-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 28

Apie festivalį „Kilkim Žaibu“ BBC kurs dokumentinį filmą

Nacionalinis britų transliuotojas BBC, kuriantis dokumentinių filmų seriją apie ekstremaliausius pasaulio festivalius, atkreipė savo dėmesį į Lietuvą ir nusprendė įamžinti lietuviškąjį senųjų tradicijų ir sunkiosios festivalį „Kilkim Žaibu“.
Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.
Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Kilkim Žaibu“ akimirkos

Nuo birželio 29 iki liepos 2 dienos britai Benas Lowe ir Chrisas Starkas ieškos ekstremaliausių patirčių prie Varnių miestelio, Lūksto ežero pakrantėje, bandydami savo kameromis kaip įmanoma autentiškiau užfiksuoti pagoniško šėlsmo, šiurkščių vyriškų grumtynių, kalavijų žvangėjimo ir metalinės muzikos skambesio žavesį.

C.Starkas, besilankydamas ekstremaliausiuose pasaulio festivaliuose, jau yra apsilankęs Jungtinėse Valstijose vykstančią jokių suvaržymų nepaisančią Juggalo fiestą (Gathering of the Juggalos) – apie ją susukto dokumentinio filmo nepilnamečiams asmenims nederėtų žiūrėti. Kitas ekstremalus BBC nufilmuotas festivalis – „Hadaka Matsuri“, arba jau penkių šimtmečių istoriją skaičiuojantis nuogų vyrų festivalis, kuriame vyrai, prisidengę vien strėnjuostėmis, nepaisydami pavojų ir susižalojimo grėsmės, bando suieškoti sėkmę nešantį pagaliuką. Ir visuose nufilmuotuose festivaliuose C.Starkas nebuvo pasyvus stebėtojas – jis, nepaisydamas grėsmės savigarbai ir sveikatai, visuomet neria tiesiai į linksmybių sūkurį ir bando festivalius ne tik parodyti BBC žiūrovams, bet ir pajausti juos savo kailiu.

Organizatorių archyvo nuotr. /Festivalis „Kilkim žaibu“
Organizatorių archyvo nuotr. /Festivalis „Kilkim žaibu“

Todėl neabejotina, kad svečiai iš BBC ne tik klausysis trankiausių pagoniškų metalinių pasiutpolkių, bet ir dainuos liaudiškas sutartines deginant šiaudines skulptūras, ir bandys įminti tradicinės lietuvių aludarystės paslaptis, ir žais vikingų futbolą, ir dalyvaus viduramžių mūšių rekonstrukcijose, ir susirungs dėl stipriausio vikingo vardo.

„Savo serialui ištyrinėjome festivalius visame pasaulyje ir „Kilkim Žaibu“ mus tikrai sudomino. Mums labai patiko žiūrėti ankstesnių festivalių vaizdo įrašus ir tai, kaip pagoniškos tradicijos sujungiamos su pačiu tamsiausiu metalu“, – sakė BBC komandos narys B.Lowe.

Raiteliai / Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.
Raiteliai / Festivalio "Kilkim žaibu" akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.

Tiesa, festivalį „Kilkim Žaibu“ organizuojančios grupės vadovas Daividas Kurlis prisibijo, kad galbūt dokumentikos kūrėjai tikisi, jog šiuolaikiški „netikri“ vikingai kausis apsiginklavę plastmasiniais kardais ar tausodami save, todėl susidūrę su tikruoju vyrišku mūšyje prasiveržiančiu įtūžiu, tvirtais metaliniais šarvais bei aštriais kalavijais, palaistys savo krauju Lietuvos žemę.

Bet žinant, kad C.Starkas sveiką kailį išnešė ir iš kitų nufilmuotų ekstremaliausių festivalių, galima viltis, kad arba jam sekasi, arba jis žino ką daro, o pagoniško ekstremalumo jam nebus per daug.

„Pirmosios trys „Pasaulio ekstremaliausių festivalių“ serijos buvo labai populiarios „BBC iPlayer“ platformoje, todėl tikimės, kad daug dėmesio susilauks ir „Kilkim Žaibu“. Įsijaučiame į kiekvieną kultūrą, todėl mūsų filmo vedėjas Chrisas Starkas iš tiesų savo kailiu pajaučia festivalius. O apie „Kilkim Žaibu“ jis iki šiol žinojo labai nedaug – ir tai yra žavinga. Girdėjome, kad tomis dienomis Lietuvoje prognozuojama karščio banga, tačiau tai yra vienintelis lūkestis, kuriam esame pasiruošę. Niekas iš mūsų komandos iki šiol nebuvo lankęsis Lietuvoje, todėl tai taip pat bus mūsų nuotykio dalis“, – teigė B.Lowe.

O tūkstančiams iš Lietuvos ir kaimyninių valstybių bei tolimo užsienio atvyksiančių lankytojų „Kilkim Žaibu“ per tris dienas ir tris naktis pasiūlys puikią muzikinę programą – joje galima bus pamatyti tokias pasaulinio lygio žvaigždes, kaip „Abbath“, „Mgla“, „Manegarm“ ir „Archgoat“ ir daugybę kitų kolektyvų, kurie gros dviejose scenose.

Festivalio „Kilkim Žaibu“ akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.
Festivalio „Kilkim Žaibu“ akimirkos / Organizatorių archyvo nuotr.

Dienas bus galima leisti semiantis senovinės kultūros ir kovų dvasios. Damos galės varžytis raganų šluotmūšyje, vikrumo varžybose ar kitose rungtyse, o vyrai surems pečius bandydami pramušti skydą vikingų futbole, dalyvauti karių išbandymuose. Taip pat dienas užpildys švietėjiškas turinys – paskaitos apie senovės arba metalo muzikos kultūrą, senovinių kovų rekonstrukcijos, bus galima užsiimti menine veikla – tapymu ant drobės ar kūnų.

Taip pat greta festivalio teritorijos įrengtame lauke bus galima išbandyti jėgas dažasvydžio kovose, apsirėdžius specialiais kostiumais pasistumdyti sumo ringe, patikrinti savo akies aštrumą ir rankos tvirtumą šaudant iš lanko ar įtempus visas jėgas sužaisti „Jėgos domino“.

Festivalio „Kilkim Žaibu“ lankytojai kviečiami atvykti ir su šeimomis – kol viename festivalio teritorijos krašte trankysis žaibai, kitoje pusėje bus šeimų patogumui skirtas ramesnis palapinių miestelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius