-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Psichologės Ramunės Pajuodytės komentaras: kas yra tikroji meilė sau?

Sveiki, norėčiau paklausti psichologės, kaip keisti mąstyseną, kai susiduriama su toliau aprašyta problema. Dienos lekia viena po kitos, intensyvus darbas, po kurio seka aktyvi veikla laisvalaikiu – sporto klubas, bėgiojimas, dviračių sportas ir štai grįžus po praūžusios it viesulas dienos ateina jausmas, kad vakaras bus „bereikšmis, neužpildytas“, jeigu...
Ramunė Pajuodytė.
Ramunė Pajuodytė-Milašienė / G.Kropio nuotr.

...jeigu nepasimėgausiu saldumynais, neprisivalgysiu labai sotaus bet kaloringo maisto ar neišgersiu 100 g viskio, po ko seks dar didesnis persivalgymas. Atrodo, vakaras bus neišpildytas, „neužskaitytas“ be kažkokios panašios „dovanos“, pamaloninimo sau. Rytą atsikėlus grauži save, kam sugadinai visą gražią dieną, vakare persivalgius ar kitaip panašiai save pamaloninus. Tačiau atėjus kitam vakarui vėl atsiranda tas pats jausmas, kad kažko trūksta... Pagarbiai, Jonas

Norite paklausti Ramunės? Rašykite: santykiai@15min.lt

Sveiki visi, kas skaitote atsakymą, laba diena, Jonai! Ačiū labai jums už klausimą. Šįkart klausimas yra iš santykių su SAVIMI srities, o juk santykiai su savimi yra visų svarbiausi, nuo jų labai priklauso ir santykiai su kitais.

Taigi, ko gi iš tikrųjų trūksta Jonui, ko alksta ir ilgisi siela? Galbūt jai visai nepatinka tas intensyvus darbas ir toliau sekantis alinantis laisvalaikio aktyvumas? Galbūt kišate save į rėmus bei standartus, kurie visai neatitinka sielos ritmo ir tikrųjų jos poreikių? Galbūt viduje plyti begalinė tuštuma, liūdesys ir ilgesys?

Nuoširdžiai paklauskite savęs, ar tikrai mėgstate savo darbą, ar jums atneša džiaugsmą tos ūžiančio viesulo dienos bei ilgos prakaito valandos sporto klube?

Taigi, Jonai, nuoširdžiai paklauskite savęs, ar tikrai mėgstate savo darbą, ar jums atneša džiaugsmą tos ūžiančio viesulo dienos bei ilgos prakaito valandos sporto klube?

Ar tik ne nuo klausimų apie savo gyvenimo prasmę, tikslus, svajones taip bėgate tiesiogine ir netiesiogine prasme? Galbūt iki išsekimo dirbate ir treniruojatės, o siela ilgisi ramybės, poilsio, atgaivos, gražaus vaizdo, muzikos, polėkio, lėto pasivaikščiojimo prie upės ar jaukaus vakaro prie židinio, kai susimąstome, kas aš esu, kuo skiriuosi nuo kitų, kai paklausiam savęs, ko iš tikrųjų noriu, kaip galiu savimi iš tiesų pasirūpinti...

Gal tuomet ir kyla noras po viso šito pragaro kančių apsidovanoti ir kaip nors užsipildyti sočiu maistu ir gėrimu? Tik ar kaloringas maistas ir viskis gali jus užpildyti? Ir kur veda toks nuožmus ir negailestingas santykis su savimi, kai negirdi savo vidaus, prievartauji ir kitaip naikini save?

Kitas dalykas, jei jums patinka toks intensyvus ir aktyvus gyvenimas. Tuomet vakarinis persivalgymas ir šimtagramis – tikrų tikriausias sabotažas! Tai yra trukdymas sau, neapykanta ir savibauda. Padarysiu viską, kad jausčiausi blogai, kad jausčiau nuolatinę kaltę ir pasibjaurėjimą savimi...

Taip elgiamasi, nes mokama būti kaltėje, savigraužoje, blogume, tai taip gerai pažįstama – iki kaulų smegenų. Jei viskas yra gerai ir harmoninga, jaučiamės puikiai, kyla didžiulis nerimas ir baimė. Kieno baimė? O gi bausmės.

„O kodėl ne 10, tik 9, sūnau? Kodėl tu dalyvavai tik trijuose konkursuose, juk buvo galima dalyvauti penkiuose?“ Ir kaip jaučiasi vaikas? Ogi netikėlis.

Klausimas, iš kur visa tai? Ką jums tai primena? Ar tik ne vaikystę, kai džiaugsmas virsdavo skausmu?

Kad ir kaip stengiausi, visos pastangos buvo nuvertinamos, sunaikinamos į šipulius. „O kodėl ne 10, tik 9, sūnau? Kodėl tu dalyvavai tik trijuose konkursuose, juk buvo galima dalyvauti penkiuose?“

Ir kaip jaučiasi vaikas? Ogi netikėlis, nepakankamas, nevertingas. Toks emocinis santykis ilgainiui perkeliamas į vidų ir išmokstama save plakti, spausti bei reikalauti nepasiekiamos tobulybės.

Šiuo atveju reikalingas ilgas ir sąmoningas darbas su savimi, švelnus, jautrus, tausojantis santykis, įsiklausymas į savo išsigandusį vidinį vaiką. Galbūt šiandien užteks 3 projektų ir 9 kilometrų vietoj 5 ir 10? Galbūt negailestingą vidinį kritiką gali pakeisti vidinis čempionas?

„Tu šaunuolis, Jonai, aš didžiuojuosi tavimi, padėjai šiandien tiek žmonių, išmokai tiek naujų dalykų, eik pailsėk.“

Svarbiausi klausimai sau

Taigi, kaip keisti mąstyseną? Štai svarbiausi klausimai sau: kas man iš tikrųjų svarbu, ko labiausiai noriu? Kaip galėčiau įnešti daugiau prasmės ir vertės į savo gyvenimą? Kaip galėčiau dažniau daryti tai, kas man išties patinka, kas atneša džiaugsmą ir laimės pojūtį? Kas man yra tikroji meilė sau: ne lepinimas, bet ir ne botagai už nuklydimus ir silpnumus? Kaip galiu labiau pamilti save?

Daugiau apie psichologiją ir psichoterapiją skaitykite Psichoterapeutas.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius