-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 10

2015-ųjų Poliarinės muzikos prizą pelnė Evelyn Glennie ir Emmylou Harris

Garsi JAV kantri muzikos dainininkė Emmylou Harris ir škotė perkusininkė Evelyn Glennie laimėjo prestižinį Švedijos Poliarinės muzikos prizą, trečiadienį pranešė organizatoriai.
Evelyn Glennie
Evelyn Glennie / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tik nedaugelis prognozavo, kad šios muzikantės gali pelnyti apdovanojimą, kurį įkūrė legendinės švedų popmuzikos grupės ABBA velionis vadybininkas Stigas Andersonas ir kurį anksčiau laimėjo tokie iškilūs atlikėjai kaip Joni Mitchell, Bobas Dylanas ir Paulas McCartney.

„Dainininkės Emmylou Harris su niekuo nesupainiojamas balsas perteikia tiek daug emocijų, kad tai gali tapti beveik nepakeliama“, – žurnalistams sakė premiją teikiančio komiteto pirmininkas Alfonsas Karabuda.

Emmylou Harris, pradėjusi karjerą 1975 metais, atsigręžė į roką ir popmuziką savo 1995 metų albume „Wrecking Ball“, itin palankiai įvertintą kritikų. Šios Alabamoje gimusios dainininkės muzika „apima viso Amerikos žemyno istoriją ir topografiją“, sakoma žiuri pranešime.

„Scanpix“ nuotr./Emmylou Harris
„Scanpix“ nuotr./Emmylou Harris

Emmylou Harris bendradarbiavo su kitomis žvaigždėmis, tokiomis kaip Bobas Dylanas, Dolly Parton ir Johnny Cashas. Iki šiol ji yra laimėjusi 13 „Grammy“ apdovanojimų.

„Buvau nustebinta ir pasijutau pagerbta žinios apie šį itin prestižinį apdovanojimą“, – Emmylou Harris rašo savo atsakyme į žiuri sprendimą.

Solistė perkusininkė Evelyn Glennie, kuri apkurto būdama 12 metų, buvo apdovanota už išplėstą „mūsų supratimą, kas yra muzika“, nurodė žiuri.

49 metų atlikėja 2007 metais buvo apdovanota Britanijos Imperijos ordinu, o penkeriais metais vėliau pasirodė Londono olimpiados atidarymo ceremonijoje.

Laureatės pasidalys 1 mln. Švedijos kronų (109 tūkst. eurų) piniginį prizą ir priims apdovanojimus iš Švedijos karaliaus Carlo XVI Gustafo rankų per oficialią ceremoniją Stokholme birželio 9 dieną.

Poliarinės muzikos prizą 1989 metais įsteigė velionis Stigas Andersonas, kuris buvo ABBA leidėjas, dainų tekstų kūrėjas ir vadybininkas.

Pernai šis prizas atiteko dviem amerikiečiams: legendiniam rokenrolo atlikėjui Chuckui Berry ir operos bei teatro režisieriui Peteriui Sellarsui.

Poliariniai muzikos prizai kasmet teikiami už reikšmingus muzikos pasiekimus. Paprastai kasmet skiriami du prizai: šiuolaikinės muzikos ir klasikinės muzikos kategorijų.

Tarp ankstesnių šio apdovanojimo laureatų yra Ravi Shankaras, „Led Zeppelin“, Mstislavas Rostropovičius ir Bruce'as Springsteenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius