-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žvaigždės tapo „Discord“ apkalbų aukomis – neteko socialinio tinklo anketų: organizatorius – turkas?

Socialinių tinklų žvaigždės ir vėl tapo blogų kėslų turinčių asmenų taikiniais. Pastarosiomis dienomis ne vienas žinomas žmogus prarado savo instagramo anketą. Tačiau priešingai nei ankstesniais atvejais, šįkart blogų ketinimų vedamas asmuo ėmėsi naujos taktikos – į pagalbą pasitelkė „Discord“ apkalbų serverio narius.
Deividas Bendžius, Artur ir Ieva Swan
Deividas Bendžius, Artur ir Ieva Swan / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Dar penktadienio vakarą buvo pašalintos „Motyvuotų atletų“ Ievos ir Artur Swan instagramo anketos. Paskyrą prarado ir Gerda Bieliauskaitė, turėjusi daugiau nei 50 tūkstančių sekėjų. Netekusi senosios, ji susikūrė naują instagramo anketą.

Socialinio tinklo paskyros ištrintos traktuojant, kad minėti asmenys pažeidė instagramo taisykles – sulaukta daug melagingų pranešimų iš vartotojų, kad šios paskyros nėra tikros, mat jų savininkai esą pasisavino kitų žmonių tapatybes.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artur Swan ir Ieva Swan
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artur Swan ir Ieva Swan

Pasirodo, tai buvo gudrus kai kurių programėlės „Discord“ serverio „Pletkai“, į kurį galima patekti tik su pakvietimais, vartotojų planas. Jie susivienijo su pagrindiniu šio išpuolio organizatoriumi, vadinamu Ruby.

Tikėtina, kad Ruby – tai tas pats, panašu, iš Turkijos kilęs asmuo, kuris prieš kelis mėnesius įsilaužė į socialinių tinklų žvaigždės ir televizijos laidų vedėjos Indrės Stonkuvienės instagramo anketą ir elektroninį paštą.

Vėliau į platformos „Discord“ daugiau nei 50 tūkst. narių turintį serverį „Pletkai“ jis pateko, kai žinute iš vieno nario gavo kvietimo nuorodą. Priėmęs kvietimą netrukus laužyta anglų kalba jis ėmė bendrauti su kitais programėlės vartotojais, o šie gyrė jį už tai, kad nulaužė I.Stonkuvienės anketą, ir ragino įsilaužti ir į kitų garsenybių paskyras.

Ir nors tada ne visi „Discord“ nariai iškart patikėjo, kad tikrai bendrauja su įsilaužėliu, jis pateikė įrodymų, kad tikrai yra tas pats Ruby, nulaužęs Indrės anketą – narys patvirtino savo tapatybę, jo paskyroje buvo patvirtinta nuoroda į asmeninį YouTube kanalą, kuriame esančiuose vaizdo įrašuose mokoma programišių paslapčių, o vienas iš vaizdo įrašų sutapo su tuo, kuris buvo patalpintas į nulaužtą Indrės anketą. Be to, Ruby pasidalijo ekrano kopijomis, kaip Indrės anketa atrodo „iš vidaus“. Pastebima, kad jo įkeltose nuotraukose visi užrašai buvo turkų kalba.

Ekrano nuotr./„Discord“ platforma
Ekrano nuotr./„Discord“ platforma

Šiuo atveju – gudri schema

Tačiau šįkart, priešingai nei I.Stonkuvienės atveju, veikiama pagal gudriai apgalvotą schemą. Išpuolių organizatorius turi instagramo anketą su patvirtinta tapatybe, o radęs auką pakeičia toje anketoje esančią informaciją į tą, kokią savo profilyje turi pasirinkta auka – užsideda tokią pačią profilio nuotrauką, kelia tą patį turinį. Taip padirbtas profilis tampa panašus į tikrąjį.

Tuomet ateina eilė veikti ir jo pasekėjams. Atsidarę aukos profilį jie praneša apie jį instagramo administracijai, sudarydami vaizdą, kad iš tiesų tai jis yra netikras, o tikra anketa yra shahgaurang – ta, į kurią buvo nukopijuota informacija. Sulaukus daug tokių pranešimų, aukos anketa yra panaikinama.

Regis, „Motyvuotų atletų“ ir Gerdos Bieliauskaitės diskusijų platformos nariams nepakako – jie prašo, kad Ruby tokiu būdu padėtų susidoroti ir su stiliste Agne Jagelavičiūte, tinklaraštininkėmis Simona Lipne, Inga Žuolyte, fotografu Deividu Bendžiumi ir kitais. Kai kas netgi sukūrė Advento kalendorių su garsenybių, kurių anketos turėtų būti užblokuotos ateityje, atvaizdais.

Ekrano nuotr./Falsifikuota Deivido Bendžiaus instagramo anketa
Ekrano nuotr./Falsifikuota Deivido Bendžiaus instagramo anketa

Įspėjo apie rengiamą išpuolį

Viena naujausių aukų – Deividas Bendžius. Tiesa, atsirado geradaris, kuris jį įspėjo apie minėtą planą. Šia informacija D.Bendžius pasidalijo savo profilyje.

„Sveikas, atnešu info iš „Discordo“. Nežinau, kiek tu pats ten būni ir kiek tau bus įdomi šita informacija, bet pletkuose yra atėjęs toks turkas Ruby. Jis vakar su DC pagalba ištrynė „Motyvuotų atletų“ instagramus, buvo Stonkuvienės ištrynęs. Realiai trina tuos, ką užprašo discordo panos. Ir dabar sugalvojo tavo trinti, nes tau bus žiauru čia prieš nuotykį. Jis veikia tokiu principu, kad turi patvirtintą anketą instagrame, susideda visą informaciją iš aukos profilio ir tada visi reportina auką kaip apsimetėlį tuo verified žmogumi, o instagramas ištrina paskyrą. Rašau, nes noriu tiesiog tave įspėti. Galbūt kažką įmanoma padaryti“, – tokios žinutės sulaukė D.Bendžius.

Audriaus Dzimidavičiaus nuotr./Deividas Bendžius
Audriaus Dzimidavičiaus nuotr./Deividas Bendžius

Deividas nuo savo sekėjų instagrame neslėpė, kad yra be galo pasipiktinęs tokiu kai kurių „Discord“ narių elgesiu.

„Turbūt jau matėte ar girdėjote, kad Lietuvoje pradėjo trinkti instagramo anketas, nes discordo šiukšlynas susigalvojo žaidimą. Ištrynė „Motyvuotų atletų“ instagramą ir važiavo toliau. Dabar mano eilė atėjo, tai jei trumpam dings mano instagramas, nenustebkite, perspėjus visus tiesiog, bet sugrįšim. Nėra smagu, kai ligoti ir neturintys ką veikti žmonės daro tokius dalykus specialiai, nu bet ką dabar“, – savo poziciją išsakė D.Bendžius.

Jis kreipėsi ir į pačius blogų kėslų turinčius platformos vartotojus: „Kylam į kovą su Lietuvos ligoniais. Man nuoširdžiai gaila jūsų. Tikrai. Linkiu ramybės ir proto.“

Deividas ragina pranešti instagramo administracijai apie nedoriems tikslams naudojamą shahgaurang anketą. Be to, jis pridūrė šios situacijos taip ramiai nepaliksiantis – D.Bendžiaus manymu, neturėtų būti sunku nustatyti prieš garsenybes nusiteikusių žmonių tapatybes pagal jų IP adresus.

Aptarinėjamas garsenybių gyvenimas

15min primena, kad „Discord“ programėlė atgarsio susilaukė dar anksčiau. Viskas prasidėjo, kai garsenybės pasipiktino tuo, kad yra aptarinėjamos ir netgi šmeižiamos atvirame „Vinted“ forume. Tada apkalbų ištroškę vartotojai ir persikėlė į „Discord“ serverį „Pletkai“, kuriame galima atsidurti tik su kvietimais. Čia ir toliau diskutuojama apie žinomiausius Lietuvos žmones, net keliamos slapta užfiksuotos jų nuotraukos – galima pamatyti, kur kas apsipirkinėja ar valgo.

Daugiau apie „Discord“ programėlę skaitykite 15min žurnalistės parengtame straipsnyje ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius