-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rūta Ščiogolevaitė į teismą dėl vaikų išlaikymo padavė sutuoktinį ir jo motiną

Skaudžias skyrybas išgyvenanti Rūta Ščiogolevaitė į teismą padavė ne tik vis dar esamą sutuoktinį Rolandą Damijonaitį, bet ir jo motiną.
Rolandas Damijonaitis, Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė
Rolandas Damijonaitis, Rūta Ščiogolevaitė-Damijonaitienė / Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr.

R.Ščiogolevaitės ir R.Damijonaičio skyrybos tęsiasi daugiau nei pusmetį – jau kurį laiką dainininkė teisme bando įrodyti, kad santuoka sugriuvo dėl sutuoktinio kaltės. Teisme taip pat sprendžiami nepilnamečių vaikų gyvenamosios vietos nustatymo ir kiti su santuokos nutraukimu susiję klausimai.

Vis dėlto šįkart R.Ščiogolevaitė į teismą kreipėsi dėl materialinio išlaikymo nepilnamečiams vaikams priteisimo. Dainininkė prašo esamą sutuoktinį ir jo motiną prisidėti prie vaikų išlaikymo. Pirmieji apie tai pranešė Alfa.lt.

Į teismą padavė ir vyro motiną

Šią bylą nagrinėja Vilniaus regiono apylinkės teismas, ją antradienį turėtų atversti teisėjas Alfredas Juknevičius.

Uostamiesčio teisininkas Algirdas Baužas, dirbęs Klaipėdos transporto ir miesto prokuratūrose, Klaipėdos apygardos teisme bei advokatu, apie teorinę galimybę išlaikymą vaikui (alimentus) prisiteisti iš nepilnamečio vaiko senelių yra pateikęs išaiškinimą socialiniame tinkle.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rūta ir Rolandas Damijonaičiai
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rūta ir Rolandas Damijonaičiai

Civilinio kodekso (CK) 3.237 straipsnis numato tokią galimybę, rašo A.Baužas. Šio CK straipsnio 2 dalis nustato, kad „Seneliai, turintys galimybę, privalo išlaikyti paramos reikalingus savo nepilnamečius vaikaičius, neturinčius tėvų arba negalinčius gauti jų išlaikymo“.

Kaip matome iš įstatymo teksto, yra kelios sąlygos: turi būti įrodytas paramos reikalingumas vaikui; seneliai turi turėti galimybę teikti tokį išlaikymą; vaikas turi neturėti tėvų arba iš jų negalima išieškoti išlaikymo, – A.Baužas.

Kaip matome iš įstatymo teksto, yra kelios sąlygos: turi būti įrodytas paramos reikalingumas vaikui; seneliai turi turėti galimybę teikti tokį išlaikymą; vaikas turi neturėti tėvų arba iš jų negalima išieškoti išlaikymo. Pažymėtina, kad negalėjimas išieškoti iš nepilnamečio vaiko tėvo siejamas ne su jo valia – sąmoningu nenoru vengti mokėti nepilnamečio vaiko išlaikymo, o su jo objektyviomis priežastimis, pavyzdžiui, sunkia liga ar negalia, kuomet pats nepilnamečio vaiko tėvas yra išlaikomas.

„Taigi, sąmoningas tėvo vengimas išlaikyti vaiką nėra pakankama sąlyga, siekiant išlaikymą prisiteisti iš nepilnamečio vaiko senelių“, – pažymi advokatas.

Pasirodo, pastaroji byla jau buvo spėjusi nukeliauti į aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismą, tačiau grįžo atgal.

Vilniaus regiono apylinkės teismo (VRAT) pirmininko patarėjas, atliekantis atstovo ryšiams su žiniasklaida ir visuomene, pareigas, Alvydas Žala painoką situaciją 15min paaiškino paprastai: kuomet VRAT Vilniaus rajono rūmuose buvo gautas naujas, atskiras ieškovės Rūtos Damijonaitienės prašymas dėl vaikų išlaikymo priteisimo iš senelės, teismas suabejojo, ar tokia savarankiška byla iš viso galėtų būti nagrinėjama.

Teismas priėmė nutartį ir prašymą atmetė, motyvuodamas tuo, kad senelių įtraukimas į vaikų išlaikymą galėtų būti sprendžiamas kompleksiškai, kaip vienas papildomų klausimų pagrindinėje Damijonaičių ištuokos byloje.

Vis dėlto R.Damijonaitiene su savo advokate nenuleido rankų ir dėl minėtos teismo nutarties pateikė skundą aukštesnės instancijos teismui. Vilniaus apygardos teismas apeliaciją tenkino, pabrėždamas, kad toks atskiras R.Damijonaitienės prašymas dėl išlaikymo priteisimo iš R.Damijonaičio motinos A.Damijonaitienės Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmuose gali būti svarstomas.

Spręsti klausimo apie senelės pareigą išlaikyti anūkus teismas iš esmės dar nepasiruošęs, verdikto teks palaukti.

Teisėjo Alfredo Juknevičiaus žinion grįžusi medžiaga kol kas išsamiau dar nenagrinėta, apskritai, teisme numatoma surengti tik parengiamąjį posėdį, kurio metu paprastai galutinai išsiaiškinami reikalavimai, šalių pozicijos, susitariama, ko galbūt trūksta ir koks galėtų būti esminio ginčo svarstymo planas. Kitaip tariant, spręsti klausimo apie senelės pareigą išlaikyti anūkus teismas iš esmės dar nepasiruošęs, verdikto teks palaukti.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rūta Ščiogolevaitė ir Rolandas Damijonaitis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Rūta Ščiogolevaitė ir Rolandas Damijonaitis

15min susisiekė ir su į teismą vaikų tėvą ir jų močiutę padavusia R.Ščiogolevaite. Moteris šį atvejį komentuoti atsisakė, argumentuodama, kad nemato prasmės apie tai kalbėti.

„Man ir taip užtenka savų problemų kiekvieną dieną su skyrybų reikalais, todėl nemanau, kad čia kažką reikėtų komentuoti“ – 15min sakė ji.

Kaltinimai smurtu, neprisidėjimu prie vaikų išlaikymo

Dėl materialinio išlaikymo savo vaikams į teismą besikreipusi R.Ščiogolevaitė ne kartą viešai pasakojo, jog penkių atžalų auginimas reikalauja ne tik daug laiko, bet ir pinigų. Dainininkė yra užsiminusi, kad vaikų pomėgiais, būreliais, apranga rūpinasi viena.

2020-aisiais 15min portalui ji kalbėjo, kad išgyvena vieną sunkiausių laikotarpių gyvenime. „Jokiam vyrui nederėtų taip elgtis. Kai žmogus nenori būti žmogumi, taip ir yra. Jau seniai nėra ramybės, labai seniai. Per seniai“, – apie savo sutuoktinį15min sakė Rūta.

„Aš svajoju apie paprastus dalykus. Svajoju, kad mano vaikai galėtų eiti į darželį, nes vienai per sunku, o vesti į privatų darželį nebeturiu pinigų. Viskas“, – tuo metu taip pat prisipažino dainininkė.

Sunkumų šeimoje kilo ne tik dėl finansinių klausimų, bet ir, kaip tikino R.Ščiogolevaitė, dėl smurto šeimoje. Kaip jau rašyta žiniasklaidoje, policija į buvusius šeimos namus vyko ne kartą.

„Tai išgyvena tikrai labai daug moterų. Juodas humoras, bet toms moterims pasiseka, nes dantis išmuša, tai gali įrodyti tiesioginį smurtą, kitu atveju įrodyti, kaip šiuo metu yra, tikrai sunku. Tokie žmonės per pirmą ar per antrą pasimatymą taip nesielgia, praeina laiko, kol tu pamatai tikrąjį veidą ir pradedi spręsti atsiradusias problemas. Patiki pažadais, patiki, kad pasikeis. Tai puikiai suprantama daugeliui moterų“, – 15min pripažino Rūta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius