-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jamie Oliveris. Žvaigždė, mokanti gaminti

Sunku išvardyti visus šio žavaus vyruko talentus: muzikantas, britų televizijos žvaigždė, kulinarijos virtuozas, pelnęs karalienės prielankumą, maištininkas ir milijonierius. Apie Jamie sakoma, kad jo charizmą galima vertinti 40-čia balų iš 20-ies galimų.
Jamie Oliveris
Jamie Oliveris / AOP nuotr.

Vardas, pavardė: Jamesas Trevoras Oliveris.
Gimimo data, vieta: 1975 05 27, Eseksas, Anglija. 35 m.
Šeima, kurioje gimė: jo seneliai, o vėliau tėvai buvo baro–restorano savininkai.
Šeiminė padėtis: 2000 m. vasarą po septynerių draugystės metų vedė modelį Juliette „Jools“ Norton; jiedu augina tris dukras: Poppy Honey Rosie (8), Daisy Boo Pamelą (7) ir Petal Blossom Rainbow (1,2).
Pasiekimai: vienas iš garsiausių pasaulyje virėjų, televizijos šou vedėjas, šešių kulinarijos knygų autorius.

Virtuvėje sukiojasi nuo aštuonerių

„Scanpix“ nuotr./Jamie Oliveris
„Scanpix“ nuotr./Jamie Oliveris

Karjerą Oliveris pradėjo dar vaikystėje, tiksliau – tėvų bare-restorane. „Pamenu, kaip mane žavėjo virtuvėje vykstantis veiksmas. Tai buvo nuostabi vietelė, kurioje visi dirbo turėdami vieną tikslą – pagaminti valgį. Nuostabiausia, kad tai jie darė šypsodamiesi. Kai buvau aštuonerių, man jau leido skusti bulves ir lukštenti žirnius. Po poros metų daržoves pjausčiau lyg koks demonas! Dauguma berniukų manė, kad valgio gaminimas – mergaičių reikalas. Aš visiškai nepaisiau tokių kalbų.

Kai man suėjo 16 metų, tvirtai žinojau, jog daugiau nebeketinu mokytis mokykloje ir trokštu tapti virėju“, – savo autobiografijoje rašo Jamie. Būsima žvaigždė įstojo į Vestminsterio viešojo maitinimo koledžą, paskui patirties sėmėsi Prancūzijoje, o grįžęs į Angliją dirbo su restorano „River Café“ įkūrėjomis Rose Gray (1939–2010) ir Ruth Rogers (62).
„Tai buvo didžiulė patirtis. Šios dvi ledi išmokė mane gaminti šviežiausią, savo skoniu niekam negalintį prilygti maistą“, – sako garsusis Oliveris.

Nutrūktgalvis jaunuolis pateko į šou

„River Café“ Jamie išdirbo trejus su puse metų. Šiame restorane buvo filmuojama dokumentinė juosta. Režisierius nusprendė parodyti daugiau kadrų apie šį nutrūktgalvį jaunuolį, kuris būdavo taip įsitraukęs į maisto gaminimo procesą, kad į kolegų šūksnius sugebėdavo atsiliepti visiškai neatsitraukdamas nuo darbo.
„Kitą dieną man paskambino penkių televizijos kompanijų atstovai ir pasiūlė kurti savo šou. Tiesą sakant, iš pradžių negalėjau tuo patikėti ir maniau, kad draugai mane nori apmulkinti“, – karjeros pradžią televizijoje prisimena Jamie.

Nepanašus į virėją

Skirtingai nei kiti virėjai, televizijos šou virtuvėje Oliveris elgiasi itin laisvai: pasikviečia svečių, spontaniškai sugalvoja, ką jiems pagamins valgyti, lydint filmavimo kameroms, nueina į turgų, paplepa su pardavėjais, greitai nupirktus produktus nuplauna, supjausto, sumeta į puodą ir jau pilsto į lėkštes...
Jamie – vienas iš nedaugelio virėjų, kuriuo iš karto norisi patikėti. Šis kiek švepluojantis šviesiaplaukis yra be galo žavus ir visiškai nepanašus į savo storus, rimtus kolegas. Jo niekada neišvysi su aukšta virėjo kepure, o gamindamas Oliveris nesibaimina lyžtelėti maisto nuo piršto. Jis atrodo tarsi kaimynystėje gyvenantis vyrukas. Su sportiniais bateliais, dryžuota palaidine ir nutrintais džinsais garsus britų virėjas važinėja motoroleriu, yra lieknas ir sportiškas.

Jei sugeba mano žmona, sugebėsite ir jūs

„Dabar aš rašau knygas ir gyvenu kitų malonumui. Visa, kas man lieka, – tai laisvadieniai su šeima. Per metus turiu septynias savaites atostogų, o tai kur kas daugiau nei sau gali leisti bet kuris iš mano pažįstamų. Tiesa, mano darbo diena trunka labai ilgai – nuo 7 valandos ryto iki... Žmona prie to jau priprato: ji žino, ką man reiškia darbas, ir nelaiko manęs darbomanu“, – sako Jamie.

Su gražuole žmona Juliette žavus virėjas susituokė prieš dešimt metų. Garsenybė neslepia, kad jo naujų patiekalų receptus pirmiausia išbando Juliette. „Jos išsakyta nuomonė man padeda padaryti taip, kad receptą suprastų ir pagal jį mokėtų gaminti kiekvienas. Jei pagal mano sumanytą receptą sugeba pagaminti Juliette, vadinasi, sugebėsite ir jūs“, – teigia Jamie.

Dėl tokios frazės Oliverio žmona galėtų įsižeisti, tačiau ji puikiai suvokia, kaip šie žodžiai padrąsina ne itin pasitikinčius savo jėgomis virtuvėje žmones. Ne paslaptis, kad darbo dienomis Oliverio namų virtuvėje sukiojasi jo žmona. „Nesu tikras, jog ji gamina geriau už mane, tačiau kartais Juliette mane nustebina kokia nors nauja įprasto recepto interpretacija“, – juokiasi Jamie.

„Mano mergaitės nevalgo bulvių traškučių ir, beveik esu įsitikinęs, niekada neragavo kokakolos.“

Dukros – gyvenimo gėlės

Šis virėjas turi savo daržą, kuriame augina vaisius, daržoves ir įvairias prieskonines žoleles. Charizmatiškasis Jamie nė neketina slėpti, kad jam jo sodas – be galo brangus: jis apkabina kiekvieną medį, išbučiuoja kiekvieną žiedelį, atsigula ant žemės ir klausosi, kaip auga žolė. Jamie, norėdamas dukroms įskiepyti meilę sodininkystei, drauge su jomis pasėjo salotas, ežioje iš sėklų užrašydamas jų vardus. Šaunusis virėjas dievina savo mažyles: „Manau, tėvai gauna laimės užtaisą tiesiog linksmai pakvailioję su atžalomis.“
 Jamie nuolat dalyvauja įvairiuose socialiniuose projektuose už sveiką paauglių mitybą, todėl didžiuodamasis sako: „Mano mergaitės nevalgo bulvių traškučių ir, beveik esu įsitikinęs, niekada neragavo kokakolos.“

Įdomūs faktai:

1    Groja mušamaisiais su studijų draugais grupėje „Scarlet Division“.
2    2002 m. Londone atidarė savo pirmąjį restoraną „Fifteen“, 2004 m. – Amsterdame, 2006 m. Kornvalyje ir Melburne.
3    2003-iaisiais apdovanotas Britanijos imperijos ordinu.
4    Mėgstamiausi Oliverio ingredientai: alyvuogių aliejus, Sicilijos melionas ir jūros druska.
5    Oliverio turtas vertinamas 65 mln. svarų sterlingų (apie 273 mln. litų).
6    Labdarai virėjas skyrė 2,7 mln. svarų sterlingų (apie 11 mln. litų).
7    Aktorius Gerardas Depardieu (61) mano, kad Oliveris yra tik sėkmingas reklamos projektas, o garsus Anglijos virėjas Marco Pierre’as White’as (48) Jamie pavadino cinišku reklamos triuku.

Jamie kulinariniai patarimai:

1    iš citrinos lengviau išspausite sultis, jei prieš tai ją šiek tiek pakočiosite ant stalo;
2    grybus reikia sūdyti tik baigus ruošti patiekalą;
3    kad sirupas greičiau atauštų, įmeskite į jį ledo kubelį;
4    kad tešla lengviau suktųsi, pašlakstykite ją vandeniu;
5    jei kepate mėsą, įberkite šaukštelį miltų – mėsa pasidengs traškia plutele;
6    jei ruošiatės kepti žuvį, nepilkite riebalų į keptuvę – geriau jais ištepkite pačią žuvį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius