Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 16 /20:18

„Retro Beach Fest“ detektyvas: Zarasuose organizatoriui teko sprukti nuo įniršusių festivalininkų

Zarasuose liepos 14–15 dienomis vykusį retro muzikos festivalį „Retro Beach Fest“ jo lankytojai prisimins dar ilgai. Tačiau akivaizdu – ne pačiomis šviesiausiomis spalvomis.
Festivalio „Retrobeach Fest“ plakatas
Festivalio „Retrobeach Fest“ plakatas

Beveik 5 tūkstančiai bilietus nusipirkusių festivalininkų liko apgauti - iki 29 eurų kainavusius bilietus galėjo išmesti į balą.

Zaraso ežero didžiojoje saloje turėjusi vykti šventė muzikos mylėtojus viliojo melomanams puikiai žinomais vardais – čia per dvi festivalio dienas turėjo pasirodyti ne viena legendinė senosios diskotekos grupių, tarp kurių – tokios 9-ojo ir 10-ojo dešimtmečių žvaigždės kaip „Ace Of Base“, „Bad Boys Blue“, „Snap!“, „Culture Beat“, Fancy, „La Bounche“, „Virus!“.

VIDEO: Retro Beach Feat 2017

Tačiau jau pirmąją festivalio dieną koncertavo tik dalis atlikėjų, antrąją, deja, neatvyko nė vienas, scenoje taip niekas ir nepasirodė.

Zaraso ežero didžiojoje saloje turėjusi vykti šventė buvo sugadinta: kelias valandas laukę savo dievukų susirinkusieji ėmė vis labiau piktintis, atmosfera kaito, į tuščią sceną ėmė skristi įvairūs daiktai, įtūžusi minia reikalavo išvysti tai, už ką sumokėjo.

Tačiau susirinkusieji kelias valandas buvo vedžiojami už nosies. Jiems vis buvo žadama, kad „grupės jau pakeliui“, kad jos vėluoja, nes užtruko jų kelionė iš Rygos – neva ten nusileido jų lėktuvas.

Nusivylę žmonės dalijosi komentarais ir feisbuke. „Žmonės buvo paprasčiausiai apgauti stengiantis išvilioti pinigus. Siūloma programa nesutapo su realybe“, – rašė Gintarė. „Bent atsiprašę būtų. Iki paskutinės minutės aiškino, kad laukit, jau atvažiuoja. Liūdna, kad negerbiami žmonės“, – paantrino Birutė.

Pasipiktinę ir apgauti skaitytojai kreipėsi ir į 15min. Skaitytojas Vasilijus skundėsi, kad žadėtų grupių taip ir neišvydo, o nusipirkę bilietus jautėsi apmulkinti. „Tai kažkoks cirkas“, – sakė jis.

Absurdišku cirku bei visišku chaosu renginį vadina ir jo organizatoriaus atstovas Valentinas Špakovas. Tačiau jis, lygiai kaip ir visi 5 tūkst. susirinkusių, sako tapęs gudrių pinklių įkaitu. V.Špakovas – tik atstovas Lietuvoje vykusio renginio, visą festivalį organizavo Rygoje registruota įmonė „Sugar Media“, kurios savininkas iki 2017 metų birželio 2 dienos buvo Valerijus Birinas, o vėliau, šiam pasitraukus, pasak atstovų Lietuvoje, bendravimą perėmė minėtos įmonės vadovas ir renginio sumanytojas Anatolijus Karetinas.

„Mes esame samdyti žmonės. Organizatoriai yra estai, tačiau kompanija yra užregistruota Latvijoje, bute. Kaip vėliau sužinojome – įmonė įkurta tik prieš pat paskelbiant reklamą apie renginį. Labai nesmagu, kad taip nutiko, tačiau ir mes patys estų buvom apmulkinti. Apmulkinta ir apsauga, ir greitoji pagalba, ir scenos nuoma, ir atlikėjai“, – 15min kalbėjo V.Špakovas, atstovavęs įmonėms VšĮ „Nerk į muziką“ bei UAB „Čilus“.

Pasak jo, net ir praėjus dienai po renginio, festivalyje dirbę žmonės, savanoriai bijo išeiti iš namų, bijo, kad jų nesumuštų įtūžę festivalininkai. Jis sako ir pats iš festivalio teritorijos naktį buvo išvežtas policijos – išsigando, kad sveikas negrįš. „Bijojau, kad žmonės manęs neužmuštų, juk visi galvoja, kad aš kaltas. Turėjau ant kaklo kortelę, kad esu organizatorius. Man teko bėgti“, – sakė jis.

„Tie estai mulkina visus žmones. Mes buvome priversti meluoti susirinkusiems, turėjom mulkinti žmones, neturėjom kitos išeities. Mums jie sakė – atlikėjai atvyksta, jie jau už 50 kilometrų, sako, važiuoja iš Rygos“, – 15min pasakojo V.Špakovas.

Pasak jo, penktadienį dalis muzikantų koncertavo, todėl publika dar buvo tolerantiškesnė. Čia, pasak organizatorių, programą pristatė tariami „Crayzy“, Fancy ir „Bad Boys Blue“, nors atvykusieji į koncertus skundėsi scenoje jų neišvydę.

Šeštadienį vietoj lauktų žvaigždžių teko klausyti didžėjaus leidžiamos muzikos. Taip pat – ir tariamos Verkos Serdiučkos su grupe, scenoje koncertavo apsimetėlė, o muzikantų oficialiame puslapyje netruko pasirodyti žinutė, kad jie Zarasuose nekoncertuoja.

„Visi brangiausieji, dėl kurių žmonės pirko bilietus – jų nebuvo“, – sakė jis.

Šeštadienį renginys turėjo trukti maždaug nuo 18 val. vakaro iki 1 val. nakties, tačiau iki pat vidurnakčio čia buvo tempiamas laikas bandant nuraminti susirinkusius, kad grupės tiesiog vėluoja atvykti. Deja iki pat 1 val. nakties scena liko tuščia.

„Laukėme ir tikėjomės, kad jie mums sako tiesą. Apie tai, kad grupės neatvažiuos, sužinojau tik prieš vidurnaktį. Atmosfera buvo žiauri: žmonės mėtė butelius į sceną, rėkavo, reikalavo grąžinti pinigus. Net policija buvo užlipusi ant scenos ir sakė, kad nei mes, nei scenos darbuotojai nekalti“, – pasakojo V.Špakovas.

Jau nuo vakar žmonės reikalauja grąžinti jiems sumokėtus pinigus, mat renginys neįvyko. V.Špakovas šiuo klausimu ragina visus kreiptis į bilietais prekiavusią kompaniją bilietai.lt, neva jie už tai atsakingi.

„Policija viską užfiksavo, bilietai turi būti grąžinti. Tik kad visi eina pas mane, kad grąžinčiau pinigus. Tiksliau viską žinosime pirmadienį“, – sakė renginio atstovas Lietuvoje.

„Bandėm ieškoti organizatorių, jie buvo apsistoję viešbutyje, tačiau vėliau iš jo dingo. Kai tik atvykom į viešbutį, organizatorių jau neradom, po kelių minučių iš jo išėjo tik jų vaikai, kurie nešėsi pilnas dėžes pinigų. Mums estai grasino, kad neliestume jų vaikų. O kodėl renginys neįvyko, jie nieko nekomentuoja“, – sakė jis.

Tiesa, nors V.Špakovas buvo samdomas kaip renginio atstovas Lietuvoje, jis prisipažino su estų kompanija „Sugar Media“ nepasirašęs jokios sutarties. „Nespėjom“, – tikino.

Netrukus po to, kai 15min paviešino tekstą, organizatoriai, kurių, be V.Špakovo, buvo dar du – Aurimas Kazulėnas ir Aurimas Viburys, išplatino ir pranešimą spaudai.

Jame rašė, kad po to, kai iš V.Birino reikalus perėmė A.Karetinas, su juo iškart buvo aptartos bendradarbiavimo sąlygos. Nuspręsta, jog jiems iš mūsų reikės tam tikrų paslaugų: bilietų platinimo, ūkinės dalies koordinavimo (biotualetų bei apsauginių tvorų nuomos), savanorių bei jų koordinavimo, VIP (dalyvių) palapinės įgarsinimo bei maitinimo, aptarti papildomų atlikėjų pasirodymai, renginio logistikos tarpininkavimas (apšvietėjas, garsistas, vertėjas).

Pranešime spaudai buvo rašoma (kalba netaisyta):

„Liepos 14 dieną mūsų pareigos buvo atliktos (atvežti tualetai, VIP palapinės įkūrimas, pasirūpinome tvarka, sustatėme tvoras ir kt.). Buvo išplatinta kukli programa (renginys turėjo prasidėti 18 val., tačiau neva „dėl atlikėjų vėlavimo“, renginys prasidėjo apie 20.30 val.).

Turint omeny, jog organizatoriai nemoka lietuvių kalbos, mūsų darbuotojų buvo paprašyta užlaikyti susirinkusius žiūrovus.

Siekiant nesukelti nereikalingų kalbų, kartu bendradarbiaujant su Zarasų rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatore, suderinome atlikėjos Evelinos pasirodymą.

Vis dar „vėluojant“ pagrindiniams atlikėjams teko groti mūsų suderintam DJ Valdas. Atvykus pirmam atlikėjui (kuris neatitiko renginio programos ir skelbimuose nebuvo viešintas) kilo įtarimas dėl renginio organizatorių kompetencijos. Vėliau pasirodė kiti atlikėjai.

Renginys įsibėgėjo, bet toli gražu neatitiko skelbtos informacijos (dėl atlikėjų) – prasidėjo žiūrovų pasipiktinimai. Taip pat, buvo reikalauta grąžinti VIP (žiūrovų) bilietus (dėl žiūrovų VIP nebuvimo). Penktadienis (liepos 14 diena) baigėsi be didesnių incidentų ir konfliktų.

Liepos 15 diena prasidėjo nuo susitikimo su organizatoriumi (dėl sąskaitų atsiskaitymo). Organizatorius Anatolij neprisistatė, motyvuodamas laiko stygiumi. Šeštadienį renginys taip pat turėjo prasidėti nuo 18 val. (pagal organizatorių TIK Zarasų Turizmo informacijos centrui (TIC) pateiktą programą).

Situacija kartojosi (atlikėjų nebuvo, teko skubotai surasti vietinį muzikantą – Simą). Gitara sugrojus Simui, pagrindinių atlikėjų vis dar nebuvo matyti ir teko groti DJ Valdui. Žmonės pradėjo kelti konfliktines situacijas, reikalaudami pasiaiškinimo dėl programos neatitikimo iš mūsų, nors mes buvome atsakingi tik už ūkinę renginio dalį.

Labiausiai nukentėjo mūsų darbuotojas Valentin Špakov – apsaugos darbuotojai buvo priversti saugoti jį nuo žiūrovų pasipiktinimo bei susidorojimo. Kiek vėliau prie apsaugos prisijungė ir policija. Dar vėliau pasirodė tie patys atlikėjai, kurie buvo ir liepos 14 dieną.

Renginio eigoje pasirodė apsišaukėliai atlikėjai, kurie sukėlė dar didesnį žiūrovų nepasitenkinimą ir pasipiktinimą (labiausiai nustebino „svečias iš Ukrainos – Verka Serduchka, akivaizdus apsišaukėlis, tą patvirtino ir oficialus Verkos facebook profilis).

Organizatorius taip ir nebepasirodė, kas sukėlė didelį įtarimą, o žmonės pradėjo kelti sąmyšį. Antrą kartą pasirodžius „Bad Boys Blue“, buvo staigiai išvežami visi atlikėjai ir organizatoriaus draugas pasišalino iš renginio teigdamas, jog vyksta atvežti kitų atlikėjų. Kilo dar didesnis sąmyšis.

Siekiant išvengti galimo susidorojimo, mūsų įmonės darbuotojams teko pasišalinti (nors mes buvome atsakingi tik už ūkinę renginio dalį).

Nepasirodant atlikėjams, patys pradėjome ieškoti renginio organizatoriaus bei vadybininko (organizatoriaus draugas). Radę organizatoriaus draugą (vadybininką) prie svečių namų „Vijuandra“, mūsų darbuotojas Valentinas iškvietė policijos pareigūnus, kad jie užfiksuotų įkalčius, nes vadybininkas atsisakė su mumis bendrauti ir pasislėpė minėtuose svečių namuose.

Iš svečių namų išėjus organizatoriaus vaikams, jie su visais bilietais ir įrodymais nuskubėjo į automobilį. Atvykus policijos pareigūnams, jie paėmė nurodytų asmenų kontaktinius duomenis, paprašė atidaryti automobilio bagažinę (viskas buvo užfiksuota video ir foto medžiagose). Mūsų darbuotojui Valentui bandant susisiekti su pagrindiniu organizatoriumi, jam buvo pareikšta, jog atsiradus kokioms nors problemoms jo vaikams – su Valentu bus susidorota.

Organizatoriai bandė pabėgti su visai įrodymais, kai tuo tarpu Zaraso ež. Didžiojoje saloje vyko neregėtas sąmyšis. Neturėdami teisės sustabdyti ar konfiskuoti daiktų, policijos pareigūnai buvo priversti juos paleisti.

Saloje prasidėjo chaosas: prie scenos susirinkus visiems apsaugos darbuotojams ir policijos pareigūnams, Valentas, patyręs didelį stresą, paprašė pareigūnės priverstinai pranešti, jog renginys yra nutraukiamas. Žmonės pradėjo skirstytis, renginys buvo uždarytas ir dabar mums belieka kreiptis į teismą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius