Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zofija Palenta: Translytiškumas ir transseksualumas. Kas aš ir kuo tai skiriasi?

Su tavimi ir vėl sveikinuosi aš – Zofija. 23 metų amžiaus translytė moteris, gyvenanti Londono centre.
Zofija Palenta apie moteriškumą
Zofija Palenta apie moteriškumą / Asmeninio albumo nuotr.

Apie savo translytiškumą kalbu ganėtinai garsiai. Tai darau todėl, kad mano emigravimo gyventi į Didžiąją Britaniją priežastis buvo būtent mano tranzicija, bet aš noriu tai keisti ir padėti žmonėms suprasti daugiau apie translyčius asmenis ir apie tai, kokį sunkų kelią savęs link jie turi pereiti. Todėl juos reikėtų ne smerkti, o mažų mažiausiai palaikyti ir didžiuotis translyčių asmenų drąsa bei ryžtu gyventi savo tikrąjį gyvenimą.

Noriu, jog būnant savimi, nereikėtų emigruoti ir palikti savo šalies.

Noriu, jog būnant savimi, nereikėtų emigruoti ir palikti savo šalies, nors akivaizdu ir apmaudu, jog lietuviams translyčiams asmenims Lietuvoje kol kas gyventi yra labai sunku ir dažnai jie slepia savo tikrąjį identitetą.

Bet šiandien aš ne apie tai. Šiandien aš noriu išsiaiškinti, kas yra translytis ir kas yra transseksualus asmuo. Kuo tai skiriasi? Norėčiau sakyti, jog aš, bet, kita vertus, tikriausiai daugelis translyčių asmenų yra girdėję, kaip mus vadino transvestitais(-ėmis), persirengėliais(-ėmis), crossdresseriais(-ėmis), transseksualais(-ėmis) bei mano labiausiai pamėgtu – transformeriais(-ėmis).

Suprantu, kai visi šie išsireiškimai gimsta iš tiesiog nežinojimo arba nesupratimo. Kai kam – iš nenorėjimo suprasti ir priimti. Tačiau lietuvių kalba yra kiek per siaura, nes nepavyksta išaiškinti skirtumo tarp termino „translytiškumas“ ir „transseksualumas“. Matai, žodis „lytis“ anglų kalboje turi du išsireiškimus: „gender“ ir „sex“. Žodį „gender“ mes naudojame norėdami apibūdinti žmogaus lytį visuomenėje ir kultūroje, kitaip tariant, identitetą, bet ne biologinę lytį (lytinius organus).

Taigi, translyčiai asmenys yra tie, kurie save identifikuoja kitos lyties, nei yra gimę, bet kai kai kurie translyčiai asmenys nėra turėję plastinių operacijų, tokių kaip lyties keitimo operacijos (tuo tarpu ir aš), pradėję hormonų keitimo terapijos. Ir noriu, žinoma, pabrėžti – jie to neprivalo daryti.

Kalbant apie žodį „sex“, kuris lietuvių kalboje taip pat reiškia „lytis“, mes kalbame apie biologinę žmogaus lytį, kitaip tariant, jo lyties organus (bei lytinių organų funkcionalumą) ir kitus kūno organus, nusakančius lytį – „sex“, bet nebūtinai „gender“.

Tad pirmiausia transseksualūs asmenys yra tie, kurie save identifikuoja kaip kitos lyties. Antra – gyvena priešingos lyties gyvenimą, nei yra gimę. O svarbiausia – yra hormonų keitimo terapijos procese, jiems atliktos lytinių organų keitimo bei galimai kitos kūno anatomiją „keičiančios“ operacijos.

Svarbiausia tokius sprendimus priimti tada, kada aiškiai žinai, ko trokšta tavo širdis, o ne tam, kad pateisintum kitų lūkesčius.

Todėl tik dar kartą noriu paminėti svarbų faktą – dauguma translyčių asmenų nėra transseksualūs ir daugelis transžmonių atsisako būti vadinami transseksualais dėl istorinių veiksnių ir asociacijų bei dėl to, nes translyčiai asmenys mano, kad lyties keitimo operacija nėra privaloma, norint gyventi priešingos lyties gyvenimą, identifikuoti save kitos lyties. Aš tam visiškai pritariu ir manau, kad svarbiausia tokius sprendimus priimti tada, kada aiškiai žinai, ko trokšta tavo širdis, o ne tam, kad pateisintum kitų lūkesčius.

Asmeniškai man žodžiai „trans“ ar „translytė“ yra komplimentas.

Asmeniškai man žodžiai „trans“ ar „translytė“ yra komplimentas. Aš priimu tai su džiaugsmu ir pasididžiavimu. Tai man reiškia didelę istoriją bei primena, kokia stipri buvau ir esu, jog sugebėjau pereiti tokią sunkią kelionę savęs link bei jai pasiryžau.

Tai man pasako, jog, nors ir turiu kitokius išgyvenimus nei kitos moterys, nesu blogesnė. Dabar esu tiesiog savimi ir tuo džiaugiuosi. Tai man suteikia vertę, daugiau pasitikėjimo savimi ir nors tam reikėjo laiko, aš supratau, kad visada atsiras tas ar ta, kurie mylės tikruosius mus. Tad, visų pirma, privalome pamilti save.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius