-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Didžioji Britanija prisimena princesę Dianą, praėjus 20 metų nuo jos žūties

Britų princai Williamas ir Harry ruošiasi minėti savo velionės motinos princesės Dianos 20-tąsias žūties metines, o žmonės prie jos buvusios rezidencijos Londone deda žvakutes ir gėles.
Princas Williamas ir Princas Harry
Princas Williamas ir Princas Harry / „Scanpix“ nuotr.

Princai aplankys Dianos atminimui įrengtą sodą prie Kensingtono rūmų, kartu dalyvaus atstovai iš jos remtų labdaringų organizacijų, tarp jų ir padedančių kenčiantiems nuo AIDS bei skurstantiems vaikams.

„Taip princai galės pagerbti savo motinos gyvenimą ir darbą dieną prieš jos mirties 20-tąsias metines“, – sakė Kensingtono rūmų, kur gyvena princai, atstovė.

„Kartu jie apmąstys svarbius princesės pasiekimus, jos veiklos palikimą, kurio atgarsius daugelis tebejaučia šiandien“, – sakė ji.

Ketvirtadienį bus lygiai du dešimtmečiai po visą pasaulį sukrėtusios tragiškos Dianos mirties.

„Ji buvo saulės spindulys pilkokame pasaulyje“, – naujame dokumentiniame filme, sukurtame metinėms, sakė 35 metų Williamas, Dianos vyriausias sūnus ir antrasis eilėje į sostą.

Dianos, drovios paauglės aristokratės, staiga tapusios žinomiausia pasaulyje moterimi, gyvenimo istorija ir tragiška mirtis būnant vos 36-erių vis dar traukia milijonų žmonių dėmesį visame pasaulyje.

Praėjus dviem dešimtmečiams, jos sūnūs princai Williamas ir Harry tik dabar jaučia galintys viešai kalbėti apie jos žūtį, sukrečiantį jų gyvenimo įvykį, kurio padarinius tebejaučia Britanijos monarchija ir visuomenė.

Diana žuvo per automobilio katastrofą Paryžiuje, ankstyvą 1997 metų rugpjūčio 31 dienos rytą, kartu su Dodi Al – Fayedu, turtingu egiptiečiu filmų režisieriumi, su kuriuo ji draugavo du mėnesius, ir jų apsvaigusiu vairuotoju Henri Paul, vairavusio paparacių persekiojamą automobilį.

Ketvirtadienį neplanuota jokių viešų renginių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana su sūnumis Williamu ir Harry (1985 m.)
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana su sūnumis Williamu ir Harry (1985 m.)

Dabar be sielvarto

Prie rūmų vartų jau daugėja žvakių, gėlių puokščių ir nuotraukų, kurias palieka žmonės, o vieni Dianos gerbėjai net atnešė pyragą su jos atvaizdu.

Tačiau šiandienos vaizdas nei kiek neprilygsta tai gėlių jūrai prie rūmų vartų, kuri buvo matyti per savaitę tarp jos mirties ir laidotuvių. Toks visos šalies sielvarto protrūkis daugeliui apžvalgininkų tebėra sunkiai suprantamas.

Williamas ir Harry pasakojo, kaip jiems buvo sunku suprasti „svetimą“ visuomenės sielvartą iš žmonių, nepažinojusių jų motinos, tuo metu kai jie būdami 15 ir 12 metų patys negalėjo perprasti savo netekties.

Santūrūs britai viešai verkė ir ant karsto metė gėles.

Visuomenė artimai stebėjusi visus jų pasakų princesės gyvenimo posūkius ir vingrius verkė dėl savo prarastos ikonos, žuvusios gaudant kitos dienos nuotraukas.

1981 metais Diana ištekėjo už sosto įpėdinio princo Charleso (Čarlzo), tačiau jų santuoka subyrėjo spaudžiama viešosios pareigos vykdymo ir jų pačių nesuderinamumo.

Ir trapi, ir plieninė

Monarchijos pažiba, mados ikona, filantropė ir tapusi „širdžių karaliene“, tapo išmesta iš karališkosios šeimos po skyrybų 1996 metais, nors jų nenorėjo bet, kurios buvo neišvengiamos po beprecedenčio ir prieštaringai vertinamo interviu.

Britai jautėsi įsitraukę į Dianos gyvenimą, kai jos visos klaidos ir silpnybės buvo pateikiamos viešai.

Jos išsilaikęs poveikis matomas Britanijos žiniasklaidoje, šį mėnesį laikraščiuose ir žurnaluose apstu specialių skilčių ir straipsnių apie įvairius Dianos gyvenimo aspektus.

Žmones tebekeri Dianos charakterio sudėtingumas.

Jos keistas jautrumo ir plieninio charakterio derinys, noras būti mylimai ir gebėjimas leisti sutiktiems žmonėms pasijusti mylimiems.

Jos charakteryje buvo persimaišęs rūpestingumas ir kerštingumas, ji elgėsi kaip paprasta mergina, kuri iš tiesų buvo mėlynakraujė aristokratė.

Močiutė Diana

Viljamas sako, kad savo vaikams ketverių princui George (Džordžui) ir dvejų princesei Charlotte (Šarlotei) pasakoja apie jų močiutę Dianą, kurios jie niekada nesutiks.

Galbūt Dianos didžiausias palikimas yra jos du sūnūs.

„Įvykus tokiai traumai kaip motinos mirtis, kai tau 15 metų, tave arba palaužia, arba išgyveni, – BBC dokumentiniame filme „Diana 7 dienos“ (Diana, 7 Days), sako Williamas. – Nenorėjau leisti, kad tai mane palaužtų, norėjau išgyventi. Norėjau, kad ji didžiuotųsi žmogumi, kuriuo tapsiu.“

„Visada ilgėsimės savo motinos, ir aš kiekvieną dieną galvoju, kaip viskas būtų, jeigu ji dar būtų su mumis“, – pridūrė Harry.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius