-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaiva Jasevičiūtė: daugintojų skandalai tęsiasi, arba Linčo teismas veterinarui Jakovui

Gyvūnų daugintojai yra blogis ir jie degs pragare. Šią frazę kartoju jau daugiau nei dešimt metų, tačiau per tą dešimtmetį niekas labai nesikeičia – daugintojai toliau daugina. Tiesa, juos kartais pagauna. Bet ir tai jų nesustabdo – po teismų jie sugeba atgauti savo gyvūnus ir toliau užsiimti ta pačia veikla, na, gal tik kiek atsargiau.
Skaiva Jasevičiūtė
Skaiva Jasevičiūtė / Asmeninio albumo nuotr.

Labai gerai, kad atsiranda vis daugiau žmonių, kuriems tai rūpi, kurie šviečia kitus ir nelieka abejingi daugyklose gyvenančių šunų kančioms. Gerai, kad žmonės tampa kenčiančių gyvūnų balsu.

Blogai, kad kai kurie gyvūnų saugotojai tampa vis labiau radikalūs – pasiruošę akmenimis patys užmėtyti tuos, kurie jiems pasirodo kalti. O gyvenant teisinėje valstybėje akmenimis mėtytis nėra legalu.

Taip nutiko ir šį kartą po Jonavos teismo priimto sprendimo grąžinti konfiskuotus šunis atgal daugintojai Alai. Šis sprendimas nuvylė labai daug šunų augintojų ir mylėtojų. Prie jo prisidėjo daug faktorių – gerai sudirbę daugintojos advokatai, pačios daugintojos atgaila, teisėjos vertinimas ir veterinarijos specialisto dr. Jakovo Šengauto parašytos išvados iš gautų nuotraukų. Tiesa, pastarosios išvados prisidėjo mažiausiai, nes pats teismas jas atmetė kaip „paviršutiniškas“.

„DogSpotas“ nuotr. /Iš Jonavos dauguklos konfiskuotų šunų būklė
„DogSpotas“ nuotr. /Iš Jonavos dauguklos konfiskuotų šunų būklė

Pats faktas, kad veterinarijos daktaras padeda daugintojai, visus labai nuliūdino ir supykdė. Tačiau po Andriaus Tapino feisbuke paviešintu įrašu apie šią bylą prasideda viduramžių linčo teismas. Pats Andrius dar įpila šiek tiek žibalo į ugnį savo įraše parašydamas: „Kalbėjausi su keliais veterinarais, kurie man atvirai pasakė, jog kolegų „draugystė“ su daugintojais ne vienerius metus yra vieša paslaptis, nes konkurencija didmiesčiuose didžiulė, o daugintojų šunys yra stabilus ir didžiulis pajamų srautas, ir spėčiau, kad sunkiai rastume šias pajamas apskaitytas ir sumokėtus mokesčius.“

Po Andriaus Tapino feisbuke paviešintu įrašu apie šią bylą prasideda viduramžių linčo teismas. Dar ir pats Andrius įpila šiek tiek žibalo į ugnį

Ši nepagrįsta įrodymais frazė meta šešėlį ant daugumos veterinarijos gydytojų, nors logikos joje maža – tikrieji daugintojai retai kada naudojasi veterinarų paslaugomis, nes jos reiškia papildomas išlaidas, o išlaidų daugintojai nemėgsta, jie mėgsta pelną.

Kas nutinka tada? Tada minia su uždegtais deglais puola vykdyti „teisingumo“. Ir šiuo atveju jų teisingumas – nueiti ir parašyti neigiamą atsiliepimą Jakovo veterinarijos centro klinikos feisbuko ir rekvizitai.lt puslapiuose. Nesvarbu, kad šioje klinikoje dirba didelis būrys kiečiausių Lietuvoje veterinarijos specialistų. Nesvarbu, kad tie patys klinikos gydytojai (su vadovo leidimu) gyvūnų globos organizacijoms suteikia nuolaidas ir mokėjimo atidėjimą neribotam laikui. Nesvarbu, kad tie gydytojai dažnai aukoja savo asmeninį laiką po darbo valandų vardan gydomų gyvūnų.

Byloje, kurios baigtis priklausė nuo labai daug faktorių – teisėjos, advokatų, pačios daugintojos, VMVT atstovų – kalčiausias staiga tampa gydytojas Jakovas ir jo klinika. Toks gražus atpirkimo ožys, ant kurio galima išlieti visą per karantiną susikaupusią neapykantą.

Ir žmonės su deglais ją lieja. Lieja stipriai, negailėdami žodžių „išsigimėliai“, „atmatos“, „žydas, kuris mėgsta pinigus“, „padugnės“, „mėsininkai“, „gyvūnų žudikai“ – čia tik keli vaizdingi žodžiai, kuriais dergiamas ne tik pats dr. Jakovas Šengautas, bet ir visa klinika, neturinti nieko bendro su vadovo sprendimu pateikti teismui savo vertinimą.

Kalčiausias staiga tampa gydytojas Jakovas ir jo klinika. Toks gražus atpirkimo ožys, ant kurio galima išlieti visą per karantiną susikaupusią neapykantą

Pasikartosiu – klinika – turinti vienus geriausių veterinarijos specialistų Lietuvoje. Klinika, kurie niekada neatsisakydavo padėti visoms gyvūnų globos organizacijoms ir kurios vestibiulyje kabo tų pačių globos organizacijų padėkos raštai. Klinika, kuri turi geriausią įrangą ir su ja dirbančius specialistus. Klinika, kuri gydo šimtus jūsų pačių iš daugintojų nusipirktų ir problemų su sveikata turinčių šuniukų. Komentatoriai ragina visus niekada nebevesti savo augintinių ten gydytis, visus bandančius apginti klinikos darbuotojus maišo su žemėmis ir kaltina taip pat palaikančius daugintojus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Veterinaras Jakovas Šengautas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Veterinaras Jakovas Šengautas

Dalis rašančių šiuos komentarus klinikos puslapyje net neturi jokio gyvūno ir niekada nesilankė šioje klinikoje. „Sužlugdykim šitą verslą“ – šaukia teisingumo ištroškę ir emocijų pagauti žmonės. Jums toks linčo teismas priimtinas? Man ne.

Mane liūdina, kad žmonės galvoja, jog parašę blogą komentarą veterinarijos klinikai mano prisidedantys prie gyvūnų gelbėjimo. Kad parašę žodį „atmata“ jie išgelbėja bent vieną šunį. Ne, neišgelbėja. Ne taip reikia kovoti su daugintojais.

Net jei antros instancijos teismas nesugrąžins šunų vieniems ar kitiems daugintojams – jie neprapuls. Jie ilgainiui susipirks naujus šunis ir toliau sau darys ką darę. Nes tai jiems neša pinigus ir nemažus pinigus. Tada teks gelbėti antrą partiją nelaimingų šunų. Tik tai bus sunkiau, nes daugintojai jau bus pasimokę ir taps atsargesni.

Žmonės lieja neapykantą negailėdami žodžių „išsigimėliai“, „atmatos“, „žydas, kuris mėgsta pinigus“, „padugnės“, „mėsininkai“, „gyvūnų žudikai“

Gelbėti šunis gali padėti tik trys dalykai. Pirmasis – griežtesni įstatymai naminių gyvūnų atžvilgiu. Antras – šioje situacijoje likusios visai „nekaltos“ VMVT darbas. Ši įstaiga suteikia teisę žmonėms veisti šunis be dokumentų ir sveikatos tyrimų – bet va kontroliuoti tokių daugintojų vis dar nelabai sugeba. Ir pats pagrindinis – NEBEPIRKTI IŠ DAUGINTOJŲ ŠUNŲ. Tik sumažinę paklausą mes sužlugdysime daugintojų biznį. Tada nereikės žlugdyti veterinarijos klinikų ir rašyti piktų komentarų.

Pradėkime nuo savęs – jei vietoje to, kad kažkur po A.Tapino įrašu parašytume „gėda, koks šlykštus gydytojas“, mes atkalbėtume savo artimuosius ar draugus pirkti „veislinį be dokumentų“ – būtų daug geriau visiems.

Ir pabaigai dar kartą – aš nepalaikau daugintojų, aš labai myliu visus šunis, bet aš nemėgstu minios su uždegtais deglais, aklai skleidžiančios neapykantą. Tai niekada nedavė jokių gerų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius