Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabilo buvę „Trendingang“ grupės nariai: kaltina melagystėmis, atlikėjas viską neigia

Populiariojoje „TikTok“ programėlėje pastaruoju metu drama veja dramą. Štai į jaunųjų tiktokerių akiratį pateko dizainerės Paulos Poderytės sutuoktinis, atlikėjas Sezzy, kurį buvę jo bendražygiai kaltina nepilnamečių išnaudojimu, melagystėmis apie paauglių uždarbį, o apie tai prabilę kritikai – grasinimais teismais. Pats Sezzy jaunimo veiklas vadina patyčiomis ir šmeižtu.
Sezzy, „TikTok“, „Rymos Show“
Sezzy, „TikTok“, „Rymos Show“ / Asmeninio albumo, „Scanpix“ ir ekrano nuotr.
Temos: 2 „TikTok“ Sezzy

Panašu, kad jau kurį laiką kontroversiškai vertinama reperio Sezzy vadovaujama grupė „Trendingang“ pravėrė savo pūlinius. Prabilus buvusiems „Trendingang“ bendražygiams išaiškėjo, kad vaikams turinį kurianti grupė dirbo galbūt visai kitokiomis sąlygomis, nei būtų galima pagalvoti išvydus iš pirmo žvilgsnio visai nekaltus vaizdo įrašus.

Naujausiame savo vaizdo įraše, įkeltame „Rymos Show“ kanale, Sezzy istoriją stebėjęs Rytis Jankūnas kalbino buvusius „Trendingang“ narius ir dalijosi įžvalgomis, kur Sezzy galimai bus prasilenkęs su teisiniais ir moraliniais reikalais. Negana to, apie tai prabilęs jaunimas baiminasi, kad besigiriantis, jog visur turi draugų, reperis bandys sužlugdyti jų karjeras ateityje.

Pirmasis susitikimas apkarto

Iš pradžių dėl turinio kopijavimo kritikuota „Trendingang“ dabar turi kur kas rimtesnių bėdų – buvę grupės nariai nusprendė netylėti ir kanale „Rymos Show“ papasakojo, su kuo jiems teko susidurti, bendradarbiaujant su reperiu Sezzy.

Pirmieji apie savo patirtis prabilo su Sezzy nuo pat pradžių dirbę tiktokeriai Deimantė Vaičiūtė ir Edvinas Fruktas. Abu jaunuoliai vėliau komandą paliko.

Visi kalbintieji savo ruožtu teigė tikėjęsi, kad Sezzy formuos draugų grupę, tačiau per pirmuosius susitikimus jiems buvo pateikta bendradarbiavimo sutartis. Dejmuko pseudonimu žinoma paauglė, instagrame turinti daugiau nei 70 tūkst. sekėjų, pasakojo, kad, pagal sutartį, 50 proc. uždarbio turėjo atitekti Sezzy. Su tokiomis dalybomis jaunimas nesutikęs, tad šis skirtumas buvo sumažintas.

Visą vaizdo įrašą galite pamatyti čia:

VIDEO: Apie Sezzy ir jo "The Trending Gang" vaikus išnaudojančią blogio imperija

„Kai pirmą kartą susitikome, darbas vyko labai intensyviai, mums buvo pasakyta, kad turime nufilmuoti tiek ir tiek vaizdo įrašų. Po šios darbo dienos buvo pažadėta staigmena, buvo įdomu, kas ji bus.

Taigi, atvažiavome į tą vietą, kur buvo paruošta staigmena, ten buvo išdėlioti tortai. <...> Mums buvo pristatyta, kad juos dovanoja ir už juos sumokėta vos ne iš jo pinigų“, – pasakojo Edvinas.

Kaip vėliau pridūrė mergina, netrukus pasirodę fotografai, kurie tortus valgantį jaunimą įamžino.

„Tada mums atsiuntė nuotraukas, pasakė, kad kurią nors išsirinktume ir pažymėtume tą (įmonę – aut. past.). Kadangi mes nemažai susidūrę su reklamomis, iškart viską supratome“, – sakė Deimantė.

Anot ir taip daug sekėjų turinčios merginos, nuotraukų jie galų gale nekėlė, supratę, kad juos nori išnaudoti nemokamai reklamai, už kurią pinigus galų gale gaus nežinia kas.

Taip pat Deimantė tvirtino, kad pirmoji darbo diena buvo itin intensyvi, per didžiulį karštį jiems teko smarkiai dirbti, o progos gerai susipažinti su grupe taip ir nepasitaikė.

Organizatorių nuotr./Vaizdo klipo filmavimo akimirka
Organizatorių nuotr./Vaizdo klipo filmavimo akimirka

Kita mergina, internete prisistatanti vardu Deminoo, tikino keistų dalykų pastebėjusi per susitikimus su gerbėjais.

„Man Sezzy pasakė, kad su visais elgiuosi per mielai. Tai man sukėlė šiokį tokį šoką, nes aš esu aš, aš dievinu vaikus ir su jais elgiuosi gražiai, žmogiškai“, – pasakojo ji.

Jaunimas akcentavo, kad reperis esą visad pabrėždavo savo statusą, pasakodavo, kiek visur turi pažįstamų. Todėl jų taip stipriai nenustebino tai, kad Sezzy pasirodė LRT laidoje „Įdomiosios pamokos“, kur pasakojo apie save.

Anot jaunųjų nuomonės formuotojų, iki tol laidą jie laikę gana intelektualia, tad reperio pasirodymas ten esą yra sunkiai paaiškinamas kitais būdais nei ryšiais.

Cenzūravo ir grasino teismais?

Savo istorija apie akistatą su reperiu Sezzy pasidalijo ir dabar jau pilnametė, tačiau istorijos metu dar 17-metė videokūrėja Gabija. Mergina į „Youtube“ platformą yra įkėlusi kritišką vaizdo įrašą apie „Trendingang“.

Iš pirmo žvilgsnio šis vaizdo įrašas per daug nesiskiria nuo kitų, tai – „Youtube“ įprastas nuomonės žanras. Visgi reperiui Sezzy šis nepatiko taip smarkiai, kad, kaip 15min patikino mergina, jis ne tik liepęs turinį ištrinti, bet ir ėmęsis mažų mažiausiai keistų veiksmų.

Kaip teigė Gabija, į įkeltą vaizdo įrašą Sezzy sureagavęs ne iškart, tačiau prabėgus kiek laiko mergina pamatė, kad reperis instagrame ją pažymėjo net 72 storiuose.

VIDEO: KODĖL AŠ NEMĖGSTU TRENDINGANG? | Gabe

„Iš pradžių išsigandau, nes nesu mačius, kad tiek mane būtų prižymėję. Dalį stories praleidau, nes ten buvo muzika, bet po to išgirdau: „Parodyk šitą video tėvams, nes su jais kalbėsimės teisme“, – pasakojo Gabija.

„Jis buvo sakęs man prisijungti į tiesioginę transliaciją, kur mes esą viską išsiaiškinsime. Aš jam parašiau (nes tai yra absurdiška): davai, jeigu prisijungiu į tiesioginę transliaciją, tu manęs nepaduodi į teismus. Tada jis man atsiuntė savo telefono numerį, sakė, susiskambinam. Pagalvojau, gerai, juk nenoriu tų teismų“, – ir „Rymos show“ teigė Gabija.

Tuomet paauglė esą išėjo pavedžioti šuns ir grįžusi rado dar žinučių, kuriomis buvo primygtinai reikalaujama vaizdo įrašą ištrinti dar iki susiskambinimo.

Kadangi mergina tikino nenorėjusi šnekėtis su Sezzy, dėl tolimesnių veiksmų ji pasikonsultavusi su vyresniais draugais ir tėvais, kurie jai parekomendavę į reperį tiesiog nekreipti dėmesio.

„Aš jam parašiau, kad su juo nekalbėsiu, nes neturiu, ką jam pasakyti, ir jeigu jis nori kalbėtis, tai kalbėsimės per institucijas, teisininkus“, – prisiminė Gabija.

Panašu, kad Sezzy toks pasiūlymas nelabai patiko ir jis esą nusprendė žengti dar keistesnį žingsnį.

„Šiaip keista, kai suaugęs vyras 17-ametės prašo adreso tris kartus“, – dalijosi Gabija ir pridūrė jo taip ir nedavusi

„Sezzy manęs tris kartus paprašė namų adreso. Aš pati tik vakar sužinojau, kad turiu teisę neatskleisti savo adreso žmogui, kuris nori mane paduoti į teismą ar man rašyti pretenziją. Kiekvienas teisininkas turi priėjimą prie duomenų bazės ir tave atkapstys, jeigu esi moksleivis, tave irgi suras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sezzy ir Paula Poderytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sezzy ir Paula Poderytė

Šiaip keista, kai suaugęs vyras 17-ametės prašo adreso tris kartus“, – dalijosi mergina ir pridūrė jo taip ir nedavusi. Gabija tikino, kad reperis su ja ir toliau bendravo nevengdamas agresijos, žinutėmis atakavęs net po to, kai ji paprašiusi atstoti. Vėliau mergina Sezzy užblokavo.

Tačiau, anot Gabijos, tuo viskas nesibaigė. Netrukus iš kitos anketos, kaip mergina spėja – Paulos Poderytės, ji gavusi daugiau piktų žinučių.

„Tu užgavai mano vyrą, tu jį šmeiži, negali taip sakyti savo nuomonės, aš to šitaip nepaliksiu, šįkart tikrai nepagailėsiu nei savo vyro, nei lėšų, jį paliksiu nuošaly, nes jis per daug geras tai daryti“, – gautas žinutes citavo Gabija ir pridūrė, kad jai esą buvo grasinama susidorojimu.

„Kadangi užblokavai mano vyrą, o adreso klausiau aš, kaip suprantu, kur siųsti pretenziją, turėsiu ieškotis pati“, – toliau skaitė ji.

Visgi esą viskas neapsiribojo vien Gabijos puolimu. Anot merginos, reperis pradėjo keistai elgtis ir su jaunosios nuomonės formuotojos rėmėjais, kurie – vienintelis jos pajamų šaltinis. Nuskambėjus istorijai, Sezzy tiesiog įsikėlė vaizdo įrašą ir pažymėjo prekės ženklus, su kuriais mergina darbuojasi jau ne vienerius metus.

„Aš nežinau, ko jis siekia. Gal jis nori parodyti, kad va, Gabija blogietė, bet aš irgi turiu daug sekėjų, tai remkite mane. Bet kam į tai kišti agentūras, prekės ženklus?

Jeigu padaryčiau ką nors bloga, tada gal su manimi ir nenorėtų dirbti prekės ženklai, bet nieko blogo nepadariau, tik kuriu turinį. Tai beviltiška. Palauk, kol man sueis 18. Kam nervint mano mamą?“ – klausė Gabija.

Paklausta apie savo vaizdo įrašą, ar jis buvo susijęs su patyčiomis, kaip dabar sako reperis Sezzy, mergina tikino, kad kontekste to nematyti.

„Ir vaizdo įrašo pradžioje, ir po to pasakiau, kad Sezzy geras žmogus ir kad aš jam nieko blogo nelinkiu. Na, dabar gal jau pakeičiau nuomonę, nes grasinti 17-metei yra nesveika, mano akimis, ir maniakiška.

Visgi yra, kaip yra. Vis galvoju, gal jis geras tėtis, gal kitur kur geras. Tai tikrai nieko blogo nelinkiu“, – sakė mergina.

15min Gabija tikino jokių teisinių veiksmų nesiimsianti, nes nori gyventi ramiai, tačiau, prireikus, su Sezzy kovoti instituciniu lygmeniu ji yra pasiruošusi. „Jei reikės, teisininkams išleisiu visas savo santaupas, gal ir išeis koks advokatas“, – sakė Gabija ir pridūrė dėl to sulaukusi pagalbos iš youtuber'io Paul De Miko

Pagalbą siūlė net Olegas Šurajevas

15min susisiekė ir su Ryčiu, „Rymos Show“ kanalo įkūrėju. Jis portalui pasakojo, kad jo susidomėjimas būtent „Trendingang“ atveju veda į laikus, kai „Trendingang“ komanda „TikTok'e“ buvo ką tik atsiradusi.

„Dar prieš jiems atsirandant buvau vienas didžiausių alternatyvaus „TikTok“ kūrėjų Lietuvoje, kurdavau santykinai rimtesnį turinį. Tačiau netrukus atsirado „Trendingang“, jie pradėjo greitai augti, bet išsiskyrė tuo, jog neįdėdavo pastangų, kopijuodavo užsienio tiktokerius.

Taigi iš pradžių jais domėjomės tik dėl to, kad tie žmonės populiarėja kurdami ne gerą turinį, o visiems garsiai rėkdami, kad jie yra labai kieti. Tai mums atrodė nepriimtina“, – tikino Rytis.

Ryčiui užkliuvo ir tai, kad bet kas, sukritikavęs Sezzy ir jo komandą, esą pakliūdavo į jos juodąjį sąrašą, būdavo užblokuojamas ir įvardijamas tarsi blogasis kūrėjas.

Kadangi paties Ryčio turinį sudaro, kaip jis pats įvardija, jo nuožiūra amoralių žmonių dekonstravimas, komiko radare atsidūręs Sezzy netrukus buvo pradėtas analizuoti ateities vaizdo medžiagai.

O kapstantis tarp šių temų paaiškėjo keistų dalykų – Rytis pastebėjęs, kad, tarkim, gerbėjo susitikimas su Sezzy kainuoja 150 eurų, o šalia pateikiama informacija, kokio dydžio žvaigždė esą yra „Trendingang“ narys. „Aš dėl to jį pavadinau gobšiu, tai buvo mano juokutis“, – savo vienus pirmųjų viešų pasisakymų prisiminė turinio kūrėjas.

Kaip pasakojo Rytis, netrukus viešai prabilo vienas buvęs „Trendingang“ narys, apie bendradarbiavimą su Sezzy pasisakęs nekaip. Jam antrino bei prieš Sezzy užstojo ir kiti jo buvę bendražygiai.

Savo ruožtu Sezzy tuo metu pradėjo skelbti vaizdo įrašus apie tai, kaip esą internete sulaukia patyčių. Reperis savo sekėjus kvietė sakyti patyčioms „ne“ ir šią grotažymę prie tokių vaizdo įrašų, kaip kad anksčiau aptartieji. Taip pat atlikėjas norėjo, kad šalia tokių vaizdo įrašų būtų pažymėtas jo vardas.

Šiuo metu Rytį labiausia neramina tai, kad prisiėmęs kovotojo prieš patyčias vaidmenį Sezzy gali patekti į galingas institucijas ir savo darbą dirbti netikslingai. Taip pat kūrėjas nerimauja, kad ateityje, pasinaudodamas savo padėtimi, reperis esą bandys užkirsti kelią jo ir kitų jaunųjų nuomonės formuotojų karjeros galimybėms.

„Baisu pagalvoti – o jeigu Sezzy bandytų įvardyti mano turinį kaip patyčias ir naudotų populiarius žmones tam, kad man būtų sunkiau įsidarbinti prestižinėje vietoje arba sudėtingiau bendradarbiauti su rėmėjais?

Šios technikos jis kol kas nesiėmė, bet kai mes paleidome vaizdo įrašus apie jį, jis naudojo retoriką, kad esą turi daug įtakingų draugų, pažįsta daug įmonių vadovų, žmonių“, – tikino Rytis ir pridūrė, kad šią taktiką Sezzy naudojo ir prieš Gabiją.

Anot turinio kūrėjo, artimiausiuose Sezzy planuose yra numatyta teikti kovojimo prieš patyčias projektą savivaldybei. „Jūs įsivaizduokite, kas nutiktų, jeigu toks žmogus dirbtų su patyčiomis, taptų kovos su jomis veidu.

Jeigu jis dabar teiks projektus savivaldybei ir apsimes, kad taip kovoja su patyčiomis, gali būti labai negerai, ypač prisimenant, kaip dėl jo viskas baigėsi Gabijai“, – sakė Rytis.

Pats dėl keliamo turinio ne kartą grasinimų teismais iš Sezzy pusės esą gavęs turinio kūrėjas teigė šiuo metu teisinių iniciatyvų nesibaiminantis. Kaip pridūrė vaikinas, pagalbos ir palaikymo jis sulaukęs ir iš aplinkinių.

„Pasiklausiau Olego Šurajevo, ką man daryti su šiuo atveju. Jis man sakė, kad jeigu prireiks, teisme galėtų apmokėti man advokato paslaugas, bet panašu, kad Sezzy neturi jokio pagrindo mane į jį paduoti“, – sakė Rytis.

15min atlikėjas Sezzy sakė turintis papasakoti visai kitą istorijos pusę, tad laukite antrosios teksto dalies!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius