-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalus Andriaus Mamontovo koncertas Valdovų rūmuose: vienas pats atstovavo visam orkestrui

Penktadienio vakarą Valdovų rūmuose vėl skambėjo Andriaus Mamontovo muzika – tik šį kartą atlikėjas į „Midsummer Vilnius“ festivalį grįžo visai kitokiam muzikiniam susitikimui. Koncerte po atviru dangumi žiūrovai išgirdo žymiausius muzikanto kūrinius, kuriems netikėtą skambesį suteikė netradiciniai atlikimo būdai.
Andrius Mamontovas Valdovų rūmuose surengė unikalų koncertą
Andrius Mamontovas Valdovų rūmuose surengė unikalų koncertą / 15min nuotr.

Praėjusiais metais sostinės festivalyje pasirodęs kartu su kameriniu orkestru, šiemet A.Mamontovas neabejotinai nustebino savo klausytojus ir pateikė jiems visišką naujieną. Kaip pats juokavo, šiemet jis festivalyje pats vienas atstovavo visam orkestrui. O būtent taip ir nutiko.

Penktadienio vakarą sostinėje vykusio pasirodymo „Elektromechaninis koncertas“ metu atlikėjas scenoje stovėjo visiškai vienas, tačiau gausiai susirinkę klausytojai patvirtintų, kad klausantis dainų atrodė, kad už atlikėjo stovi didžiulis užnugaris.

„Man norėjosi rasti naują atlikimo būdą, tad sukonstravau tokį įrenginį, kuris elektromagneto pagalba groja perkusiniais instrumentais. Jau antrą mėnesį prie to dirbu. Smagu, jei kiti džiaugiasi vasarą, nes aš, tiesą sakant, jos visai nemačiau, visą laiką sėdėjau prie kompiuterio ir programavau. Perkusija koncerte bus gyva, bet ja gros ne žmogus, o prie plaktuko prijungti prietaisai“, – apie koncertą anksčiau 15min pasakojo Andrius Mamontovas.

Viktorijos Savickos nuotr./Andriaus Mamontovo koncerto akimirka
Viktorijos Savickos nuotr./Andriaus Mamontovo koncerto akimirka

Skirtingų muzikos prietaisų mašiną, kuri ir sukūrė visą įspūdį, A.Mamontovas susikūrė pats. Atlikėjas elektroniniais prietaisais domėjosi visą gyvenimą, tačiau pastaruoju metu tai tapo jo pagrindiniu susidomėjimo laiku. Dėl atrastos meilės A.Mamontovas neretai keliauja po specializuotas parodas, muges užsienyje. Jų metu dainininkas įsigijo ne vieną keistą instrumentą, kuris atliko savo vaidmenį ir koncerte Valdovų rūmuose.

Viktorijos Savickos nuotr./Andriaus Mamontovo koncerto akimirka
Viktorijos Savickos nuotr./Andriaus Mamontovo koncerto akimirka

„Nežinau, kas man šiuo metu būtų įdomiau, nei įvairios rankenėlės, sujungimo laidai. Peržiūrėjus mano paieškos istoriją internete dažniausiai rasime informaciją apie sintezatorius“, – juokiasi atlikėjas.

Ilgainiui vis daugiau elektronikos atsirado ir Andriaus muzikoje, tačiau atlikėjas neslepia, kad ne visoms legendinėms dainoms toks pokytis tinka. Prireikė ir laiko, kol kūriniams pavyko rasti tinkamą elektroninį sąskambį.

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Vis dėlto pats Andrius šį koncertą neabejotinai vadina išsipildžiusia svajone. Kaip pats sakė 15min, daugelį metų su grupėmis ar muzikantais grojęs atlikėjas visuomet pasvajodavo, kad norėtų surengti solo elektroninį pasirodymą, supažindinti klausytojus su gausia surinktų instrumentų kolekcija.

„Jau seniai apie tai galvojau. Kai kurios idėjos kristalizuojasi staigiai, kiti sumanymai būna galvoje, bet laikui bėgant išsigrynina. Pernai surengiau elektroninį pasirodymą festivalyje „Mėnuo juodaragis“, – pasakojo atlikėjas.

Tiesa, scenoje susirinkę melomanai sulaukė ir daugiau staigmenų. Nors vakaro metu išties skambėjo ir legendiniai kūriniai, šiemet tarp Valdovų rūmų sienų skambėjo ir nemažai primirštų ar nepelnytai į antrą planą nukeliavusių kūrinių.

Savito šarmo koncertui neabejotinai suteikia ir vieta. Anot A.Mamontovo, koncertuojant Valdovų rūmuose išties aplanko unikalus jausmas – tiek dėl pačios vietos naujumo, tiek dėl lokacijos. Koncertuojant pačiame miesto centre, kur verda gyvenimas, o klausytojai girdi Katedros aikštėje besivažinėjančius riedlentininkus, tai suteikia ypatingą aurą.

Viktorijos Savickos nuotr./Andriaus Mamontovo koncerto akimirka
Viktorijos Savickos nuotr./Andriaus Mamontovo koncerto akimirka

Su nauja energija ir įkvėpimu Andrius nenustoja stebinti savo gerbėjų, nuolatos ieškodamas naujų muzikos formų. „Džiugu vėl sugrįžti į festivalį „Midsummer Vilnius“, ir šį kartą su visai kitokio formato pasirodymu. Pasiruošimai šiam koncertui ir kūrybinis procesas man labai įdomus ir intriguojantis, tikiu, kad klausytojai bus maloniai nustebinti“, – pasakojo muzikantas.

Ir nors atlikėjas pokštavo, kad dėl išskirtinio koncerto teko daug laiko praleisti namie kuriant naujas dainų versijas, tikrinant, kaip išskirtinis instrumentų vienetas skambės tarp Valdovų rūmų sienų, A.Mamontovas sako niekuomet vasarą ir nebėgantis iš miesto. Galimybė susitikti su žmonėmis kavos puodeliui, nueiti pasiklausyti muzikos yra tai, be ko Andrius neįsivaizduoja savo vasarų Vilniuje.

Praeitais metais A.Mamontovas festivalyje surengė debiutinį koncertą kartu su orkestru, kuris dar visai neseniai baigė anšlaginį turą po didžiąsias Lietuvos arenas. Be to, A.Mamontovo albumo „Šiaurės naktis. Pusė penkių“ naujoji versija nuskambėjusi drauge su Lietuvos kameriniu orkestru, diriguojamu Modesto Pitrėno buvo įrašyta legendinėje „Abbey Road“ studijoje, Londone. Ją atlikėjas taip pat pristatė Valdovų rūmuose.

Kiekvienas A.Mamontovo pasirodymas scenoje – tai atsakingas ir prasmingas muzikinis susitikimas, nepaliekantis abejingų. Pasak Andriaus, muzika visada kviečia ieškoti naujų formų, su laiku keičiasi ir santykis su ja.

„Kažkada, anksčiau mano kūryboje buvo daugiau spontaniškumo, dabar kiekvienam garsui, natai ir žodžiui norisi skirti daug dėmesio. Bet pokyčiai yra natūralus ir gaivališkas dalykas. Ką gali žinoti? Galbūt vėl grįšiu prie spontaniško požiūrio. Keliaudami per gyvenimą, pereiname įvairias fazes ir laikotarpius“, – apie ilgametę muzikinę veiklą pasakojo atlikėjas.

VIDEO: Įvertinkite: po 5 m. pertraukos A.Mamontovas pristato naują dainą „Nesvarbu“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius