Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Freddie – gyvas širdyse

Freddie Mercury, kurio tikrasis vardas Farrokhas Bulsara, gimė 1946 m. rugsėjo 5 dieną ir šį rudenį jam būtų suėję nei daug nei mažai – 62 metai. Tikriausiai jis dar tebebūtų scenoje, tačiau šiais metais, lapkričio 24 dieną, minime jau septynioliktąsias dainininko mirties metines.
Freddie Mercury jaunystėje
Freddie Mercury / „Scanpix“ nuotr.

Legendinių dainų autorius ir vokalistas gimė ir augo Zanzibare, gyveno Mumbajuje, Indijoje. Vėliau su tėvais atsikėlė gyventi į Didžiąją Britaniją ir pradėjo studijuoti muzikos akademijoje (Ealingo menų koledže), gavo dizainerio diplomą. 1972 metais jau koncertavo su grupe „Queen".

Britų roko grupė „Queen" savo karjerą pradėjo 1971 metais, kai Brianas (gitaristas) ir Rogeris (būgnininkas), priklausę išnykusiai grupei „Smile“, pradėjo koncertuoti su dainininku Freddie Mercury ir koledžo bendraklasiu Johnu (bosinė gitara). Jaunoji grupė koncertavo mažuose vakarėliuose aplink Londoną, kol jų įrašai surado kelią į „Emmy“ apdovanojimus. Oficialiai kaip grupė jie pasirodė 1973 metų liepą ir prisistatė „Queen" pavadinimu. Tais pačiais metais jie išleido savo pirmąjį albumą – „Queen“.

1991 metų lapkričio 23 dieną dainininkas Freddie Mercury prisipažino esantis homoseksualus ir mirštantis nuo AIDS. Praėjus vienai dienai jis mirė savo namuose, Londone. Praėjus tik keletui mėnesių po Mercury mirties, „Queen" daina „Bohemian Rhapsody“ buvo panaudota kaip garso takelis filme „Veino pasaulis“, Londone surengtas didelis koncertas dainininkui atminti, kad surinktų pinigų AIDS aukoms. Jame taip pat dalyvavo garsūs atlikėjai Eltonas Johnas, „Guns n'roses" ir Davidas Bowie. Koncertas buvo transliuojamas per televiziją, jį žiūrėjo daugiau nei milijardas žmonių.

Po dainininko mirties Brianas Haroldas May išleido antrą solinį albumą „Back to the Light“. 1993 metais, kol Rogeris Tayloras tęsė pasirodymus su Cross, Johnas Deaconas pasitraukė iš muzikos. Trys Queen nariai trumpam susijungė 1994 metais tam, kad įrašytų dar neišleistas Mercury dainas. 1995 metais jie kūrė paskutinį „Queen" albumą „Made in Heaven“.

Penktosioms grupės „Queen" nario Mercury metinėms atminti (1996 m.), Montro mieste (Šveicarijoje) buvo iškilmingai atidengtas paminklas. Šis miestas pasirinktas neatsitiktinai, nes vieta, esanti ant Ženevos ežero kranto, vadinama antraisiais roko legendos namais. Nuostabaus grožio statulą miestui padovanojo Freddie tėvai ir grupės „Queen" muzikantai.

2001 m. vasarą statula ir ją supanti turgavietė buvo restauruotos. Rugsėjo 8 dieną, trečią dieną po Freddie gimtadienio, statula pastatyta į tą pačią vietą.

Šis muzikantas – vienas tų žmonių, apie kurių buvimą, kūrybą, genialumą nereikia priminti nuolat kalbant ar įrodinėjant. Milijonai žmonių jo tebeklauso, nors genialumo neįmanoma pakartoti, kasmet keletą kartų rengiami jo vardo šou (Lietuvoje taip pat). F.Mercury stipriai prisidėjo prie pasaulio muzikos istorijos, jo vardas visiems laikams aukso raidėmis įrašytas į muzikos enciklopedijas ir muzikos mėgėjų širdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius