Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 08

Vilniuje – milžiniška reivo diskoteka: publiką iš proto varė skandalingieji „Die Antwoord“

Prieš lygiai 10 metų du pamišėliai iš Pietų Afrikos Respublikos suvienijo jėgas ir žingsnis po žingsnio į pasaulinę muzikos rinką atnešė įžūlų, keistą judėjimą – elektroninį, alternatyvų hiphopą. Tai – ekscentriškieji „Die Antwoord“. Antradienio vakarą netikėtomis aplinkybėmis juos išgirsti buvo lemta ir Vilniui. Tiesa, pirmą ir, ko gero, paskutinį kartą. O įspūdžiai po koncerto yra tokie: „Net nežinau, kaip reikės tai aprašyti“.
„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje
„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje / Skaitytojų nuotr.

Trumpas pristatymas: „Die Antwoord“ muzikinę karjerą pradėjo 2008 metais. Nuo veiklos pradžios grupę sudarę du Pietų Afrikos reperiai Ninja (tikrasis vardas Watkinas Tudor as Jonesas – red.) ir Yolandi Visser (tikrasis vardas Anri du Toit – red.).

Per kelias savaites dėl jų ekscentriškų, savitų, kartais net nemalonių, video populiarumas smarkiai šoko – vien feisbuke juos tuomet pradėjo sekti 30 tūkst. žmonių.

Esminis grupės veiklos aspektas yra jų įkvėpimas. Kurti juos įkvėpė Pietų Afrikos Respublikos kontrkultūrinis judėjimas „Zef“. Kaip patys yra sakę, „kadangi dauguma žmonių gyvena nesąmoningai, jiems pažadinti naudojame šokiruojantį meną“.

Skaitytojo nuotr. /„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje
Skaitytojo nuotr. /„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje

Praėjus dešimčiai metų, dabar „Zef“ karta, kuriuos Ninja ir Yolandi dažnai vadina „savo vaikais“, neabejotinai smarkiai išaugo. Feisbuke jie turi daugiau nei du milijonus sekėjų, tačiau pasaulyje „vaikų“ turėtų būti žymiai daugiau. Ir pati tik rašydama šį tekstą supratau, kad jų puslapio nei „mėgstu“, nei „seku“.

Tiesa, rugpjūčio mėnesį grupė surengė keturiolika koncertų Europoje, o juos išvysti daugeliui tai buvo bene paskutinė proga.

Grupė neseniai paskelbė, kad kitas jos albumas bus paskutinis diskografijoje. Tad ir koncertinis turas skirtas penktajam ir paskutiniam Die Antwoord studijiniam albumui „The Book Of Zef“.

Skaitytojo nuotr. /„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje
Skaitytojo nuotr. /„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje

Koncertas ypatingas ir dėl kitos priežasties. Publika juos koncertų salėje „Compensa“ išgirdo pirmąjį kartą ir tai tik atsitiktinumo dėka – čia duetas perkėlė savo koncertą iš Minsko, kur jiems koncertuoti buvo uždrausta.

Vis dėlto draudimų grupė turėjo ir iš savo pusės – žiniasklaidai buvo uždrausta fotografuoti profesionaliomis kameromis. Anot organizatorių, tokio prašymo grupė laikosi viso turo metu. Ir tai puikiai galima suprasti – grupė išlaikė absoliučią paslaptį ir net besitikintiems keisčiausių, unikaliausių sprendimų, paliko intrigą.

Į sceną grupė lipo, kaip buvo galima tikėtis, patampiusi gerbėjams nervus. Nors koncerto pradžia buvo numatyta 20 valandą, „Die Antwoord“ ant scenos pasirodė gerokai po 21 valandos.

Pirmasis scenoje pasirodė įspūdingo sudėjimo, po kauke pasislėpęs grupės didžėjus Hi-Tek. Netrukus prie jo prisijungė ir nežabojama energija pasižyminti Yolandi.

Pirmas įspūdis – sunku patikėti, kaip tokiame mažame žmoguje gali būti tiek sprogstamosios galios. Griausmingos ovacijos į sceną išvarė ir grupės lyderį Ninja.

VIDEO: „Die Antwoord“ koncerto Vilniuje akimirkos

Pirmosios pietų afrikiečių dainos – jų gerai žinomi hitai „Fatty boom boom“ ir „Fok Julle Naaiers“. Kas vėliau vyko scenoje – sunku aprašyti. Techno keitė šiuolaikinio trapo garsai, visi tiesiog ošė.

Jėgų negailėjo ir Ninja. Jis ant žmonių rankų „nardė“ mažiausiai penkis kartus. Po vieno pasiplaukiojimo į publiką šokęs be marškinėlių, Ninja liko ir be kelnių.

Veiksmo netrūko ir pačioje scenoje, kurioje stovėjo trys didžiulės konstrukcijos. Pačiame centre – didžėjus, o šonuose, ant pakylų – dvi šokėjos.

Skaitytojo nuotr. /„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje
Skaitytojo nuotr. /„Die Antwoord“ koncertas Vilniuje

Publikos žvilgsnius atlikėjai išlaikė šešios didelės medžiagos, kurios koncerto metu ne tik virto ekranais vizualizacijoms, bet ir meno galerija. Reperis Ninja dainų metu aerozoliniais juodais dažais išpurškė kelis kūrinius. Pirmasis – išsišiepęs veidukas su nepadoriu žodžiu virš kaktos, dar aukščiau – užrašas „Lithuania:“.

Lietuvos vardas koncerto metu skambėjo ne kartą. Ninja pasidžiaugė pirmuoju vizitu, savo „vaikais“.

„Sveiki, čia jūsų dvasinis tėvelis. Pasakykite “labas savo tėtukui, – pasisveikino Ninja. – Sveiki vaikučiai. O kur jūsų mamytė? Yolandi?“.

Koncerto metu „Die Antwoord“ atliko ne tik hitais tapusius kūrinius, bet į programą įtraukė ir naujų dainų. Pasirodymo metu duetas su šokėjomis spėjo ir kelis kartus pakeisti aprangą – kartu su savimi muzikantai atsivežė daugiau nei 30 kostiumų. Tiesa, aprašyti grupės stiliui prireiktų bent kelių lapų. Trumpai – ZEF. Išskirtinis dėmesys skirtas ir grimui – jį kūrė makiažo specialistas Anthonyh Nguyen, kuris ne vienerius metus bendradarbiauja su „Die Antwoord“.

????&????@anthonyHnguyenmakeup #Lithuania2018

A post shared by Die Antwoord (@dieantwoord) on

Skandalingasis duetas nustebino publiką ir netikėto svečio pasirodymu. Kartu su tėvais po turą keliauja ir jų dukra Sixteen (Šešiolika – red.), kuri su tėvu Ninja pasisveikino nepabijodama nusikeikti. Ir pridūrė – „na, vienaip ar kitaip aš dabar turėčiau būti mokykloje“. Tokiu būdu dukra pristatė savo draugę, kuri susirinkusiai miniai atliko savo kūrybą.

Skandalingas duetas prieš pasirodymą nustebino ir organizatorius. Muzikantų prašymu, pagrindinis persirengimo kambarys turėjo būti dekoruotas dideliais pliušiniais žaislais, taip pat – gausybe augalų.

„Die Antwoord“ nariai taip pat paprašė švelnaus, pūkuoto kilimo, muilo burbulų mašinos, egzotiško apšvietimo bei sandalo smilkalų.

Grupės reikalavimų sąraše buvo pridėtas ir punktas apie užkulisiuose turinčius „apsigyventi“ gyvūnus ir vabzdžius: gyvates, driežus, žiurkes ir net žiogus.

Savitumo duetas neprarado ir vaizdo įraše, kuriame kvietė gerbėjus atvykti į koncertą Vilniuje. Apšviesti ryškiai raudona šviesa, išraiškingomis veido grimasomis grupės nariai Yo-Landi Vi$$er ir Ninja šnabždėjo vilniečiams ir miesto svečiams skirtą tekstą.

VILNIUS AUG 7th

A post shared by Die Antwoord (@dieantwoord) on

Paskutinį grupės albumą sudarys dvidešimt septynios dainos, sudėtos į simboliškai pavadintą albumą „27“. Bendradarbiauti su kitais muzikantais nevengiantys grupės nariai Yo-Landi Vi$$er ir Ninja taip pat atskleidė, jog būsimame albume kai kurios albumo dainos bus įrašytos su įvairiais kolegomis muzikantais, tačiau kokiais – grupė dar neatskleidžia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius