-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Verslo ir kultūros atstovai Vilniuje pirmi išvydo vieną didžiausių privačių meno kolekcijų Europoje

Penktadienio vakarą sostinės Užupio rajone rinkosi meno mylėtojai. Čia iškilmingai duris atvėrė Lietuvos meno pažinimo centras „Tartle“. Ir nors oficialiai nauja erdvė lankytojų lauks tik nuo spalio mėnesio, būrys išrinktųjų su eksponuojamais darbais galėjo susipažinti anksčiau, jiems buvo surengtas iškilmingas atidarymo vakaras.
Arūnas Matelis, Rūta Mikelkevičiūtė su vyru Rolandu Remeikiu, Rasa ir Arūnas Starkai
„Tartle“ atidarymo svečiai / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Tartle“ atidarymas subūrė daugybę Lietuvos verslo, politikos, visuomenės atstovų. Tarp jų buvo galima sutikti ne vieną, besidomintį unikaliais istorijos ir meno eksponatais.

Vieną didžiausių Vidurio Europoje visuomenei prieinamų privačių meno kolekcijų, kurioje – daugiau nei 7 tūkst. eksponatų, įkūrė Rolandas Valiūnas, kolekciją formuoti jis pradėjo dar 2000 metais.

Ilgainiui pastebėjo, kad daugybė meno vertybių yra išsibarsčiusios po visą pasaulį, todėl siekė ne tik į Lietuvą grąžinti kultūrinį bei istorinį lituanistinį paveldą, bet ir padaryti jį prieinamą visuomenei.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rolandas Valiūnas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Rolandas Valiūnas

„Tartle“ kolekciją šiuo metu sudaro daugiau nei 7 tūkst. eksponatų: apie 1000 tapybos darbų, daugiau nei 360 skulptūrų, beveik 500 senųjų LDK ir Lenkijos žemėlapių, per 1100 istorinės grafikos darbų, daugiau nei 2000 lituanistinių knygų ir spaudinių, išleistų iki 1905 m. Taip pat kaupiami lituanistinės medalistikos, sidabro kalybos darbai, senoviniai šarvai, ginklai ir kt.

Kolekcijoje – Pranciškaus Smuglevičiaus, Žako Lipšico, Marko Antokolskio, Lazaro Segalo, Petro Kalpoko, Antano Gudaičio, Mindaugo Navako, Petro Rimšos, Stasio Ušinsko ir kt. autorių darbai. Rinkinys apima laikotarpį nuo pagonybės kultūrinio palikimo iki šių dienų.

Čia taip pat galima rasti vieną pirmųjų lietuviškai spausdintų knygų – J.Bretkūno „Postilę“, Jokūbo Gierkės kurtą laikrodį, menantį XVII a., bei Kazimiero Jogailaičio pasirašytą privilegiją, kurios stilizuotos rašysenos, tiesa, vis dar nepavyko iššifruoti.

„Tartle“ bus galima susipažinti ir su šiuolaikiniu menu, tačiau čia, priešingai nei likusioje kolekcijos dalyje, ketinama apsiriboti ne tik Lietuva.

Daugiau atidarymo šventės svečių:

TAIP PAT SKAITYKITE: Spalį duris atversiančiame Lietuvos meno pažinimo centre „Tartle“ – daugiau nei 7 tūkst. eksponatų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius