Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukčių byloje Mios vyras N.Antanavičius pripažintas kaltu: lieka laisvėje iki pirmo prasižengimo

Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė nuosprendį sukčiavimo byloje, kurioje kaltinamuoju tapo ir Nerijus Antanavičius ir dar trys vyrai. Sukurpę planą jie bandė iš bankų apgaule pasisavinti kelis šimtus tūkstančių eurų, tačiau neteisėta jų veikla netrukus buvo pastebėta.
Nerijus Antanavičius
Nerijus Antanavičius / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Atlikėjos Vilijos Pilibaitytės-Mios vyras N.Antanavičius penktadienį išgirdo teismo nuosprendį – kaltas. Už nusikaltimą turės atsakyti ir jo bendrai – S.Paulauskas, D.Petraitis ir J.Venslauskas, kuriam skirta reali laisvės atėmimo bausmė.

N.Antanavičių teismas pripažino kaltu dėl pasikėsinimo apgaule įgyti banko turtą ir skyrė bausmę – trejų metų šešių mėnesių laisvės atėmimo bausmę, vykdymą atidedant trejiems metams. Jei N.Antanavičius per šį laiką nusikals, jam grės reali laisvės atėmimo bausmė. Prokuroras turi žinių, jog N.Antanavičius, iš kurio atimtas vairuotojo pažymėjimas, buvo pastebėtas prie vairo. Ši informacija jau perduota pareigūnams. Jei vyras būtų sučiuptas, jam grės atsidurti belangėje.

Sukčiavimo byloje N.Antanavičius ir A.J.Venslauskas pripažinti nusikaltimo organizatoriais.

A.J.Venslauskas bausmę atliks pataisos namuose. Jam skirti penkeri metai laisvės atėmimo pataisos namuose. Nuotoliniu būdu teismo nuosprendį išklausęs vyras tikino esąs nekaltas ir nustebo išgirdęs, jog pataisos namuose turės praleisti penkerius metus.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./N.Antanavičius Klaipėdos apylinkės teisme
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./N.Antanavičius Klaipėdos apylinkės teisme

A.J.Venslauskas už panašius nusikaltimus teistas jau keletą kartų, tad jam skirta reali laisvės atėmimo bausmė. Nors prokuroras S.Galminas realią laisvės atėmimo bausmę siūlė skirti ir N.Antanavičiui, teismo nuomone, lygtinė bausmė labiau sulaiko nuo nusikaltimo darymo nei realus bausmės paskyrimas. Be to, laisvės atėmimo bausmė jam skirta pirmą kartą, nesiekia ketverių metų, tad įstatymas leidžia taikyti bausmės atidėjimą.

Kaltais pripažinti ir dar du bendrai. Dariui Petraičiui skirta lygtinė laisvės atėmimo bausmė dvejiems metams ir šešiems mėnesiams, jos vykdymą atidedant dvejiems metams.

Kiek trumpesnę, dvejų metų ir trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmę, ją atidedant dvejiems metams, teisėjas S.Bliudsukis paskelbė dėl sukčiavimo skiriantis Simonui Paulauskui.

Apie 9 500 eurų – tiek visi vyrai solidariai privalės atlyginti bankams, iš kurių neteisėtai pasisavino lėšas.

Žiūrėkite galeriją:

Kaip sakė teisėjas, N.Antanavičiaus kaltė grindžiama jo paties ir kitų kaltinamųjų parodymais, kurie pasakojo, jog N.Antanavičius persiųsdavo mobiliąja programėle įvairių asmenų duomenis, kuriais pasinaudojant buvo sukčiaujama, užvaldant svetimas pinigines lėšas.

Teismas atsižvelgdamas į teismų praktiką, nusprendė, jog yra požymių, leidžiančių pripažinti, kad vyrai veikė organizuotoje grupėje – pasiskirstė užduotimis ir vaidmenimis.

Teismas nurodo, jog neprivalo visi grupės nariai pažinoti vienas kitą, detaliai iš anksto būti aptarę visų veiklos aplinkybių. Pakanka, jog patys įvardija, jog žino, kad už nusikaltimo „stovi“ dar kažkas kitas ir ne vieni dalyvauja nusikalstamoje veikoje.

Prokuroras S.Galminas sakė esąs patenkintas teismo paskelbtu sprendimu, tačiau svarstys, ar skųsti sprendimą dėl bausmės N.Antanavičiui.

Žiūrėkite video:

VIDEO: Prokuroras spręs, ar skųsti N.Antanavičiui ir jo bendrams skirtą nuosprendį

Siekė pagrobti per 200 tūkst. eurų

Bylos duomenimis, grupuotė iš „Swedbank“ ir DnB banko norėjo pasisavinti per 200 tūkstančių eurų. Pasiskirstę vaidmenimis keturi kaltinamieji – Simonas Paulauskas, Darius Petrutis, Artūras Jonas Venslauskas ir N.Antanavičius įsigijo veikiančios įmonės akcijas, perėmė buhalterinius dokumentus ir elektroninį kortelių skaitytuvą, nors žinojo, kad jokios realios veiklos, susijusios su įmone, nevykdys. Atvirkščiai, vyrai, pasinaudoję elektroninių kortelių skaitytuvu, siekė užvaldyti beveik 200 tūkstančių eurų, priklausančių DnB.

Teisiama ketveriukė, sukūrusi nusikaltimo mechanizmą, bankui įtikinti, naudojo fiktyvias sutartis su išgalvotais užsakovais bei neteisėtai įgytus užsienio piliečiams išduotų mokėjimo kortelių duomenis, per savaitę siekė pralobti.

Suklaidinusi banką, grupuotė į įmonės sąskaitą gavo kiek daugiau nei 8 tūkstančius eurų, kuriuos įtariamieji išsigrynino dar tą pačią dieną.Jų nelaimei, banko darbuotojams kilus abejonių dėl operacijų teisėtumo, įmonės sąskaitos buvo užblokuotos ir planas tokiu veiklos mechanizmu įgyti dar beveik 190 tūkstančių eurų buvo sustabdytas.

A.J.Venslauskas ir N.Antanavičius pripažinti šio nusikaltimo organizatoriais, o kiti du teisiamieji – tik vykdytojais. Su organizatoriaus vaidmeniu N.Antanavičius nesutiko, nors prisipažino nusikaltęs.

Prokuroras prašė įkalinti

Prokuratūra siūlė teismui skirti 35 metų N.Antanavičiui realią 3,5 metų laisvės atėmimo bausmę. Griežta valstybės kaltintojo pozicija grindžiama ne tik šioje byloje įrodinėjamais nusikaltimais, bet ir akis badančiu N.Antanavičiaus polinkiu nesilaikyti įstatymų.

Liepos pradžioje, išklausant baigiamąsias kalbas prokuroras 15min pabrėžė, kad N.Antanavičius padarė naujų įstatymo pažeidimų nepraėjus nė metams po to, kai Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo atleidęs jį nuo baudžiamosios atsakomybės. Tuomet N.Antanavičiui grėsė teistumas dėl konflikto, kuomet esą gindamas savo žmoną, viešoje vietoje jis įsivėlė į konfliktą. Vyras išvengė nuosprendžio, susitaikęs su nukentėjusiuoju, tačiau neišpildė kitos privalomos sąlygos – artimiausiu metu nenusikalsti pakartotinai.

Be to, N.Antanavičius prie vairo buvo sulaikytas neblaivus, o po to dar ne sykį buvo įkliuvęs jau neturėdamas vairuotojo pažymėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius