Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Žinomi žmonės apie mitingą: „Geriau Kaziuko mugė centre nei „šeimų gynėjai“

Penktadienį sostinėje vėl vyko mitingas – 4500 žmonių šįkart susirinko Katedros aikštėje. Nors organizatoriai tikino, kad protestas praeis taikiai, o išsakyti savo nuomonę demokratinėje valstybėje piliečiai turi teisę, jis vis tiek sulaukė kritikos. Progos pasisakyti nepraleido ir žinomi žmonės – šie atkreipė dėmesį į įžeidžius plakatus, skleidžiamas sąmokslo teorijas, taip pat į proteste dalyvavusius prieštaringai vertinamus asmenis.
Andrius Užkalnis, Aidas Puklevičius, Paulius Ambrazevičius, Agnė Grigaliūnienė
Andrius Užkalnis, Aidas Puklevičius, Paulius Ambrazevičius, Agnė Grigaliūnienė / 15min klijuotė

Penktadienį Katedros aikštėje Vilniuje susirinkusi nepatenkinta minia reikalavo atšaukti galimybių pasą, atstatydinti jiems nepatinkančius ministrus, pasisakė prieš kaukių dėvėjimą, vėl planuojamą teikti Partnerystės įstatymą, Stambulo konvenciją.

Kai kurie žinomi žmonės dar prieš prasidedant mitingui išreiškė savo nepritarimą jam.

Štai televizijos prodiuseris Laimonas Kirkutis penktadienio rytą savo feisbuko paskyroje rašė: „Niekada negalvojau, kad kada nors taip parašysiu, bet jau geriau Kaziuko mugė centre negu „šeimų gynėjai“.“

Kuo gi šįkart baigsis mitingas, svarstė žurnalistė, televizijos laidų vedėja Rita Miliūtė.

„Atėjo. Turiu galvoj, laikai, kai laukiam, ar taikus mitingas dar vieną kartą nepasibaigs riaušėmis“, – rašė ji.

Humoristas, laidų vedėjas Haroldas Mackevičius šmaikštavo, kad mitingui pasirinktas netinkamas laikas.

„Niekada nereikia protestuot per bulviakasį“, – teigė jis.

Tuo metu Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius vylėsi, kad šįkart mitingas nesibaigs taip, kaip anąkart, ir kreipėsi į vilniečius su vienu prašymu.

„Jau iš ryto važiuojant dviračiu į darbą jaučiasi, kad Vilnius šiandien kiek kitoks. Daugiau žmonių, kurie čia senokai nebuvo ir kurie smalsiai dairosi. Yra žmonių, kurių veidai ir žvilgsniai labai pikti.

Į miesto svečius nesikreipsiu šį kartą, bet kreipiuosi į vilniečius – pasistenkime būti atlaidūs, padėkime svečiams pajusti, kad miestas yra puikus, ir tai, ką mes visi kuriame čia, Vilniuje, yra nuostabu. Turiu galvoje ne tik gatves, žalumą, namus, bet ir pagarbą, šypsenas, ramybę, džiaugsmą. Ir taip – tvirtybės ir ramybės mūsų pareigūnams!“ – socialiniame tinkle rašė R.Šimašius.

Tiesa, jau įsivažiavus mitingui jis feisbuke pasikeitė savo profilio viršelį – čia užfiksuoti plakatą su užrašu „Pamišusio pasaulio kūrėjai ir puoselėtojai“ ir politikų, tarp kurių ir jis, nuotraukomis laikantys protestuotojai.

Komikas Paulius Ambrazevičius atkreipė dėmesį, kad mitingo organizatoriai pasikvietė Vokietijos ultradešinių partijos atstovus. Juos dar 2018-aisiais į Lietuvą buvo pasikvietęs konservatorius Laurynas Kaščiūnas, tuomet jis sulaukė partijos vadovybės kritikos.

„Šeimų sąjūdis tiek piktas ant konservatorių, bet kviečia tos pačios „Alternative fur Deutschland“ (AfD) atstovus, nors juos jau konservatoriai kvietė prieš keletą metelių. Realybė visada yra įdomesnė už fikciją“, – mintimis dalijosi P.Ambrazevičius.

Komunikacijos specialistui Aidui Puklevičiui įstrigo vienas mitingo dalyvis.

„Iš visko, ką šiandien spėjau paskaityti apie šiandienos simpoziumą Katedros aikštėje, didžiausią įspūdį paliko biomedicinos mokslų daktaru prisistatęs vyriškis, kuris aiškino, kad viskas, kas rašoma apie pandemiją, yra jerunda, nes jis stovėjęs prie genų inžinerijos ištakų ir tą virusą savomis rankomis čiupinėjęs. Va taip, Didysis Nobelio Laureatų Maršas, ne kitaip“, – feisbuke rašė A.Puklevičius.

Mitingo dalyviams įgėlė fotografas Deividas Bendžius.

„Nuo kada zoologijos sodas perkeltas į Vilniaus centrą?“ – nuomone dalijosi jis.

Menininkas Algirdas Gataveckas šmaikštavo, kad net to nenorėdamas turėti praeiti pro mitinguotojus.

„Darbo metu pietų pertrauka trumpa, ypač penktadienį. Pasirinkimo neturiu, privalau eiti per Vilniaus katedrą. Taigi jau du kartus dalyvavau mitinge, ne savo noru. Čia kokia tai prievarta dalyvauti!“ – rašė jis.

Tinklaraštininkas Skirmantas Malinauskas pasidžiaugė, kad bent jau kol kas šis mitingas turi gerokai mažiau neigiamo atspalvio negu organizuotas rugpjūtį. Vis dėlto jis pastebėjo, kad jame susirinko ir kur kas mažiau žmonių, nei buvo planuota, be to, iškėlė klausimą, kaip patys valdžios atsistatydinimo reikalaujantys protesto organizatoriai siūlytų spręsti esamą valstybės situaciją.

„Jūs prisimenate Vingio parką? Kitą kartą mums viso Gedimino prospekto neužteks“, – sako Šeimų sąjūdžio pirmininkas Raimondas Grinevičius.

Tuo pat metu akivaizdu, kad, nepaisant gero oro ir suderintų leidimų, taip pat Celofano, Lobovo ir kitų asmenų sulaikymo, didelio žiniasklaidos dėmesio, Katedros aikštėje susirinko gerokai mažiau žmonių.

Tam daug priežasčių, bet esminė – neįmanoma jokios politinės jėgos kurti tik ant griovimo. Atstatydinsim, atšauksim, sustabdysim, pasodinsim! O kas toliau? Ką jūs pasiūlysit kaip alternatyvą? Orlauską kultūros ministru ir Astrą LRT vadove?

Kaip didės valstybės saugumas, žmonių pajamos, augs skaidrumas? Nevogs tie, kurie jau sėdėję ir dabar pirmose protestuotojų eilėse? Mažinsim finansavimą krašto apsaugai, nes su kaimynais reikia draugauti? Atsisakykim visų ribojimų, o pinigai jūsų minimoms papildomoms lovoms ligoninėse, nemokamiems testams ir medikams atsiras papiketavus? Visuomenėje įtampos ir susipriešinimas baigsis kaukiant sirenoms ir kylant juodiems dūmams?

Žmonės pamažu ima suprasti, kas realiai vyksta ir nebūtinai nori būti tokio proceso dalimi. Na ir dar viena aiški tendencija. Valstiečiai ir darbiečiai suprato, kad augina sau konkurentą ir tūkstančių jų partiečių nebėra. Kiek mačiau, nėra ir Viktoro su Kepeniu ant scenos. Šeimų sąjūdžiui reiks priprasti prie realybės – didžiausi tavo draugai artėjant rinkimams taps didžiausiais konkurentais. Juk kovosit dėl tų pačių balsų.

Nenustebsiu, jei Karbauskis kažkada ims dergti Grinevičių, o Orlauskas prieš rinkimus katapultuosis į jam mokėjusių valstiečių sąrašo pirmąjį dešimtuką. Juk saugiau ir ramiau. Pamatysim.

Bet kuriuo atveju mitingas be kartuvių, organizatoriai ragina žmones laikytis įstatymų, lyginant su Uspaskicho finansuota rugpjūčio 10 d., čia labai solidus renginys“, – rašė S.Malinauskas.

Tiesa, po to, kai pasibaigus mitingui kai kurie jo dalyviai patraukė link Seimo, S.Malinauskas pasidalijo nauju įrašu.

„Na ką, Šeimų sąjūdis neištesėjo savo pažado. Susistumdymas su pareigūnais jau prasidėjo, mitingas baigtas, jo dalyviai patraukė prie Seimo, užtvėrė dalį gatvių, kai pareigūnų jie buvo nustumti link Lukiškių aikštės pradėjo konfliktai, keiksmažodžiai, trūksta labai nedaug iki rugpjūčio 10 d. riaušių pakartojimo. Galit tai stebėti, nes transliuoja visi portalai FB.

Policija persigrupuoja prie Seimo, o Grinevičius su Orlausku aiškiai rodo, kad nėra jokie autoritetai čia susirinkusiems ir niekas jų neklauso. Sukvietę žmones, pažadėję kartu su policija rūpintis tvarka jie pažadų neįvykdė.

Tiesioginių transliacijų metu aiškiai matosi, kad provokuoja ne policija, kuri ramiai stovi ir saugo Seimo prieigas. Susistumdymus pradeda agresyviausi protestuotojai, jau prasideda ir išpuoliai prieš žurnalistus, vėl transliacijos rusų kalba kremliaus publikai Lietuvoje ir už jos ribų menkinant Lietuvą ir garsiai rėkiant, kad skriaudžia.

Policija tikrai geriau pasiruošusi, bet akivaizdu, kad dabar kiekviena šių asmenų organizuojama akcija virsta neramumais ir įstatymų pažeidinėjimu (eitynėms ir mitingui prie Seimo leidimas nesuteiktas, ką jau kalbėti apie nepaklusimą pareigūnų reikalavimams).

Labai svarbu matyti, kad ne policija pirma imasi veiksmų. Nuo Katedros iki Lukiškių aikštės didelis atstumas, policija elgiasi labai civilizuotai. Čia svarbu prisiminti, kai Orlauskas, Grinevičius ir kiti pasakos, kad „mitingas baigėsi, mes nieko nežinom, žmonės eina, kur nori, o provokavo pati valdžia ir pareigūnai“. Tai netiesa“, – rašė S.Malinauskas.

O publicistas Andrius Užkalnis pasidalijo eilėraščiu, kurį sukūrė dar prieš mėnesį, kai vyko praeitas mitingas.

„Atrieda per kamščius
Juodas išblukęs šaranas
Puošia jį vėliava
Lipdukai dulkėti
Ir rūdys.

Kroksai spaudžia tai gazą,
Tai stabdį
Spūstys tam Vilniuj
Jėzau kiek daug šviesoforų
Kriautuvės dičkės
O, žiūrėk, negras nuvėjo
Kaži ko toks nesiprausęs?

Varom prie Seimo
Rėšim jiem viską
Lauk jūs vagiai
Neskiepinsit mumi
Šimonyte tu von
Landsbergiukas anūkas
Mes Konstituciją žinom
Google, jei netikit.

Blem kur statyti
Mašiną čia?
Kiek, trys eurai savaitei?
Valandai? Baikt tik.
Važiuojam iš čia
Akropolis yra ir Senukai.
Oi velnias užgeso šaranas
Baigėsi dujos
Kvieski Albiną su trosu
Jis irgi prie Seimo
Kas per šalis
Durnių laivas
Sąmokslo pelkė.
Tu viską
Pas Dievą
Gali.“

Tuo metu renginių organizatorę Agnę Grigaliūnienę nuliūdino Katedros aikštėje matomi plakatai, kuriais įžeidžiami netradicinės seksualinės orientacijos žmonės.

„Taikaus protesto dalyvis dalinasi mintimis ir klausimais. Katedros aikštėje“, – pasidalijusi vieno iš plakatų nuotrauka, apmaudo neslėpė ji.

Tiesa, buvo ir išreiškusių pritarimą mitingui ar net dalyvavusių jame. Protestuotojus palaiko atlikėjai Arvydas Martinėnas-Vudis, Vilius Tarasovas, juvelyrė Jurga Lago.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius