-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 15

Atlikėjus papiktino Petro Gražulio siūlymas dėl dainų per mitingus: „Kliedesiai“

Seimo narys Petras Gražulis prieš kelias dienas Seime registravo pasiūlymą papildyti autorinių teisių ir gretutinių teisių įstatymą. Politikas siekia, kad būtų įteisinta galimybė visuomenės susirinkimų metu kūrinius naudoti be autorių leidimo ir neatlygintinai. 15min kalbinti žinomi atlikėjai vienbalsiai sutaria: tai – didžiausias absurdas.
Petras Gražulis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Erica Jennings, Ieva Narkutė, Justinas Jarutis
Petras Gražulis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Erica Jennings, Ieva Narkutė, Justinas Jarutis / 15min klijuotė

Gruodžio 10 dieną Petras Gražulis Seimui pasiūlė autorinių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas. Politikas siekia, kad autoriniai kūriniai neatlygintinai ir be autorių žinios būtų galimi naudoti ne tik religinių apeigų metu, kaip dabar nurodo įstatymas, bet ir visuomenės susirinkimuose.

Aiškinamajame šio teisės akto projekte teigiama, kad jo uždavinys yra „užtikrinti lygias teises visiems susirinkimams, nekomercinio pobūdžio renginiams, kurių organizavimui ir pravedimui būtų taikomos Lietuvos Respublikos autorinių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 26 straipsnio išimtys jį papildant Lietuvos Respublikos susirinkimų įstatymo sąvokomis.“

Šį, anot politiko, visuomenei reikalingą įstatymo pakeitimą jis grindžia tuo, kad „Lietuvos Respublikos autorinių ir gretutinių teisių turėtojai LATGA ir AGATA šiuo metu neturi aiškios pozicijos, kaip taikyti LR ATIGT įstatymą nekomercinių susirinkimų, mitingų ar panašių susibūrimų atveju numatytu LR Susirinkimų įstatyme ir ši sąvoka nėra išaiškinta iki šiol. Taigi, LR Susirinkimų įstatyme numatyti susirinkimai pritempiami prie tokių neatlygintinų renginių, kaip antai koncertai ir pramoginiai renginiai be įėjimo mokesčio.“

Jei įstatymo pakeitimas Seime būtų priimtas, jis įsigaliotų 2022 metų sausio 1 dieną.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Petras Gražulis

Tokį pasiūlymą P.Gražulis pateikė netrukus po to, kai gruodžio 7 dieną Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą patenkinti didžiąją Asociacijos LATGA pateikto ieškinio dalį ir priteisė iš Didžiojo šeimų gynimo maršo ir su jais susijusių renginių organizatorių 5082 eurų siekiantį autorinį atlyginimą už neteisėtą muzikos kūrinių panaudojimą pavasarį vykusiuose renginiuose Vilniuje, Kaune ir Panevėžio rajone.

Atlikėjai neslepia pykčio, pasiūlymą vadina kliedesiais

15min susisiekė su atlikėjais, kurie po Didžiojo šeimų gynimo maršo skandalo išsakė draudimą panašiuose renginiuose viešai atlikti jų muzikos kūrinius, ir paklausė, kaip jie vertina tokią politiko siekiamą įteisinti pataisą. Negailėdami karčių žodžių P.Gražuliui, pašnekovai neslėpė: tai – visiškas absurdas.

Atlikėja Erica Jennings, anksčiau šia tema viešai pasisakiusi ir socialiniuose tinkluose, 15min teigė, kad politiko užmojai glumina ir labai erzina.

„Yra daug idiotų, kurie akivaizdžiai turi labai daug laisvo laiko. Nesvarbu, ar tai būtų Gražulis, ar Celofanas, ir, deja, į tokius jų pasiūlymus reikia žiūrėti. Neabejoju, kad šis juokingas įstatymo pakeitimas nepadarytų jokios pažangos. Tai yra tiesiog laiko švaistymas“, – poziciją išsakė E.Jennings.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Erica Jennings
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Erica Jennings

Tokios pačios nuomonės laikosi ir atlikėja Ieva Narkutė. Žinoma moteris, išgirdusi klausimą, ką mano apie P.Gražulio siūlomą pataisą, neslėpė susierzinimo.

„Apie tokį jo ketinimą jau girdėjau, prieš kelias dienas pastebėjau, kad mintimis dalijosi ir mano kolegos atlikėjai. Klausantis, atrodo, verda kraujas. Manau, kad reikia atskirti dar vieną istorijos pusę – yra politikai ir yra Petras Gražulis. Jis – iš kitos planetos, o mums su ta planeta ne pakeliui“, – mintimis dalijosi I.Narkutė.

Ieva pridūrė galinti tik įsivaizduoti, kaip pačiam politikui apmaudu po teismo sprendimo, kuriuo atlikėjai didžiuojasi ir džiaugiasi, bei mano, kad daugelis P.Gražulio veiksmų daro gėdą visiems politikams.

„Tikiu, kad visi jo kolegos patiria didelę gėdą dėl tokio elgesio. Tai yra nesusipratimas, kaip tokie žmonės sėdi Seimo postuose. Nežinau, kokių dar argumentų reikia jį renkantiems piliečiams“, – 15min sakė Ieva.

Po tokio siūlymo atlikėja tikisi tik vieno – kad Seimo nariai nesvarstys pasiūlymo ir užkirs kelią P.Gražulio idėjoms.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ieva Narkutė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ieva Narkutė

Atlikėjas Gabrielius Liaudanskas-Svaras taip pat girdėjo apie politiko siekį papildyti autorinių teisių ir gretutinių teisių įstatymą, o išgirdęs klausimą, ką apie jį galvoja, nevyniodamas žodžių į vatą pareiškė, kad tai – tikrų tikriausias kliedesys.

„Gal kitą pasiūlymą jis galėtų registruoti, kad už vagystes, žudymą ir sukčiavimą nebūtų skiriama jokia bausmė? Tai yra nesąmonių nesąmonė. Kodėl mes šnekame apie dalykus, kurie yra savaime aiškūs? Atrodo, žodžiai „sveikas protas“ dingo iš visuomenės kvestionavimo rato. Kas bus, jei kiekvienas kliedės tai, ką norės, o tas vyras tik tą ir veikia Seime. Galbūt kas nors gali registruoti pataisą ir iškelti klausimą, kodėl jis vis dar Seime?“ – svarstė Svaras.

Aleksandro Broko nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras
Aleksandro Broko nuotr./Gabrielius Liaudanskas-Svaras

Negailėdamas kritikos P.Gražuliui pasisakė ir atlikėjas Justinas Jarutis. Nors iš pradžių jis teigė negirdėjęs apie tokius politiko siekius, supažindintas su situacija nedaugžodžiavo.

„Tegul susikiša jis į užpakalį tokį savo siūlymą“, – juokėsi J.Jarutis ir pridūrė, kad nė vienos politiko idėjos negali vertinti rimtai.

Tiesa, vėliau atlikėjas savo nuomonę papildė primindamas, kad buvo pasirašęs draudimą naudoti jo kūrinius Didžiojo šeimų gynimo maršo metu, ir tikisi, kad organizatoriai susimokės baudas. Vis dėlto J.Jaručiui kyla klausimas, kaip jie tai padarys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Jarutis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Justinas Jarutis

„Neįsivaizduoju, kaip organizatoriai žada susimokėti. Norėčiau, kad jie gerbtų mūsų leidimus arba draudimus. Kitas dalykas, nebejuokautų, nes autorinį atlyginimą mes turime gauti. Lygiai taip, kaip mes mokame mokesčius, taip ir jie turi susimokėti už kūrinių naudojimą“, – 15min sakė J.Jarutis.

Pasipiktinimo tokiu Seimo nario pasiūlymu neslėpė ir grupė „8 Kambarys“: „Mums neapsiverčia liežuvis Petro Gražulio vadinti politiku, jis pasiruošęs padaryti, kad sulauktų atitinkamų žmonių grupių palaikymo.“

Luko Griciaus nuotr./„8 Kambarys“
Luko Griciaus nuotr./„8 Kambarys“

Pasak grupės narių, siūloma įstatymo pataisa – nepagarba dainų autoriams ir atlikėjams.

„Normaliai išsivysčiusioje valstybėje toks įstatymas neturėtų susilaukti palaikymo ir neturėtų būti svarstomas. Autorius turį teisę žinoti, kur bus naudojama jo kūryba, ir teisę į pasirinkimą – leisti ar neleisti naudoti savo kūrinį pagal šiuo metu galiojančius įstatymus.

Žmogus, naudodamas autorinius kūrinius neatsiklausus autoriaus, pasisavina intelektinę nuosavybę ir gali kurti vertę savo tikslais“, –15min komentavo grupės „8 Kambarys“ nariai Karolis Talutis ir Deividas Alejūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius