Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 09 17 /2019 09 18

Tadas Vidmantas pasipiktino baseino paslaugomis: tarp nuogų vyrų valytoja būna per dažnai

Gerai žinomas režisierius Tadas Vidmantas antradienį socialiniuose tinkluose iškėlė klausimą, kuris sulaukė didelio feisbuko vartotojų palaikymo. Asmenine patirtimi pasidalijęs vyras piktinosi, kodėl būtent moterys valo vyrų persirengimo kambarius. Taip pat jam pasirodė, kad pas juos valytoja užsuka gerokai dažniau.
Tadas Vidmantas, asoc. nuotr.
Tadas Vidmantas, asoc. nuotr. / D.Ščiukos ir Flickr.com nuotr.

Režisierius T.Vidmantas feisbuke iškėlė opų klausimą, kuris, pasirodo, kankino ne vieną drovesnį vyrą. Po apsilankymo Lietuvos vaikų ir jaunimo centro baseine jis tikino čia daugiau nebegrįšiąs.

„Baseinas po vasaros pabrango. Kainos darosi vakarietiškos, tvarka – vis dar sovietinė“, – pakurstęs savo sekėjų dėmesį rašė režisierius.

Sovietinė tvarka, anot T.Vidmanto, yra tokia, kad vyrų rūbine ir dušais rūpinasi moteris. Ir tai dar ne viskas – režisierius įsitikinęs, kad valytoja pas vyriškius užsuka gerokai dažniau nei pas moteris. Tokią statistiką jis pateikia vadovaudamasis žmonos Linos Vidmantės parodymais.

„Ir jai (valytojai – red.past.) nelabai rūpi, ar aplink vyrai ir berniukai nuogi, ar ne“, – stebėjosi T.Vidmantas.

Susirūpinęs situacija, apie kurią, matyt, ne vienas yra pagalvojęs, jis teigė neplanuojantis čia grįžti, ieškos baseino, kurio rūbinę tvarkys vyras.

Socialiniuose tinkluose jis kreipėsi ir į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą: „Ar būtų normalu, jeigu moterų / mergaičių rūbinę ir dušus plautų pusamžis vyras? Ir plautų joms besimaudant ir besirengiant?“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Vidmantė ir Tadas Vidmantas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lina Vidmantė ir Tadas Vidmantas

T.Vidmantas prašė jį nukreipti į reikiamą įstaigą, kuri rūpintųsi vyrų teisėmis, jei šios dvi į klausimus negalėtų atsakyti. O savo poziciją jis grindė štai tokiu teiginiu:

„Ar tikrai tai valytojai reikia mokėti algą, jeigu ji gali nemokamai prisižiūrėti pimpalų?“ – klausė jis.

O kad jau, anot T.Vidmanto, paslaugos atėjus rudeniui pabrango, jis siūlė surinktas lėšas investuoti į naują darbuotoją vyrą vyrų persirengimo kambariui.

„Tikiuosi ir linkiu, kad už tuos papildomus pinigus išeis pasamdyti vyrą valytoją (jie, kaip žinia, už bobiškas algas nedirba)“, – rėžė režisierius.

LGKT siūlo kreiptis į centro administraciją

Susisiekus su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos (LGKT) patarėja Laima Vengale, ši tikino, kad skundų dėl panašių problemų tikrai buvo gauta. Tiesa, skundėsi moterys, į kurių persirengimo kambarį ateidavo darbuotojas vyras.

Dėl to į mūsų tarnybą kreipėsi žmonės, bet mes negalėjome atlikti skundo tyrimo

„Nė vienas įstatymas nereglamentuoja, kas persirengimo kambarį turi valyti, kokiu metu jis turi būti valomas. Dėl to į mūsų tarnybą kreipėsi žmonės, bet mes negalėjome atlikti skundo tyrimo ir vertinti, nes įstatymas neįpareigoja, kad būtinai moterų tualetus valytų tik moterys, o vyrų tualetus valytų tik vyrai. Svarbu, kad tualetai būtų švarūs, kad vieniems ir kitiems būtų išvalyta“, – pasakojo tarnybos darbuotoja.

L.Vengalė tikino, jog jie, kaip tarnyba, turi įvertinti tai, ar suteikiamos vienodos sąlygos naudotis paslaugomis vyrams ir moterims. Lygių galimybių moterims ir vyrams įstatymas pirmiausia įpareigoja paslaugų teikėjams suteikti vienodas paslaugas vieniems ir kitiems, nepaisant asmens ar lyties. Visgi, kai žmogus jaučia, kad buvo pažeistas jo orumas, tylėti nereikėtų.

„Mes visada patariame vadovautis sveika logika, gerbti žmogaus moralę, jo orumą, tai, ką numato teisinis kodeksas. Tokie bendri teisinio reguliavimo principai – protingumas, sąžiningumas, teisėti lūkesčiai, logika ir, jei kas nutiktų, kreipimasis į administraciją. Administracija šiuo atveju turėtų suvaidinti aktyvų vaidmenį ir numatyti tokią valymo tvarką, kad ir tualetai būtų švarūs, ir nebūtų pažeistas žmogaus privatus gyvenimas, kad žmogus jaustųsi oriai“, – 15min teigė moteris.

Anot jos, dabar kilusi suirutė galėtų būti darbo organizavimo trūkumas. Esą jeigu žmonės – nesvarbu, moterys ar vyrai – yra duše, ir tuo metu ateina valytojas valyti (nesvarbu, kokios lyties), tai jis visų pirma trikdo bet kurio kliento saugią erdvę.

„Kiekvienas klientas nori jausti privatumą, nesvarbu, tos pačios ar ne tos pačios lyties. Jau vien tai, kad tuo metu, kai yra spūstis klientų ir dar ateina valytojos valyti patalpų, irgi yra truputėlį nelogiška. Nebent ten būtų koks potvynis. Aš iš viso nelabai įsivaizduoju, kaip galima išvalyti patalpas, jei ten yra pilna žmonių. Tai ką – ten tie žmonės turi būti varinėjami iš vienos vietos į kitą?“ – klausė ji.

Moteris taip pat pastebėjo, jog šiuo atveju valytojai turi taip pat atitinkamai elgtis. „Neįsistebeilyti, tiesiog atlikti savo darbą“, – vardijo L.Vengalė.

Valytojai turi neįsistebeilyti, tiesiog atlikti savo darbą

Vis dėlto, į Tado Vidmanto iškeltą klausimą dėl paauglių ir jaunesnio amžiaus asmenų, persirenginėjančių, kai šalia šmėžuoja kitos lyties vyresnis atstovas, LGKT atsakyti negalėjo ir nukreipė į Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą (VTAKĮ).

Susisiekus su VTAKĮ darbuotoju Egidijumi Meilumi, jis tikino, jog dėl nepilnamečių asmenų jokio teisinio reglamento šiuo atveju taip pat nėra. Jis antrino dėl to, jog susidūrus su šia problema reikėtų kreiptis į administratorių.

Problemą reikėtų išspręsti bendraujant su administracija

„Jeigu žmogus jaučiasi prastai, jeigu tai sukelia nepatogumų, problemą reikėtų išspręsti bendraujant su administracija“, – patarė jis. Vis dėlto E.Meilus pridūrė, jog gali būti, kad toks darbuotojas tiesiog atlieka savo darbo funkcijas, jau nebekreipia dėmesio į nuogumą.

Šią situaciją VTAKĮ darbuotojas palygino su tuo, kaip lankomasi pas gydytoją – jie dažniausiai nesirenkami pagal lytį, tiesiog suprantama, kad toks gydytojų darbas, priimama žmogiškai.

LVJC baseino atstovai žada imtis veiksmų

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro rinkodaros skyriaus vadovė Aušra Ambrazevičiūtė susisiekė su 15min ir pakomentavo situaciją išsamiau. Laiške ji neslėpė apgailestavimo dėl esamos situacijos, tačiau drauge ir užsibrėžė imtis veiksmų, kad baseino lankytojai jaustųsi oriau.

„Atsiprašome kliento dėl patirtų nepatogumų. Stengiamės užtikrinti tik geras emocijas kiekvienam baseino lankytojui, taigi griežtas aukščiausių higienos standartų laikymasis yra mūsų didžiausias prioritetas ir viena būtinų sąlygų, kad lankytojai jaustųsi ramūs. Valymo paslaugas renkamės visų pirma remdamiesi profesionalumo kriterijais ir paslaugos teikėjų kvalifikacija užtikrinti aukščiausius higienos reikalavimus. Centras šiuo metu aiškinasi esamas galimybes vyrų rūbinių valymui įdarbinti vyrą ir, atsiradus tokiai galimybei, būtent tai ir bus padaryta.

Prie LVJC baseino moterų ir vyrų rūbinių taip pat bus iškabintas aiškus valytojų darbo grafikas, kuris leis lankytojams, siekiantiems didesnio privatumo, naudotis rūbine tuomet, kai darbuotojo joje nėra. Kadangi baseinai yra ypač jautri higienai zona, nėra galimybių valyti persirengimo ir dušų patalpas tik tuomet, kai patalpose visiškai nėra lankytojų.

Norime pabrėžti, jog nusiskundimų, kad patalpas valantys darbuotojai yra pernelyg įkyrūs ar nemandagūs, mes gauname retai, o jei gauname – reaguojame iškart“, – rašė atstovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius