikusi gerai, tačiau kartu pripažino nerimaujanti dėl tam tikrų savo veiklos aspektų.

„Dvi savaitės darbų tiesiog iškrenta. Žinoma, tai yra nuostolis ir daugelis bijo, kaip bus toliau, bet man tai asmeniškai viskas yra susiję, tai gali būti ir kitų žmonių nuostoliai. Kaip ir visiems, tai yra stresas, kad veiklos sustojo“, – bendrai dėl ekonominės situacijos nerimavo D.Kazėnaitė.

Ji tikisi, kad per šias dvi savaites situacija su klastinga liga susitvarkys, o didelių nuostolių verslui dėl to neliks. „Jeigu būsime racionalaus proto, laikysimės taisyklių, švaros, higienos ir kurį laiką pasėdėsime namie, tikiuosi, kad nebus blogų ilgalaikių pasekmių“, – sakė vizažistė.

Asmeninio albumo nuotr./Deimantės Kazėnaitės atostogų akimirka
Asmeninio albumo nuotr./Deimantės Kazėnaitės atostogų akimirka

Anot jos, nepaisant to, kokiam laikui prasitęstų karantinas, svarbiausia, kad visi atsilaikytų be darbų ir vėliau atsitiestų. „Didžiausia problema visiems yra nuomos išlaikymas, kiti įsipareigojimai, maistas, būstas“, – neslėpė ji. Tačiau šalia visų šių problemų gali rastis ir gražioji pusė.

Netikėtai padovanotas „atostogas“ D.Kazėnaitė žada išnaudoti savęs tobulinimui – jau įsigijo svarelius, kamuolį, gumų sportui. „Pažadėjau sau kiekvieną dieną mankštintis, nes judėjimo nebus daug. Taip pat pasižadėjau sveikai maitintis, gaminti, mintimis dėliotis planus, padaryti dalykus, kurių nepadariau, peržiūrėti spintą, susirūšiuoti kosmetiką artėjančiam seminarui, nors nežinau, ar reiks jį nukelti – vis tiek pasiruošiu“, – darbų sąrašą vardijo moteris.

Be viso to, D.Kazėnaitė žada grįžti prie socialinių tinklų – juose ragins sportuoti, sveikiau maitintis. „Taip ir bandysime išbūti, išgyventi tą laiką“, – sakė vizažistė ir pridūrė, jog dėl karantino panikuoti nereikėtų – svarbiausia išbūti ramiai ir klausyti nurodymų.

O grožio studijos „Studio M“ ir neseniai atsidariusios studijos Ogmios mieste vadovė Milita Daikerytė jau prieš paskelbiant apie karantiną turėjo blogų nuojautų. 15min ji tikino salone griežtai besilaikanti higienos nurodymų, tačiau tai – ne viskas, ką būtų galima padaryti, siekiant išvengti visus gąsdinančio viruso.

Milita Daikerytė
Milita Daikerytė

„Griebėmės didesnių saugumo priemonių. Išsiuntėme visiems užregistruotiems klientams prašymą atidėti vizitą, jeigu jie sugrįžę iš pavojingų pasaulio vietovių, taip pat, jei jaučia įvairius peršalimo simptomus. Tikimės, kad gavus tokią žinutę ir prašymą klientai atsižvelgs ir laikysis nustatytų nurodymų karantinuotis. Tokiu būdu stengiuosi apsaugoti ir studijos meistrus, ir ateinančius klientus. Kuo vieningiau laikysimės, tuo greičiau sugrįšime į įprastą darbo ir kasdienybės ritmą“, – sakė ji.

Anot merginos, salone koronaviruso padariniai jautėsi dar iki penktadienio, mat klientai pradėjo atšaukti ar perkėlė vizitus. Kaip paaiškino Milita, pirmoji atšaukiančiųjų vizitus grupė – tai klientai, kurių renginiai buvo atšaukti, tad pasigražinti šiems kaip ir nebereikia. „Taip pat klientai iš užsienio – jie atšaukia vizitus, nes neturi galimybės atvykti“, – pridūrė ji.

Tačiau tai – tikrai ne vienintelis grožio salono savininkės galvos skausmas. Kadangi didelė dalis Militos naudojamų priemonių ir įrankių yra gaminami Rytų gamyklose, apribojus prekiavimą su Vakarais, merginai tenka griebtis prekių atsargų.

Dainiaus Ščiukos nuotr./Milita Daikerytė
Dainiaus Ščiukos nuotr./Milita Daikerytė

„Kol kas pas mus trūkumo nėra, nes visada rūpinomės, kad būtiniausių priemonių būtų atsargose, nes tai yra priemonės, kurios yra greitai išnaudojamos, jų visada turime turėti. Gerai, kad prieš šią situaciją mes buvome pasipildę atsargas“, – sakė ji.

Tarp prekių, kurių itin trūksta grožio studijai, daugiausia vienkartinės priemonės – pagaliukai, veido kaukytės, vienkartinės pirštinės ir rankšluosčiai, vatelės. Turbūt nekeista, jog, esant prekių trūkumui, jų kainos taip pat gali atitinkamai kisti.

„Pavyzdžiui, man asmeniškai makiažui yra reikalingos vienkartinės blakstienos, bet šįkart aš jas pirkau už dvigubą kainą, nes dabar gamyklos nebedirba. Jų tiesiog nėra kam gaminti. Daugelis tokių prekių yra gaminamos Kinijoje, tad jeigu įmonės ir turi atsargų – nėra logistinių galimybių jas atgabenti į Lietuvą. Taigi, tikrai jaučiame įtampą, nežinome, kas bus toliau, ir tikimės, kad nereikės sustabdyti savo veiklos, o ypač vasarą galėsime džiaugtis nuotakomis, kurios jau seniai ruošiasi šiai šventei“, – lūkesčius reiškė Milita.

Jauna verslininkė pateikė ir kitą pavyzdį, kaip smarkiai galėjo šokti produkto kaina: „Pavyzdžiui, veido kaukyčių dėžutė prieš tai kainavo 3 eurus, o dabar – 30 eurų, kai šios paslaugos kaina apie 15–30 eurų. Tad versle jaučiasi tikrai stiprus šuolis iš finansinės pusės.

Asmeninio albumo nuotr./Milita Daikerytė
Asmeninio albumo nuotr./Milita Daikerytė

Jeigu tokios kainos bus ir toliau, kai už paslaugą bus sumokama mažiau, nei kainuoja sąnaudos jai atlikti, panašu, kad labiau apsimokės nebeteikti paslaugų“, – liūdną scenarijų pateikė mergina.

Paklausta, ar, pasibaigus atsargoms, pati svarsto kelti procedūrų kainas, M.Daikerytė sakė, kad tai priklauso ne nuo jos. „Labai tikiuosi, kad to nereikės daryti. Džiaugsiuosi, jeigu galėsime tęsti veiklą ir su dabartinėmis kainomis. O kokia bus situacija vėliau, priklauso ne nuo manęs. Teks atsižvelgti į ekonominę padėtį visoje Lietuvoje“, – kalbėjo ji.

Drauge mergina kėlė ir kiek liūdnesnį klausimą – ką daryti, jeigu salonų veiklos tęsti nepavyktų? „Šiandien man pačiai kyla vidinių apsvarstymų, ar galėsime vykdyti salonų veiklą. Žinoma, jeigu būtų mano valia, mes ją tęstume. Mano nuomone, tai yra kiekvieno suaugusio žmogaus sprendimas, ar jis eina į tokias įstaigas, kaip grožio salonai, ar ne. Šiandien dar nėra paskelbta tokių nurodymų, kad turėtume stabdyti savo veiklą, tai to ir nedarom. Labai tikiuosi, kad galėsime ir toliau priimti klientus abiejose studijose“, – sakė mergina.

Po poros dienų susisiekus su M.Daikeryte ši tikino, kad jos nerimas vis dėlto pasitvirtino – karantinas buvo paskelbtas. „Nujaučiau, ko galima tikėtis, dar prieš 20 val. oficialią konferenciją. Dar prieš paskelbiant karantiną, jau dėliojausi planą, svarsčiau, kokius sprendimus priimti, ir iš karto ėmėmės veiksmų. Užbėgdami įvykiams už akių pradėjome nuo komunikacijos su klientais“,– pasakojo mergina.

Martyno Stankaičio nuotr. /Milita Daikerytė
Martyno Stankaičio nuotr. /Milita Daikerytė

Taigi, vėlų šeštadienio vakarą salono vadovei ir darbuotojams per porą valandų teko susisiekti su visais tuo laikotarpiu užregistruotais klientais ir pasiūlyti atvykti sekmadienį arba atidėti vizitą vėlesniam laikui. „Šiandien norinčiuosius apsilankyti ir aptarnavome“, – džiaugėsi Milita.

Visgi „džiaugsmas“, matyt, per stiprus žodis įvardyti tam, kokioje padėtyje atsidūrė dviejų grožio salonų įkūrėja, kai buvo paskelbtas karantinas. „Nuostolius dar sunku skaičiuoti. Dabar, remiantis įvykiais kitose valstybėse, nežinome, kiek tai gali užsitęsti. Nekalbant apie paslaugų teikimo, prekių pardavimo sustabdymą, yra nemaža komanda, kuria taip pat norisi pasirūpinti. Kol kas tikrai viskas kabo ore, sunku patikėti, kad visiems teks susidurti su tokiais ekstremaliais išbandymais. Akivaizdu, kad tiek finansine, tiek moraline prasme situacija labai liūdinanti“, – nerimavo mergina ir pridūrė, jog jos verslas, dar jaunas, tad rekomendacijos būtų išties naudingos.

Finansiškai salono savininkei teko nukentėti ir dėl atšauktų vizitų. Kaip pasakojo ji, šiuo laikotarpiu buvo užsakymų su išankstiniais mokėjimais. Ir žinoma, kai kuriuos vizitus tenka atšaukti.

„Žinoma, mes noriai grąžiname išankstinius mokėjimus, tačiau prieš tai kalbamės su klientais, teiraujamės ar juos tenkintų užrašymo perkėlimas vėlesniam laikui arba tos sumos išnaudojimas kitoms procedūroms, produktams. Tokiu būdu skatiname klientus palaikyti vieni kitus, ypač nedideles kompanijas tam, jog jos tiesiog nebankrutuotų“, – išeities iš padėties ieškanti pasakojo Milita.

Organizatorių nuotr./Milita Daikerytė
Organizatorių nuotr./Milita Daikerytė

Visgi absoliučiai atsipalaiduoti per karantiną mergina taip pat nežada – kaip teigė ji, laikotarpį išnaudos savirealizacijai, mokymuisi ir progresui aktualiose srityse.

„Laiką stengsiuosi išnaudoti produktyviai. Kaip galėsiu, taip tobulėsiu, kad sugrįžčiau stipresnė, labiau motyvuota, taip pat pasistengsiu išnaudoti galimybę sulėtinti tempą, daugiau laiko skirti savirealizacijai. Tikiuosi, kad bus šilčiau ir pavyks sportuoti bei mankštintis lauke. Noriu per šias dienas susidaryti planą, kaip labiau išnaudoti savo galimybes ir socialinėje erdvėje, išnaudoti instagramo platformą. Gal pavyks daugiau pabendrauti su savo sekėjais, kurie taip pat yra mano darbo dalis. Na ir, žinoma, turėsiu laiko dirbti su dalykais, kurie buvo vis atidėliojami dėl didelio krūvio“, – atviravo mergina.

Dėl karantino Militai tenka atkelti net ir didelio susidomėjimo sulaukusį seminarą, tad tarp darbų atsiras ir pamąstymai apie tai, kaip mokymus patobulinti. „Man veiklos tikrai pakaks, o viduje tyliai džiaugiuosi, kad galėsiu tai daryti be skubėjimo“, – sakė M.Daikerytė.

Ji priminė, jog dezinfekcija nėra vienintelis dalykas, kuriuo reikia susirūpinti karantino metu. Anot merginos, imunitetas yra mūsų ginklas prieš ligą, o kortizolis, streso hormonas, labai silpnina imunitetą. „Mano nuomone, pirmiausia mums visiems vertėtų pagalvoti, kaip susitvarkyti su stresu ateinančias porą savaičių ar daugiau. O ieškojimas sprendimų, bus puiki mankšta smegenims. Todėl žmonėms palinkėčiau išlikti kantriems sau ir aplinkiniams, šį periodą išnaudojant savo vertybių ir veiksmų permąstymui, ir svarbiausia – linkiu labiau pažinti save“, – sakė Milita.

15min prieš paskelbimą apie karantiną kalbinta „EditaM Makeup & Beauty lounge“ savininkė Edita Martinavičienė teigė, kad kol kas koronavirusas verslui smarkiai nekirto. Taip, teko atsisakyti klientų, neseniai grįžusių iš viruso židinių, bet jų vietas užėmė kiti.

„Kartais atrodo, kad tų klientų galėtų būti ir mažiau“, – juokėsi moteris. Vis dėlto galvos skausmą moteriai kėlė pastaruoju metu žiniasklaidoje itin dažnai eskaluojama tema.

„Baisiausia, kad nežinome, kada atsiras dezinfekcinių priemonių ir kiek laiko mums jų užteks. Dabar tai yra vienas svarbiausių dalykų, nes tikrai dezinfekuojame rankenas kokius 10 kartų per dieną“, – kalbėjo ji.

Asmeninio albumo nuotr./Sigitas Martinavičius ir Edita Rupeikaitė
Asmeninio albumo nuotr./Sigitas Martinavičius ir Edita Rupeikaitė

Nors atsargos kažkada turi išsibaigti, E.Martinavičienė paslaugų kainų kelti nežada. „Jeigu patirsime nuostolių, tai patirsime. Dabar turime žiūrėti saugumo, jis yra svarbiausias“, – užsiminė verslininkė.

Tiesa, kur kas didesnių problemų moteriai šiuo metu kelia ne grožio salonas, o jau priklausanti grožio prekių parduotuvė. Anot verslininkės, žmonių srautui gatvėse sumažėjus, pardavimai krito drastiškai.

„Per dieną būdavo suprekiaujama apie tūkstantį arba kelis šimtus. Dabar šito išvis nėra“, – sakė moteris ir pridūrė, jog finansiniai nuostoliai smarkiai jaučiasi.

Tiesa, susisiekus su verslininke po poros dienų nuotaikos buvo kiek niūresnės. „Jeigu visa tai truks dvi savaites, tai nieko baisaus, galima sakyti, kad poilsis, atostogos. Bet jeigu tai truks, kaip rekomenduoja gydytojai, du mėnesius, tai gerai nebus – ne tik man, bet ir visiems“, – sakė E.Martinavičienė.

Anot jos, kol kas yra sudėtinga su klientais ką nors ir suderinti, nes neaišku, kada šis laikotarpis baigsis. Negana to, nerimą kelia ir didžiuliai finansiniai nuostoliai.

„Tai dešimtūkstantiniai nuostoliai, tai didžiuliai nuostoliai, kuriuos padengti nėra lengva. Manau, didelė dalis verslų dėl to ir bankrutuos, jeigu karantinas prasitęs“, – įžvalgomis dalijosi E.Martinavičienė.

Nuostolius sudaro ne tik tai, jog nebebus nė vieno kliento vizito, bet ir nesumokėtos sąskaitos, nors apyvartų – nėra. Taip pat verslininkė teigė suprantanti į tą pačią bėdą pakliuvusius laisvai samdomus specialistus, tai iš jų nuomos už patalpų nuomas neims.

„Aš negaliu imti nuomos iš žmonių, kai jie nedirba, ir tai yra vienintelės jų pajamos. Ir tai jau jiems yra panika, bet jeigu dar aš ateičiau ir sakyčiau, kad duotų pinigus už nuomą, tai jau būtų nežmogiška“, – komentavo moteris.

E.Martinavičienė šiuo laikotarpiu visus ragina būti supratingais, o per jai pačiai suteiktas neplanuotas atostogas žada šiek tiek pabūti namuose. „Mes turime didžiulį namą, o šiandien pas mus yra ir mano, ir Sigito vaikai. 4 vaikai, didelis namas, kuriam senokai neskyriau dėmesio. Ką veikti, tikrai turiu“, – šypsojosi verslininkė ir pridūrė, kad tikisi, jog karantinas netruks ilgiau, mat tuomet teks sukti galvą dėl pinigų.

Bus bandančių apeiti sistemą?

Vis dėlto ne kiekviena grožio specialistė yra pasiryžusi išlaukti karantiną sudėjus rankas. Anot Karolinos Taraškevič-Bethel, Carolina.lt įkūrėjos, socialiniuose tinkluose gausu grožio specialistų, siūlančių procedūras atlikti namie.

„Draudžiama grožio salonų veikla – viskas suprantama ir pritariu vyriausybės sprendimui. Nuo pirmadienio uždarome Carolina.lt Vilniaus ir Kauno grožio studijas. Bet kodėl nedraudžiamos vestuvės? Juk nei viena nuotaka nenorės tekėti be makiažo ar šukuosenos...?!

Specialistai salone nebepriims klientų, o nuotakos juk vis tiek reikalaus jas priimti, vadinasi atsiras tokių grožio specialistų kurie rizikuos savo ir kitų sveikata važiuodami pas klientus į namus ar kviesdami klientus į savo namus. Kur higienos, ventiliavimo sąlygos dar labiau nepritaikytos/nesaugios. O tarp grožio specialisto ir kliento saugaus atstumo išlaikyti neįmanoma!

Renginiai draudžiami. Vestuvės tai irgi renginys, nes draugų ir giminių susibūrimo šventė – tai kodėl jos nedraudžiamos? Nėra logikos“, – socialiniuose tinkluose rašė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius