Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Britanijos karalienė Elizabeth II ir princas Philipas švenčia 70-ąsias vestuvių metines

Jis sutiko gyventi jos šešėlyje, o ji atleido jam už nuolatinius išsišokimus. Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II ir princas Philipas lapkričio 20-ąją švęs savo platinines, 70-ąsias vestuvių metines.
Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas 1947 metais (kairėje) ir 2007 metais
Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas 1947 metais (kairėje) ir 2007 metais / „Scanpix“ nuotr.

Trys iš keturių Elizabeth II ir Philipo vaikų – Charlesas, Anne ir Andrew – yra išsiskyrę, o jų tėvų santuoka gyvuoja jau septynis dešimtmečius netemdoma jokių viešų nesantaikos ženklų.

Karališkosios šeimos platininių vestuvių proga neplanuojama jokių viešų renginių, tačiau karalienės ir jos vyro garbei pirmadienį 13 val. vietos (15 val. Lietuvos) laiku suskambės Londono Vestminsterio abatijos, kurioje jiedu prieš 70 metų buvo iškilmingai sutuokti, varpai.

Kaip naujienų agentūrai AFP pranešė Bakingemo rūmų atstovas spaudai, Elizabeth ir Philipas tą dieną praleis su kitais karališkosios šeimos nariais.

„Scanpix“/AP nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas su sūnumi Charlesu ir dukra Anne (1951 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas su sūnumi Charlesu ir dukra Anne (1951 m.)

Pora susilaukė gausios šeimos – keturių vaikų, aštuonių anūkų ir penkių proanūkių. Šeštasis provaikaitis – trečiasis princo Williamo ir jo žmonos Kate vaikas – turėtų gimti balandį.

96-erių Edinburgo kunigaikštis, princas Philipas šią vasarą pasitraukė iš aktyvaus visuomenės gyvenimo ir leidžia atsiradusį laisvalaikį skaitydamas bei tapydamas.

91-erių karalienė savo ruožtu palengva perduoda kai kurias oficialiąsias pareigas savo 69-erių sūnui princui Charlesui.

Savo būsimąjį sutiko 13-os metų

Tam tikra prasme tai buvo meilė iš pirmo žvilgsnio.

Elizabeth nusižiūrėjo savo būsimąjį vyrą, tuo metu išvaizdų 18-etį blondiną karininką Philipą, būdama vos 13-os metų, tačiau jų pasaką primenančios vestuvės garsiojoje Vestminsterio abatijoje įvyko tik po aštuonerių metų – 1947-ųjų lapkričio 20 dieną.

Rožėmis išsiuvinėtą, 10 tūkst. perlų ir kristalų išpuoštą atlasinę suknelę vilkėjusi princesė tą dieną spindėte spindėjo.

Garsusis britų politikas Winstonas Churchillis, kurio vadovaujama Konservatorių partija tuo metu buvo opozicijoje, pavadino šias nelengvu pokario metu surengtas prašmatnias vestuves „spalvų blykstelėjimu sunkiame kelyje, kuriuo einame“.

Dar neišblėsus prisiminimams apie neseniai pasibaigusį karą ir nuogąstaujant dėl antivokiškų nuotaikų, keli princo Philipo giminaičiai vokiečiai, tarp jų – trys jo seserys – į iškilmes pakviesti nebuvo.

Prieš vestuves Didžiosios Britanijos karalienė motina paklausė būsimojo žento, ar jis brangins jos dukterį.

„Ar branginsiu Lilibet? Kažin ar tas žodis išreiškia, kas yra manyje,“ – atsakė jis, pavadindamas būsimą monarchę vardu, kuriuo ją vaikystėje vadino šeimos nariai.

Jis pridūrė, kad „besąlygiškai įsimylėjo“ būsimąją žmoną.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas (1947 m.)
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Karalienė Elizabeth II ir princas Philipas (1947 m.)

Aukos

Po medaus mėnesio karališkosios šeimos Balmoralio dvare Škotijoje jaunavedžiai išvyko į Maltą, į kurią buvo paskirtas karinio jūrų laivyno karininkas Philipas.

Tačiau pirmalaikė karaliaus George VI mirtis 1952-aisiais nutraukė palyginti nerūpestingą jaunosios poros gyvenimą Viduržemio jūros saloje.

Elizabeth atsisėdus į sostą, karalienės sutuoktiniui Philipui teko atsisakyti karjeros Karališkajame jūrų laivyne.

Philipas pasivadino suanglinta savo motinos pavarde, Mountbatten, tačiau jųdviejų vaikai gavo Windsorų, karalienės šeimos, pavardę.

2011 metais Elizabeth II pateikė Edinburgo kunigaikščiui siurprizą jo 90-ojo gimtadienio proga – paskyrė jį lordu aukštuoju admirolu, formaliu Karališkojo jūrų laivyno vadu. Šį vaidmenį nuo 1964 metų atliko pati karalienė.

Buvo skelbiama, kad tai yra padėka Philipui už jo ilgametę paramą savo sutuoktinei karalienei.

Elizabeth, atrodo, atleido savo vyrui už jo nuolatines nekorektiškas, o kartais ir ksenofobiškas, viešas pastabas ar veiksmus.

„Manau, kad pagrindinė pamoka, kurią išmokome, yra, kad tolerancija yra esminis bet kokios laimingos santuokos ingredientas,“ – 1997 metais auksinių vestuvių proga pasakytoje kalboje pabrėžė Philipas.

„Patikėkite manimi, karalienė tolerancijos turi su kaupu,“ – pridūrė jis.

Vyras, kurį Elizabeth pavadino savo „uola“, taip pat kartą pastebėjo: „Mano darbas – pirmasis, antrasis ir paskutinis – niekada nenuvilti karalienės.“

„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II ir princas Philipas 40-ųjų vedybų metinių dieną
„Scanpix“ nuotr./Elizabeth II ir princas Philipas 40-ųjų vedybų metinių dieną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius