-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisme atversta mįslingų skiepų Dainos Bosas dukrai byla

Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti mįslinga skiepų istorija, kurioje nukentėjusioji yra Dainos Bosas 17-metė dukra. Nuo gimdos kaklelio vėžio savo dukterį paskiepyti norėjusi žinoma moteris iki šiol spėlioja, koks skystis buvo suleistas tuomet 15-metei mergaitei. Nukentėjusiųjų šioje istorijoje yra ir daugiau.
Daina Bosas atvyko į teismo posėdį dėl neaiškios kilmės skiepų jos dukrai
D.Bosas atvyko į teismo posėdį dėl neaiškios kilmės skiepų jos dukrai. / J.Andriejauskaitė/15min.lt

„Ilgai lauktai diena. Praėjo daugiau nei dveji metai. Laukiu baigties, nes šis procesas varginantis, nemalonus. Jau buvau nusiraminusi, o dabar vėl viskas natūraliai sukilo. Nors nesu nusikaltusi, bet jaučiuosi nemaloniai šioje salėje. Iki šiol nesu su teisėsauga turėjusi reikalų“, – Klaipėdos apygardos teisme kalbėjo pirmadienį liudijusi Daina Bosas, prašanti atlyginti turtinę žalą, patirtą už skiepus, kurie atsiėjo 258 eurus, ir neturtinę žalą sau 3 000 eurų ir dukrai 7 000 eurų.

Ką suleido – nežinia

Jau buvau nusiraminusi, o dabar vėl viskas natūraliai sukilo. Nors nesu nusikaltusi, bet jaučiuosi nemaloniai šioje salėje, – sakė D.Bosas.

Paini istorija prasidėjo 2015-ųjų metų vasarį, kai moteris nusprendė tuomet 15-kos metų paauglę dukterį paskiepyti nuo gimdos kaklelio vėžio, kuris laikomas XXI amžiaus rykšte.

Pirmą kartą dukra buvo paskiepyta vasario mėnesį, atėjus į bendrovės „Imunoprofilaktikos tarnyba“ kabinetą, veikusį Klaipėdoje. Jam vadovauja imunologė Margarita Jadvyga Malukienė, kaip vėliau paaiškėjus, negalėjusi skiepyti asmenų, nes neturėjusi tam licencijos. Pirmasis skiepas D.Bosas įtarimų nesukėlė, tačiau po antrojo vizito pasidarė itin neramu.

„Po pirmo skiepo gydytoja padavė skiepų dėžutę, per daug nekreipėme dėmesio, susimokėjome ir išėjome. Antras skiepas turėjo vykti kovo mėnesį. Pamenu, kad gydytoja daug šnekėjo su pacientu netinkamų, asmeninių dalykų, kurie nesusiję, tad norėjau greičiau, be to, mašinoje laukė dukra su mano mama. Tą dieną gydytoja išėmė buteliuką, demonstratyviai rodė, kad reikia pašildyti, sutraukė skystį ir paskiepijo Mariją. Susimokėjome, tai nesukėlė įtarimų, tačiau kai paprašiau dėžutės, ji sutriko, pradėjo jaudintis, pasakoti, kad atidavė pacientei, kuri netikėtai užėjo ir norėjo instrukciją pasiskaityti, o tai nelogiška, nes šalia buvo stendas pilnas tuščių dėžučių. Žodžiu, mes visi matome, kai žmogus mums meluoja. Aš pasakiau, kad taip nepaliksiu, kad turiu pagrindo tikėti, kad įvyko nusikaltimas ir skiepas buvo netinkamas arba pasibaigusio galiojimo“, – pasakojo Daina Bosas.

Moteris teigia šiandien mananti, jog didžiausia jos klaida buvusi, jog ši išėjo iš kabineto, mat nuėjus į automobilį jos mama liepusi kuo skubiau grįžti ir pasiimti ampulę bei švirkštą. Grįžus kabineto durys jau buvo užrakintos, o languose buvo matyti nuleistos žaliuzės. Su gydytoja telefonu susisiekti nepavyko.

Dar keisčiau ši istorija pakrypo, kai D.Bosas iš stalčiaus išsitraukė pirmojo skiepo dėžutę ir ant jos aptiko Linos Lūžaitės pavardę. Ši moteris taip pat skiepijosi nuo gimdos kaklelio vėžio. L.Lūžaitė, šiuo metu gyvenanti Vokietijoje, pirmadienį į teismo posėdį neatvyko, tačiau yra įtraukta į bylą kaip nukentėjusioji. Kodėl gydytoja atidavė šios moters vakcinos dėžutę D.Bosas, lieka neaišku.

Skiepijosi nuo encefalito

Į Klaipėdos apygardos teismą pirmadienį atvyko dar viena nukentėjusioji, žinomos moters bendravardė Daina Racevičienė. Kaip pasakojo klaipėdietė, tuomet savo dar 1,5 metų sūnų, kuriam šiandien penkeri, ir save, gydytojos M.J.Malukienės kabinete skiepijusi, kaip manė, nuo erkinio encefalito.

J.Andriejauskaitės/15min.lt/Nukentėjusioji Daina Racevičienė
J.Andriejauskaitės/15min.lt/Nukentėjusioji Daina Racevičienė

„Nusprendėme užeiti pas ponią Malukienę, buvau skaičiusi, kad atlieka reikalingus skiepus, tai buvo 2014 metų liepos mėnuo. Užėjome, pasiskiepijome. Pavardė buvo užfiskuota, nepasakysiu, ar gavome čekį, tokius talonėlius gavome, kur buvo parašyta, nuo ko paskiepyti, ar gavome dėžutes, nepamenu, nes dėmesys buvo verkiančiam vaikui, – teisme pasakojo D.Racevičienė. – Pasiskiepijome, ramiai gyvenome, kol prabėgs metai ir reikės trečios vakcinos. Iškilus ponios Dainos istorijai, pasidarė neramu, kol praėjo laikas iki trečio skiepo, „Imunoprofilaktikos tarnybos“ kabinetas dėl šios istorijos buvo uždarytas. Nuvykus į „Endemik“, buvo atlikti kraujo tyrimai ir atsakymas buvo nulinis imunitetas. Dvi vakcinas padarius imunitetas žmogaus organizme tikrai turi būti“.

Už skiepus moteris tuomet sumokėjo 480 litų ir prašo teismo priteisti patirtas išlaidas.

J.Andriejauskaitės/15min.lt/Nukentėjusiosios Daina Racevičienė ir Daina Bosas
J.Andriejauskaitės/15min.lt/Nukentėjusiosios Daina Racevičienė ir Daina Bosas

Neturėjo licencijos veiklai

Pirmadienį apygardos teisme įtariamoji, 73-ejų M.J.Malukienė neigė savo kaltę ir teigė komentarų neteiksianti. Į klausimus teisme moteris ketina atsakyti tik po visų liudytojų apklausos.

Kaltinamoji teismo paprašė į bylą įtraukti atsakovu draudimo bendrovę, motyvuodama tuo, kad nuo 2010 metų sausio 1 iki 2016 metų kovo bendrovė „Imunoprofilaktikos tarnyba“ buvo sudariusi bendrosios profesinės civilinės atsakomybės draudimo sutartį 86 tūkstančiams eurų, kuriais gali būti atlyginama padaryta žala.

Margarita Jadvyga Malukienė
Margarita Jadvyga Malukienė

Teisme paviešinta, jog M.J.Malukienės vadovaujama įmonė „Imunoprofilaktikos tarnyba“ nuo 2011 iki 2015 kovo versdamasi profesine veikla be licencijos gavo apie 508 tūkstančius eurų.

2015 metų teismas M.J.Malukienei skyrė 579 eurų baudą už neteisėtą vertimąsi sveikatos priežiūros paslaugomis.

Kaip po teismo sakė prokurorė Jurgita Ališauskaitė, žmonėms liko abejonė, kuo jie buvo paskiepyti ir, deja, išsiaiškinti neįmanoma. Ar vakcina nuo gimdos kaklelio pacientėms iš tiesų buvo suleista nei Lietuvoje, nei užsienio valstybėse tokie tyrimai neatliekami. Eksperimentinius tyrimus atlieka tik patys gamintojai.

D.Bosas teigė, jog apmaudžiausia, kad šioje istorijoje nukentėjo vaikai, kuriuos norima apsaugoti nuo ligų.

„Taip neatsitiko tik su mano dukra, tai buvo tokie darbo metodai. Dėl pinigų, dėl pasipelnymo buvo atimta iš vaikų galimybė apsisaugoti ir tik atsitiktinumo dėka tai buvo sustabdyta. Vardan euro buvo atimta galimybė turėti imunitetą, tai žiauru“, – kalbėjo D.Bosas, kuri teisme teigė, jog po neaiškios vakcinos jos dukra dažniau serga, yra nebeatspari ligoms. Apie mergaitės būklę teismui ketinama pateikti gydytojo pažymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius