Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2009 11 04

Vilnius ruošiasi pirmajam fortepijono muzikos festivaliui

Šį šeštadienį sostinėje Lietuvos Nacionalinėje filharmonijoje prasidės pirmasis Vilniaus fortepijono muzikos festivalis, kurio meno vadovė yra Prancūzijoje gyvenanti pianistė Mūza Rubackytė.
Vilniaus fortepijoninės muzikos festivalio meno vadovė Mūza Rubackytė
Vilniaus fortepijoninės muzikos festivalio meno vadovė Mūza Rubackytė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Paklausta, kaip kilo idėja duoti pradžią fortepijoninės muzikos festivaliui, M.Rubackytė neslėpė, jog ją paskatino draugai. „Draugai vis klausdavo: „O ką tu darysi per „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“?“ Sakydavau, kad grosiu, o jie vėl klausdavo: „Kada?“ Taip ir kilo idėja sukurti festivalį, kuriame ne tik pati gročiau, bet ir sukviesčiau žymius pasaulio muzikus“, – pasakojo pianistė.

Anot jos, idėjos gimsta naktį arba prie kavos puodelio tarp draugų, tačiau paskui reikia realių darbų joms įgyvendinti. Moteris džiaugiasi, kad „Ūkio bankas“ sutiko paremti festivalį. „Iki šiol neturėjome tokio festivalio Lietuvoje, o kadangi šiemet esame ne tik Europos kultūros sostinė, bet ir švenčiame Lietuvos tūkstantmetį, tai yra graži proga įgyvendinti naujas idėjas. Džiaugiuosi, kad kviesdama atlikėjus neturėjau verkšlenti ir galėjau aiškiai pasakyti, kad honoraras bus normalaus standartinio europinio dydžio“, – kalbėjo muzikė M.Rubackytė.

Festivalio idėjos

Anot festivalio idėjos autorės ir meno vadovės, festivalis turės kelias idėjas. „Visų pirma, tai „Europa be sienų“. Esame Europos prožektuoriuose, bet nesinorėjo užsidaryti tik Europietiškame klube, todėl programoje bus ne tik europietiški kūriniai“, – sakė M.Rubackytė.  Muzikė džiaugėsi, kad festivalyje dalyvaus jos mėgstama amerikietė dirigentė Joann Falletta, su kuria muzikei daug teko kalbėti telefonu, bet su kuria iki šiol ji niekada nebuvo susitikusi.

„Labai džiaugiuosi būdama Lietuvoje pirmą kartą, man didelė garbė būti pakviestai į šį festivalį“, – kalbėjo šiuo metu jau Lietuvoje repetuojanti ir šeštadienį festivalio atidarymo koncerte diriguosianti moteris. Ji lietuvius apibūdino kaip labai jautrius, aistringus muzikus.

M.Rubackytė tvirtino, jog kita festivalio idėja bus ta, kad jame skambės daug šiuolaikinės muzikos.  Didelis dėmesys bus skiriamas jaunimui. „Bus trys koncertai skirti jauniems žmonėms: visų pirma tai M.Rostropovičiaus fondo stipendininkų koncertas, taip pat tarptautinio konkurso laureato  Vitalijaus Pisarenkos (Ukraina) koncertas ir jaunojo lietuvių atlikėjos Andriaus Žlabio koncertas“, – teigė pianistė. Jos tvirtinimu, rinkdama festivalio dalyvius, ji daug dėmesio kreipė į tai, kad žinomi atlikėjai pirmą kartą atvažiuotų į Lietuvą.

Visą festivalio programą ir bilietų kainas galima rasti www.filharmonija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius