-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Režisierė Ieva Stundžytė pristato premjerą apie žmonių santykius uždaroje erdvėje

„Atviro rato“ aktorė ir režisierė Ieva Stundžytė spalio 7, 8, 9 dienomis pristatys jau trečiąją premjerą „Antigonė (ne mitas)“, kuri prieš savaitę apdovanota režisierės Dalios Tamulevičiūtės premija. Jauna kūrėja apie būsimą spektaklį nemėgsta kalbėti, tačiau šįkart, paprašyta 15min.lt, ryžosi savo prietarus paminti.
Aktorė ir režisierė Ieva Stundžytė
Ieva Stundžytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Turiu kvailą prietarą – nekalbėti apie spektaklį prieš premjerą. Tai mano trečias spektaklis ir nė prieš vieną nesu kalbėjusi... Bet galiu padaryti išimtį“, – nusišypsojo jauna menininkė, kurios kūrybos bagaže jau įsitaisę spektakliai „Išlaisvinti Žaną“ ir „DiViDukas“.

„Pjesės pagrindiniai veikėjai yra keturi karaliaus Oidipo vaikai, tai spektaklis apie juos. Mane visada domino žmonių tarpusavio santykiai uždaroje erdvėje, uždaroje aplinkoje. Ši idėja tapo pagrindu, pagal kurį kūrėme spektaklį“, – išdavė spektaklio kūrėja.

Kaip rašoma spektaklio aprašyme, jame rodoma šeimos istorija, kuri plėtojama remiantis asmenine patirtimi, požiūriu bei santykiu į šiuolaikinėje visuomenėje besiformuojančias vertybes ir antivertybes. Tėvų sąmoningai nuo išorinio pasaulio izoliuotų vaikų nekalti žaidimai virsta grėsmingu gyvybės ir mirties pokeriu, kurio akivaizdoje atsiveria skaudžiausių temų briaunos, parodomas tabu mechanizmo veikimas.

I.Stundžytė prisipažino, kad šio spektaklio mintis gimė prieš ketverius metus – per tą laiką ji ilgai galvojo ir ruošėsi, stebėjo aktorius.

„Šiame spektaklyje aktoriai – labai svarbūs. Džiaugiausi galimybe dirbti su OKT aktoriumi ir prof. Jono Vaitkaus mokiniu Tomu Žaibumi. Iš bendro darbo dviejuose spektakliuose Keistuolių teatre pajutau, kad su juo galime rasti bendrą kalbą. Tada ir kilo idėja jį pasikviesti. Kaip rodo patirtis, kviestiniai aktoriai visada įneša ką nors šviežio ir naujo, patiems norisi pasistiebti, dalytis bei semtis patirties ir neužsidaryti savo rate. Tai yra labai svarbu“, – įsitikinusi režisierė.

Premjeroje taip pat vaidins „Atviro rato“ aktoriai Marija Korenkaitė, Judita Urnikytė, Jonas Šarkus ir Vytautas Leistrumas.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Atviro rato aktoriai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./„Atviro rato“ aktoriai

Spektaklis „Antigonė (ne mitas)“ statomas pagal pačių „Atviro rato“ aktorių sukurtą pjesę.

„Metus mes labai daug kalbėjomės, ginčijomės, diskutavome, fantazavome, atsispyrėme nuo asmeninės patirties. Nedrįsčiau šio spektaklio dar vadinti išbaigtu, bet procesas buvo labai naudingas mums patiems. Tokios galimybės nedažnai pasitaiko... – džiaugėsi menininkė. – Tačiau bendras pjesės rašymas mums nėra naujiena – taip gimė ir „Atviras ratas“, ir „Pabėgimas į Akropolį“. Visi mokėmės būti ne tik aktoriai, bet ir dramaturgai, ir režisieriai.“

I.Stundžytę galima pavadinti viena produktyviausių „Atviro rato“ narių. Ji ne tik vaidina spektakliuose, bet ir pristato trečią savo režisuotą premjerą. Prieš savaitę jauna menininkė įvertinta ir režisierės D.Tamulevičiūtės vardo premija bei 10 tūkst. litų paskatinimu už naujausią savo darbą.

„O viskas labai paprasta, – tokio produktyvumo priežastis su šypsena atskleidžia menininkė. – Baigiau vaidybos bakalauro ir magistro studijas, o tada Aidas Giniotis pasiūlė man ir Justui Terteliui studijuoti teatro režisūrą ir baigti meno aspirantūros studijas. Dėl jų per dvejus metus nori nenori turi ką nors sukurti ir pastatyti, – atvirai pasakojo kūrėja. – Nors mane pažįstantys žmonės galėtų pasakyti, kad I.Stundžytė pasižymi valia ir disciplina, iš tiesų esu didelė tinginė, svajoklė ir nuklystanti į lankas. Todėl studijos mane disciplinavo gerąja to žodžio prasme. Esu labai dėkinga savo mokytojui A.Giniočiui, kuris sudarė visas sąlygas kurti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius