Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tėvystės pakerėti

Gimus kūdikiui daug kas pasikeičia ne tik moters gyvenime. Ir vyras pamažu ima suvokti, jog ta trapi, gležna būtybė, kurią jis ima ant rankų, — jo vaikas. Vaikas, kuriam reikia rūpesčio, globos ir meilės.
Šeima
Šeima / Photos.com nuotr.
Temos: 1 Vaikai

Namuose tėtis

Vyras išeina į mamutų medžioklę, o žmona gamina, skalbia, tvarkosi, augina bei auklėja vaikus. Toks šeimos vaizdas vis labiau nueina į praeitį — šiais laikais daugumoje šeimų įprasta dalytis pareigomis. Jau seniai nieko nestebina indus plaunantis ar su kūdikiu pasivaikščioti išėjęs vyras.

Tačiau žvilgtelėkime į 2003 metais Eurobarometro atliktą apklausą apie europiečių vyrų požiūrį į tėvystės atostogas. Ketvirtadalis „senųjų“ ES šalių vyrų net nežinojo, kad jie gali eiti vaiko priežiūros atostogų. Graikijoje ir Portugalijoje apie tai nieko nebuvo girdėjęs net kas antras vyras. Kitose Pietų Europos šalyse, kuriose paplitusi konservatyvi lyčių ideologija, padėtis labai panaši. Geriausiai apie šią teisę informuoti Skandinavijos vyrai. Apskritai net 84 proc. apklausoje dalyvavusių vyrų nurodė, kad jie tokia teise praeityje nesinaudojo ir neplanuoja to daryti.

Dabar yra kiek kitaip. Vyrai vis drąsiau imasi prižiūrėti vaikus. Pavyzdžiui, Švedijoje vaiko priežiūros atostogų dažnai eina tas iš tėvų, kurio įnašas į šeimos biudžetą yra mažesnis. Tokių šeimų, kur vaiko priežiūros atostogų eina ne mama, o tėtis, šioje šalyje jau yra maždaug trečdalis.

Danijoje bei Suomijoje galimybe išeiti vaiko priežiūros atostogų vyrai naudojasi taip pat noriai — tą daro beveik kas dešimtas vyras. Tėvystė propaguojama ir kitose Europos šalyse. Kaip rašo welt.de, Vokietiją užplūdo vyrų su kūdikiais nuotraukos. Gaji socialinė reklama skatina vyrus imtis vaikų priežiūros. Apie tai primena plakatai, reklaminiai stendai, per televiziją transliuojami mokomieji filmukai.

„Jeigu vaiko priežiūra būtų olimpinė sporto šaka, tai Vokietijos vyrai Pekino olimpiadoje be jokios konkurencijos būtų laimėję 100 metrų vežimėlio stūmimo, kūdikio pervystymo ar sinchroninio sūpavimo rungtyse“, — ironiškai pastebi portalo autoriai.

Bent jau vaiko priežiūros atostogų išėjusių vyrų skaičiumi vokiečiai tikrai lenktų ne vieną šalį. Vien per praeitus metus vaikus prižiūrinčių tėvelių skaičius šioje šalyje išaugo nuo 3,5 iki 18,5 proc.
Tačiau, apklausus vaikus namuose prižiūrinčius vyrus ir moteris, paaiškėjo ir tas faktas, kad šią pareigą vyrai ir moterys supranta kiek kitaip.

Pavyzdžiui, į klausimą, kiek namų ruošos darbų padaro augindami kūdikį, skirtingų lyčių atstovai atsakė skirtingai. Net 76 proc. moterų pareiškė padarančios visus ar beveik visus namų ruošos darbus, tačiau net 68 proc. vyrų turėjo pripažinti, kad, augindami vaiką, jie nespėja nudirbti beveik jokių namų ruošos darbų. Ar tai reiškia, kad vaiką auginanti mama spėja viską, o vaiką auginantis tėvelis užsiima tik paties vaiko priežiūra ir nesugeba nė sutvarkyti namų?

Pavyzdžiui, Švedijoje vaiko priežiūros atostogų dažnai eina tas iš tėvų, kurio įnašas į šeimos biudžetą yra mažesnis.

Tėvystė įteisinta

Į tėvystės rūpesčius noriai žvelgia ir vis daugiau Lietuvos vyrų. Mėnesio trukmės tėvystės atostogomis tik gimus kūdikiui 2006-2007 metais pasinaudojusių vyrų skaičius išaugo nuo 3085 iki 9185. Iš šių skaičių galima spręsti, kad Lietuvoje jau nėra tokia gaji nuomonė, jog vaiko priežiūra — moters prerogatyva, o vyrai vis daugiau dėmesio skiria savo žmonoms, tampa dėmesingesni jų emocinei būklei.

Šiandien niekas neabejoja, jog gimdymas gali sukelti sunkią psichofizinę būseną, dėl kurios moteris ne visada pajėgi suprasti arba valdyti savo veiksmus. Tiek psichologiškai, tiek kasdieniuose buities darbuose, tiek prižiūrint bei globojant kūdikį vyras privalėtų pagelbėti moteriai bent jau pirmąjį mėnesį po kūdikio gimimo. Kaip besikeičiančio visuomenės požiūrio į tėvo vaidmenį rezultatas — po ilgų svarstymų nuo 2006 metų liepos 1-osios įteisinta nauja tikslinių atostogų rūšis — tėvystės atostogos, kurių tikslas kaip tik ir yra leisti vyrui pirmąjį mėnesį po kūdikio gimimo būti kartu su šeima ir ja rūpintis.

Pagal LR Darbo kodeksą vyrams gali būti suteikiamos tėvystės atostogos — laikotarpiui nuo vaiko gimimo iki tol, kol vaikui sueis vienas mėnuo. Skiriant šias atostogas nereikalaujama jokio darbo stažo, be to, svarbu priminti, jog darbdavys neturi teisės atsisakyti suteikti darbuotojui tėvystės atostogas.

Tėvystės atostogų metu darbo užmokestis nėra mokamas, tačiau už šių atostogų laiką yra mokama LR Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nustatyta tėvystės pašalpa.
Beje, iki 2008 metų sausio 1-osios galiojo reikalavimas, kad tokių atostogų einantis vyras būtų vedęs kūdikio motiną. Šiuo metu tokio reikalavimo nėra, užtenka, kad vyras būtų pripažinęs tėvystę.

Po mėnesio vyras gali prasitęsti tėvystės atostogas — eiti vadinamųjų vaiko priežiūros atostogų. Vien per 2007 metus motinystės ir tėvystės (vaiko priežiūros iki 1 metų) pašalpas „Sodra“ mokėjo 21478 vyrams, o tai sudaro 2,74 proc. visų šių pašalpų gavėjų. 2000-aisiais šis skaičius nesiekė nė 1 proc.

Mamos nerimauja

Vyras namuose augina vaiką, žmona darbe rūpinasi materialine šeimos gerove. Dar palyginti neseniai toks vaizdas Lietuvoje buvo sunkiai įsivaizduojamas. Dabar tokių šeimų jau yra ganėtinai daug, ir šis skaičius vis dar auga. Tad paklauskime pačių mažylius auginančių tėvelių nuomonės.

Pagal LR Darbo kodeksą vyrams gali būti suteikiamos tėvystės atostogos — laikotarpiui nuo vaiko gimimo iki tol, kol vaikui sueis vienas mėnuo.

Viename iš internetinių diskusijų forumų mamoms ir tėčiams uždavėme klausimą, ką jie mano apie tokį šeimos modelį, kai vaiką augina tėtis, o mama rūpinasi šeimos pragyvenimu. Atsakymų sulaukėme labai įvairių.

„Mielai sutikčiau, kad vyras sėdėtų namuose su vaiku. Tegu čiūčiuoja, sūpuoja, verda košes. Tik kur tokį vyrą rasti? Mano žmogus šventai tiki, kad kiekvienas šiame pasaulyje turi daryti tai, ką moka geriausiai. O kas geriau pasirūpins vaiku nei jo mama?“ — sako Jolita.

„Mano vyras dukters nė ant rankų neėmė, kol ji nepaaugo, — pasakoja mama Ramunė. — Šiandien mažajai jau beveik keturi mėnesiai. Kartais bėgu į virtuvę gaminti vakarienės, dukrą palikusi brangiajam. Nespėju nė keptuvės iš spintelės ištraukti, o jis jau rėkia: „Ramune, man atrodo, ji tuoj verks, ateik“. Ateinu, pabūnu su jais kelias minutes — ir vėl į virtuvę. Tačiau ta pati istorija kartojasi vėl ir vėl — vyras vėl kviečia mane, aš vėl bėgu pas juos. Kaip tokiam vyrui vienam galėčiau palikti vaiką? Jis nemoka nė verkiančio kūdikio nuraminti. O jei mažoji atpila, jam tai tikra tragedija — nežinodamas, ką daryti, visus namus ant kojų sukelia.“

Kita apklausoje dalyvavusi mama buvo įsitikinusi, jog auginti vaiką — vienas iš didžiausių gyvenimo teikiamų malonumų, kuriuo dalintis nevalia. „Tikrai neužleisiu jo vyrui, — aiškino moteris. — Viskas, ką darau aš, atrodo, darau teisingai. Prisiskaičiau knygų apie vaikų auginimą, prisirinkau reikiamos informacijos iš draugių, savo mamos. O ką žino vyras? Kokiam pusdieniui mažąjį jam patikiu, bet tai jokiu būdu negali tapti nuolatiniu procesu. Šiurpas apima vien pagalvojus, jog mūsų Jokūbėlis verks, o mano vyras nežinos, ką daryti.“

Kita diskusijų forume savo nuomonę išsakiusi mama leido vyrui pasibūti su vaiku, tačiau vėliau nutarė vaiko priežiūros atostogų išeiti pati. „Mano vyras augino dukrelę iki pusės metų, aš dirbau. Galiu pasakyti, jog jis puikiai susitvarkė. Bet paskui vyrui nusibodo, ir mes nutarėme pasikeisti vaidmenimis. Tiesą sakant, visai nesigailiu, kad leidau sutuoktiniui paragauti vaiko priežiūros malonumų. Dabar jis gerai žino, ką reiškia auginti mažą vaiką, ir labai daug man padeda“, — sako Rugilė.

Įsiklausėme ir į vyrų nuomonę. „Su žmona auginame du vaikus, — sako Adomas. — Iki tol, kol atėjo laikas leisti į darželį, juos prižiūrėjo žmona. Mums net mintis nebuvo kilusi, kad aš imčiau atostogas, o ne ji. Manau, kad kūdikiu žmona tikrai mokėjo pasirūpinti geriau nei toks nerangus vyras kaip aš. Be to, ir krūtimi maitino gana ilgai. Aš pats irgi gerai nesijausčiau namie su vaikais sėdėdamas, man patinka darbas, be to, jausčiausi nepakankamai atliekantis savo vaidmenį, jei į namus neneščiau pinigų.“

Kiti du nuomonę išreiškę tėveliai išėjo vaiko priežiūros atostogų, ir tikrai dėl to nesigaili. „Tapau tėčiu prieš ketverius metus, — prisimena Aurimas. — Kelis mėnesius su vaiku sėdėjo žmona, tačiau po to nutariau ją pavaduoti. Keista, tačiau kai atėjome į „Sodrą“, mus priėmusi darbuotoja nė nežinojo, kaip teisingai sutvarkyti dokumentus. Pasirodo, per jos darbo metus buvau pirmasis vaiko priežiūros atostogų pageidaujantis tėtis. Beje, visai dėl to nesigailiu. Nors draugai ir vyresnis brolis bandė atkalbėti nuo tokio atsakingo žingsnio, jų įtakai nepasidaviau. Dabar jaučiuosi visa galva pranašesnis.“

Kitas tėvelis — Kajus — šiuo metu prižiūri dukrelę Samantą. Kodėl taip nusprendė? Viską lėmė finansiniai motyvai — Kajaus atlyginimas buvo dukart didesnis nei jo žmonos Kristinos. „Iš dalies dirbu ir dabar, — sako vyras. — Mano darbas susijęs su kompiuteriais. Žinoma, dabar galiu dirbti tik kai kuriuos darbus, nes tenka derintis prie Samantos. Tuo metu žmona toliau sėkmingai kopia karjeros laiptais. Visai neseniai darbdavys jai pakėlė atlyginimą.

Manau, kad abu jaučiamės jaukiai. Ir finansiškai apsirūpinome pakankamai. Bent jau galiu būti tikras, kad pinigų užteks ne tik vaikui, bet ir mudviem su žmona. O jei dar tuo pat metu ji siekia karjeros, aš prisiduriu prie valstybės mokamos pašalpos, ir dar turiu atostogų — puiku. Apie tokį gyvenimą galėjau tik svajoti.“

Tėvo vaidmuo

Šių metų vasarą buvo apklausta apie 1,5 tūkst. Lietuvos vyrų. Domėtasi jų nuomone apie vyriškumą ir tėvystę, vyro vaidmeniu šeimoje ir ugdant vaikus.
28 proc. apklaustųjų pritarė įstatymui dėl tėvystės atostogų ir mano, kad jis padės tėvui geriau pažinti savo vaiką, išlygins vyrų ir moterų indėlį prižiūrint kūdikį.

Tačiau vyrų, kurie dėl įvairiausių priežasčių nepritaria tėvystės atostogoms ar neturi dėl jų aiškios nuomonės, yra beveik dvigubai daugiau nei pritariančių. Stipriosios lyties nuostatos sunkiai pajudinamos: vyras turėtų aprūpinti šeimą, o žmona tvarkyti buitį ir prižiūrėti vaikus.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius