-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugias vietas linksmintis Vilniuje fiksuos žemėlapis: tai – paskutinis šansas neužsidaryti?

Nors netrūksta sakančių, kad pandemijai vis labiau demonstruojant nagus sostinės klubai ir barai turi būti uždaryti, kai kurių iš jų vadovai pasiryžę įrodyti, jog į saugumą pro pirštus žiūri toli gražu ne visos pasilinksminimo įstaigos. Šiuo tikslu, o kartu dėl to, kad būtų paskatintas visų įstaigų sąmoningumas, sudaromas #SafeVilnius žemėlapis. Nuo šiol pasilinksminti užsimanę vilniečiai ir miesto svečiai žinos, kuriose vietose tai daryti saugiausia.
Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse
Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse / Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr.

Šio Vilniaus miesto savivaldybės administracijos inicijuoto projekto partneriu tapusio Vilniaus Naktinio Aljanso pirmininkas Markas Adamas Haroldas kalbėdamas su 15min pasidžiaugė, kad vietoj įstaigų uždarymo pasirinktas šis kelias.

„Tokiam sąrašui atsirado poreikis, nes norėjome, kad tie barai, kurie yra atsakingi, galėtų prisijungti ir deklaruoti, jog griežtai laikysis taisyklių. Taip žmonės žinos, kur saugiausia linksmintis, kur yra papildomų taisyklių, kur ne“, – saugių pasilinksminimo vietų žemėlapio idėją nupasakojo M.A.Haroldas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Markas Adamas Haroldas

Iniciatyva veiks paprastai – žemėlapyje norinčių atsidurti įstaigų vadovai turės pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su savivaldybe. Tokiu būdu įsipareigos laikytis netgi daugiau saugumo taisyklių nei nustatyta nacionaliniu lygmeniu.

„Pavyzdžiui, bus privaloma registruoti kiekvieną lankytoją, kas pagal Aurelijų Verygą kol kas yra neprivaloma. Tačiau mes norėjome aukštesnių standartų, nepaisant tų taisyklių nebuvimo nacionaliniu lygmeniu“, – sakė Aljanso pirmininkas.

Anot M.A.Haroldo, žemėlapis sparčiai pildosi, o dar ryškesnis vaizdas turėtų matytis artimiausiomis dienomis. „Manau, tikrai yra pakankamai daug sąžiningų, atsakingų barų“, – pridūrė jis.

O kaip bus sprendžiamas prie žemėlapio nepanorusių prisijungti įstaigų klausimas? Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis tokioms vietoms pažadėjo didesnę priežiūrą.

„Į nenorinčius bendradarbiauti žiūrės labai griežtai. Mes prašėme, kad būtų surasti ir nubausti pažeidėjai, nes situacija kai kuriose įstaigose yra tikrai bloga. Jei dėl neatsakingų verslininkų uždarys visą mūsų sektorių, tada tragedija“, – neslėpė M.A.Haroldas.

Jo teigimu, vienas pagrindinių šio žemėlapio tikslų ir buvo atskirti saugias pasilinksminimo vietas nuo nesaugių. Kitaip tariant, parodyti, kad ne visos įstaigos į saugumą pandemijos akivaizdoje žiūri atsainiai.

„Mūsų Aljanso nariai stengiasi laikytis taisyklių – klubuose visi su kaukėmis, ribojamas žmonių kiekis. Todėl mes visiškai nebijome inspekcijų, netgi norime, kad tikrintų“, – patikino M.A.Haroldas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse

Tačiau jis pastebi, kad vietų, kurios neužtikrina saugumo, yra išties nemažai. Užtenka pažvelgti į viešoje erdvėje keliamas nuotraukas. Pašnekovui apmaudu, kad dėl to kenčia tos įstaigos, kurios elgiasi atsakingai.

„Kiti taisykles nebaudžiami ignoruoja. Instagrame galima pamatyti, kad daug žmonių ir visi be kaukių. Dėl to visam mūsų sektoriui tenka blogas įvaizdis ir ministras sako, kad problemų yra visur.

Bet pas mus jų nėra – čia ne mūsų, ne Aljanso, o taisykles ignoruojančių įstaigų kaltė, todėl ir paprašėme Poderskio, kad jos būtų atsakingai nubaustos. Kad jei ras grubių pažeidimų, pavyzdžiui, žmonės šokių aikštelėje nedėvės kaukių, pagal savivaldybės sutartį būtų paskirtos baudos“, – kalbėjo M.A.Haroldas.

Anksčiau, dar prieš šią iniciatyvą, ne kartą buvo kreiptasi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją – klausiama, kodėl tiek daug įstaigų, pažeisdamos saugumo taisykles, jaučiasi neliečiamos, kodėl nevykdoma pakankamai kontrolės. Tačiau Aljanso vadovas sakė sulaukęs abejingos ministerijos reakcijos.

„Pasakė, kad policija neturi pakankamai resursų, kas man atrodo nesąmonė. Juk vieną savaitgalį vyko nemažai patikrinimų, tai kodėl jie negalėtų vykti dar kartą?

Todėl ši programa yra paskutinis šansas. Yra noras uždaryti visus, bet jeigu susitvarkysime, mūsų neuždarys“, – vylėsi M.A.Haroldas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse

Jis pridūrė, kad pasekti Vilniaus pavyzdžiu ir sudaryti saugių pasilinksminimo vietų žemėlapį turėtų bet kuris miestas.

„Ar ne geriau skatinti atsakingumą, o ne tiesiog uždaryti visą sektorių? Tuo labiau, kad įrodymų, jog uždarymas yra efektyvi priemonė, nėra. Londono meras pasakė, kad tai gali veikti netgi priešingai – jei barai bus uždaryti, žmonės linksminsis namie, be kaukių, be skysčių, be nieko“, – įsitikinęs pašnekovas.

M.A.Haroldas pasidžiaugė, kad ši iniciatyva jau sulaukė tarptautinio dėmesio – Manheimo miestas Vokietijoje kreipėsi su prašymu gauti informacijos anglų kalba, mat Vilniaus modelį norėtų pritaikyti ir pas save.

Gėrimai – tik baro zonoje, šokių aikštelėse – kaukės

Verslo atstovai darkart peržiūrėti abiejų pusių suderintas susitarimo detales ir pasirašyti sutartį gali tinklalapyje naktis.org.

  • Maitinimo įstaigos įsipareigoja, kad eilėse ir prie baro prekystalio bus laikomasi 1 metro atstumo, kaukės bus dėvimos nuolat patalpose ir kieme, išskyrus, kuomet sėdima prie stalo, prie kurio valgoma ir geriama, ar rūkoma tam skirtose ir specialiai pažymėtose vietose;
  • Gėrimai gali būti vartojami tik baro zonoje – iki 2 metrų nuo baro prekystalio spinduliu arba sėdint prie stalų;
  • Sėdimos vietos valgymui ir gėrimams vartoti turi būti zonomis atskirtos nuo šokiams skirtos erdvės;
  • Būtinas rankų dezinfekavimas prie įėjimo, prie baro ir tualetuose;
  • „Vienas išeinantis – vienas įeinantis“ principo taikymas prie įėjimo durų, kai patalpos užpildytos;
  • Rekomenduojamas lankytojų kūno temperatūros matavimas prie įėjimo durų ar patalpų viduje (priklausomai nuo renginio pobūdžio), neįleidžiant tų, kurių kūno temperatūra viršija NVSC rekomenduotą normą (ši nuostata gali būti koreguojama dėl jos patikimumo žiemos metu);
  • Lankytojų registravimas prie įėjimo ar viduje, išsaugant kiekvieno lankytojo mobiliojo telefono numerį 21 dieną, o židinio atsiradimo atveju pateikiant visų tos paros lankytojų mobiliųjų telefonų numerių išklotinę NVSC.

Maitinimo įstaigos sutinka, kad įspėjimai nesilaikantiems šių taisyklių gali būti taikomi tik vieną kartą. Antrą kartą taisykles pažeidę asmenys prašomi palikti patalpą ir tą parą nebeįleidžiami.

Paslaugų tiekėjai įsipareigoja pildyti darbuotojų sveikatos žurnalą, užtikrinti savalaikį patalpų valymą, dezinfekavimą bei vėdinimą, o visus darbuotojus PGR testais tirti NVSC rekomenduojamu periodiškumu, atvejais ir tvarka.

Visos šios elgesio ir tvarkos taisyklės turės būti iškabintos matomose vietose prie įėjimo durų, koridoriuose ir kt., darbuotojai (įskaitant apsaugos darbuotojus) turės sulaukti išsamaus instruktažo virusų prevencijos klausimais.

Maitinimo įstaigos paprašytos taikyti ir dar vieną savikontrolės mechanizmą – kiekvieną vakarą (piko valandų metu) fotografuoti, kaip laikomasi šiuo susitarimu aptartų taisyklių ir kelti jas į instagramą su specialia grotažyme #SafeVilnius.

Vilniaus miesto savivaldybė įsipareigojo šio susitarimo dalyvius viešinti specialiame žemėlapyje (bus irgi matomas tinklalapyje naktis.org), kad klientams tai būtų pozityvus rodiklis renkantis vietą laisvalaikio praleidimui, specialiais ženklais bus pažymėtos ir šių maitinimo įstaigų durys.

Susitarimą, be kitų įstaigų, jau pasirašė Lietuvos barų ir kavinių asociacija bei Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Vilniaus Naktinis Aljansas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius