-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Serialo „Sostų karai“ personažus rašytojas kūrė 20 metų

Knygų, pagal kurias buvo sukurtas serialas „Sostų karai“, autorius Džordžas Martinas ilgai atsikalbinėjo norintiems ekranizuoti jo kūrinius – netikėjo, kad įmanoma viską parodyti taip, kaip jis sugalvojo. Tačiau televizijai HBO pavyko jį įtikinti. Vien pirmojo šio serialo sezono biudžetas siekė rekordinius 60 mln JAV dolerių – reikėjo, kad viskas būtų idealu.
Serialas „Sostų karai“
Serialas „Sostų karai“ / BTV nuotr.

Kai Džordžui Martinui, septynių tomų sagos  „Ledo ir ugnies daina“ autoriui, televizijos ėmė siūlyti pagal jo knygas sukurti serialą, jis iš pradžių nenorėjo sutikti. „Pats maždaug dešimtmetį dirbau Holivude ir sukūriau ne vieno rašytojo kūrinio adaptaciją televizijai, taigi puikiai žinojau, kaip viskas vyksta“, – apie savo baimes atvirai kalbėjo jis.

„Tu visada šiek tiek nerimauji, kai parduodi savo kūrinius, nes pasitaiko nemažai atvejų, kai originalus lieka tik pavadinimas, o visa kita pakeičiama ir tavo sugalvota idėja tarsi visai išnyksta. Tačiau po susitikimo su serialo kūrėjais Davidu Benioffu ir D.B.Weissu aš pakeičiau savo nuomonę. Daug kalbėjomės ir aš įsitikinau, kad jie teisingai suprato mano knygas, yra dideli jų gerbėjai ir patys trykšta entuziazmu seriale neiškraipyti nieko, ką aš esu parašęs“.

Prieš pasirodant šiam serialui D.Martinas 15 metų dirbo rašytoju ir scenaristu, prisidėdavo prie scenarijų kūrimo įvairiems serialams ir televizijos laidoms.  Jis vis siūlydavo „Sostų karų“ idėją įvairioms televizijoms, bet pasižiūrėję į jo juodraščius visi nuspręsdavo, kad tokia serialo idėja – pernelyg ambicinga ir brangi, tačiau jis nenorėjo jos atsisakyti.

Kūrybingas vyras rado išeitį. Jei statyti filmą per brangu – galima parašyti knygą. „Pavargau nuo Holivudo suvaržymų. Nusprendžiau, kad rašysiu taip, kaip noriu: su šimtais personažų, pilių, drakonų ir kovų“, – šypsosi jis. Vos pasirodžiusios jo knygos užėmė perkamiausių vietas knygynų lentynose, o JAV žurnalas „Time“ atvirai pripažino, kad iš visų rašytojų, puoselėjančių epinę fantastiką, D.Martinas – neginčijamai geriausias.

D.Martino sukurtas pasaulis – ne toks, kokį pažįstame mes. Metų laikai čia prasideda ir baigiasi atsitiktinai ir kartais trunka metus ar dešimtmečius. Tačiau nors „Sostų karai“ yra fantastikos kūrinys, į jį įpinama ir realių detalių: istorijos mėgėjams bus įdomu stebėti viduramžiškus karo žygius ar garsiuosius Rožių karus.  „Fantastika – tai tik spalvingesnė ir labiau jaudinanti istorijos versija. Aš mėgstu užsikabinti už kažko, kas turi realų pagrindą, ir atnaujinti istoriją visiškai netikėtais būdais“, – savo požiūrį dėstė serialo kūrėjas.

Tačiau D.Martinas visada stengiasi išlaikyti ribą, kad fantastikos nebūtų per daug. „Jei visi personažai turės ypatingų antgamtiškų galių, tai taps tiesiog pasakojimu, kaip kiekvienas bando jomis pasinaudoti ir nurungti vienas kitą. Lyg kokia super herojų kova“, – įsitikinęs jis. D.Martino sukurti personažai niekada nebūna tik geri ar blogi: net pikčiausieji kartais parodo turintys švelnumo ar užuojautos, o tie, kuriuos visi laiko šventais, kartais paslysta.  Autorius šypsosi, kad turėjo pakankamai laiko gerai apgalvoti kiekvieno personažo charakterį – juk juos kūrė beveik 20 metų.

Nors po to, kai buvo išleistos D.Martino knygos, jis sulaukė daugybės pasiūlymų jas ekranizuoti, jis įsitikinęs, kad tai tinkamai padaryti galėjo tik HBO. „Aš nemanau, kad pagal mano knygas būtų galima sukurti pilno metražo filmą – visko tiesiog yra per daug. Tai turėjo būti fantastinis serialas, skirtas suaugusiems ir vieninteliai galintys tai padaryti buvo HBO“, – dėstė jis, nors neslėpė, kad prieš pirmųjų serijų pasirodymą gerokai nerimavo.

„Įsivaizduoju, kad mano knygų gerbėjai jautėsi panašiai kaip aš, ruošdamasis pažiūrėti filmą „Žiedų valdovas“. Tekstus tu žinai kone mintinai, bet nori pamatyti, kaip viskas atrodys, kai istoriją vaidins fantastiškai geri aktoriai“, – kalbėjo D.Martinas.

„Sostų karuose“ viskas sukasi aplink kovą dėl valdžios. „Tačiau tai – kur kas daugiau nei politika. Čia iškyla ištikimybės, geismų, troškimų, atsidavimo ir neklusnumo klausimai. Šiame pasaulyje, jei žaidi sostų žaidimus, tu laimi arba miršti. Garbei arba gailestingumui čia nėra vietos“, – savo kūrinį apibendrina rašytojas.

Nuo sausio 17 d. „Sostų karai“ – antradieniais 22 val per BTV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius