-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžiosios Britanijos karalienės vyrui princui Philipui sukako 90 metų

Didžiosios Britanijos princui Philipui, garsėjančiam polinkiu nevynioti žodžių į vatą, penktadienį sukanka 90 metų, o šią dieną jis praleis kaip ir didžiąją dalį savo gyvenimo – atlikdamas oficialias karalienės Elizabeth II vyro pareigas.
Princas Philipas
Princas Philipas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Princas Philipas, kuris yra ištremto Graikijos princo Andriejaus sūnus, susituokė su būsimąja karaliene 1947 metais ir yra ilgiausiai princo konsorto ir monarcho sutuoktinio pareigas ėjęs asmuo per Britanijos istoriją.

Per ilgą Elizabeth II viešpatavimą princas Philipas nuolat lydėdavo karalienę, tačiau nors ir yra guvaus būdo, retai kada atsidurdavo dėmesio centre.

Princo gimtadienis tradiciškai bus minimas be didelių iškilmių: jis surengs priėmimą, minint vienos kurčiųjų šalpos organizacijos šimtmetį, o vakare pirmininkaus senyvo amžiaus buvusių britų kariškių konferencijai, po kurios vyks oficiali vakarienė.

Princas Philipas, kuris yra vyriausias iš Didžiosios Britanijos karalienės Victorios tebegyvenančių provaikaičių, gimė Graikijai priklausančioje Kerkyros saloje 1921 metais.

„Jam tai įprasta darbo diena. Ypatingų iškilmių nebus“, – sakė princo atstovė spaudai.

Vienintelė oficiali princo gimtadienio minėjimo ceremonija vyks sekmadienį: į vakarus nuo Londono esančioje Vindzoro pilyje, kuri yra viena iš karalienės rezidencijų, vyks pamaldos Šv. Jurgio koplyčioje, kuriose dalyvaus dauguma karališkosios šeimos narių.

Princas Philipas, kuris yra vyriausias iš Didžiosios Britanijos karalienės Victorios tebegyvenančių provaikaičių, gimė Graikijai priklausančioje Kerkyros saloje 1921 metais.

Jo šeima buvo ištremta iš Graikijos, kai Philipui tebuvo 18 mėnesių. Jis atvyko į Angliją dar būdamas vaikas, o vėliau tapo natūralizuotu Didžiosios Britanijos piliečiu.

Per Antrąjį pasaulinį karą jis tarnavo Karališkajame laivyne ir dalyvavo sąjungininkų jūrų desante Sicilijoje, taip pat Japonijos kapituliacijos ceremonijoje Tokijo įlankoje 1945 metais.

Su būsima žmona princas susipažino, kai ši būdama 13 metų aplankė karo laivyno koledžą, kuriame jis tuomet mokėsi. Jiedu susižadėjo po karo, o tuo metu princui Philipui buvo suteiktas Edinburgo hercogo titulas.

Karalienės vyro vaidmuo Didžiosios Britanijos įstatymų nėra aiškiai apibrėžtas, nors jis lydi žmoną daugumoje oficialių renginių šalyje ir kelionėse į užsienį.

„Paprastai tariant, jis buvo mano stiprybė ir ramsti visus šiuos metus“, – karalienė sakė apie savo vyrą minint jų 50-ąsias vedybų metines 1997 metais.

Bene svarbiausias princo pasiekimas – Edinburgo hercogo stipendijų programa jaunimui (The Duke of Edinburgh's Award), kurioje nuo 1956 metų dalyvavo apie 7 mln. jaunuolių ir 132 šalių.

Karalienės vyro vaidmuo Didžiosios Britanijos įstatymų nėra aiškiai apibrėžtas, nors jis lydi žmoną daugumoje oficialių renginių šalyje ir kelionėse į užsienį.

Tačiau duodamas interviu britų nacionaliniam transliuotojui BBC, kuris buvo paskelbtas ketvirtadienį, princas Philipas nepripažino savo indėlio kuriant šią programą, taip pat pateikė tradicinį tiesmuką atsakymą, kai buvo paklaustas, kas nulėmė jo sėkmę atliekant karalienės vyro pareigas.

„Man tai negalėjo rūpėti mažiau“, – pareiškė jis, pridūręs, jog nuo šiol rečiau dalyvaus oficialiose ceremonijose.

„Kam rūpi, ką aš apie tai galvoju – noriu pasakyti, jog tai absurdiška“, – pabrėžė princas.

Princas Philipas garsėja būtent tokiomis šiurkščiomis pastabomis, neapdairiais pasisakymais ir kalbos riktais – jau išleistos kelios jo citatų knygos.

Britų studentams Kinijoje jis yra pareiškęs: „Jeigu liksite čia ilgiau, tapsite siauraakiais“. Tuo tarpu Australijoje princas yra paklausęs aborigenų, ar jie tebesvaido ietis vieni į kitus.

Princas Philipas didžiąją dalį gyvenimo praleido savo žmonos šešėlyje, tačiau pasaulyje yra viena vieta, kurioje jis pranoksta karalienę: Ramiojo vandenyno pietuose esančios Tanos salos, kuri priklauso Vanuatu salynui, čiabuviai jį garbina kaip dievą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius