TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Johno Bonhamo mirtis ir „Led Zeppelin“ eros pabaiga: paskutinė repeticija, paskandinta stipriame alkoholyje

SuJohno Bonhamo mirtimi baigėsi ir „Led Zeppelin“ – vienos garsiausių grupių – era. Muzikos pasaulyje didelę įtaką padariusios ketveriukės gitaros amžiams nutilo praėjus vos porai mėnesių po to, kai vieną rytą po repeticijų iš lovos nebepakilo mušamaisiais instrumentais grojęs bičiulis. Tačiau kaip grupė neteko nario?
„Led Zeppelin“
„Led Zeppelin“ / Vida Press nuotr.

Būgnininkas J.Bonhamas – vienas keturių bene garsiausios grupės pasaulyje „Led Zeppelin“ narių. Drauge su Robertu Plantu, Jimmy Page’u ir Johnu Paulu Jonesu 8-ajame dešimtmetyje jie dominavo roko muzikos padangėje. Deja, neilgai. J.Bonhamas mirė būdamas vos 32-ejų, o po šios tragiškos netekties praėjus porai mėnesių visiems laikams nutilo ir „Led Zeppelin“ gitaros.

1980 metų rugsėjo 25 d. J.Bonhamo gyvybė užgeso jam uždusus, rašo „Express“. Būgnininkas stipriai svaiginosi alkoholiu. Būtent ši yda ir sutrumpino rokerio gyvenimą.

„Warner Music“ nuotr./„Led Zeppelin“
„Warner Music“ nuotr./„Led Zeppelin“

Dieną prieš tragišką įvykį, rugsėjo 24 d., pasak Chriso Welcho knygos „Led Zeppelin“, vyko grupės repeticija prieš koncertines gastroles. Deja, į jas muzikantai taip ir neišvyko. Repeticijos metu J.Bonhamas taip pat vartojo alkoholį – išgėrė ne vieną ir tikrai ne du gėrimus, po kurių užmigo.

Būgnininką paguldžius į lovą, kitą rytą jis su bičiuliais jau nebepasisveikino. J.Bonhamas buvo rastas be gyvybės ženklų.

„Benje (grupės technikas) ir aš jį radome. Ištariau „Užlipkime ir patikrinkime Bonzo, pažiūrėkime, kaip jis laikosi“, – knygoje „John Bonham: A Thunder of Drums“ pasakojo J.P.Jonesas.

„Bandėme jį budinti… Buvo baisu. Vėliau turėjau pranešti likusiems… Turėjau perduoti žinią Jimmy ir Robertui. Labai supykau – dėl jo būklės. Negaliu pasakyti, kad ji buvo gera, nes tokia nebuvo“, – tęsė muzikantas.

VIDEO: Led Zeppelin - Whole Lotta Love (Official Music Video)

Pasak J.P.Joneso, grupės narių nuotaika repeticijos metu buvo gera, kol J.Bonhamas nepradėjo gerti.

„Manau, jis gėrė, nes turėjo problemų asmeniniame gyvenime. Bet mirė jis per klaidą. Jis neteisingai gulėjo, kas galėjo nutikti bet kam, kuris tiek daug gėrė“, – toliau pasakojo gitaristas.

Pasak po mirties atlikto tyrimo išvadų, J.Bonhamas išgėrė apie 40 stikliukų 40 promilių stiprumo degtinės – maždaug 1,5 l stipraus alkoholio, o vėliau užspringo savo skrandžio turiniu.

Po J.Bonhamo mirties likę „Led Zeppelin“ nariai nusprendė nebetęsti muzikinės veiklos iš pagarbos būgnininkui, kitaip nei kitos populiarios grupės, įprastai pakeitusios prarastus narius naujais.

1980 metų gruodį išplatintame pranešime „Led Zeppelin“ rašė: „Norime, kad žinotumėte, jog mūsų brangaus draugo netektis ir gili pagarba jo šeimai, taip pat nedalomos harmonijos tarp mūsų ir mūsų vadybininko jausmas paskatino priimti sprendimą nebetęsti veiklos.“

J.Bonhamo palaikai palaidoti Rushock Parish bažnyčios kapinėse Vusteršyre. Prie atlikėjui atminti skirto paminklo „Led Zeppelin“ gerbėjai vietoje gėlių palikdavo būgnų lazdeles.

Po J.Bonhamo mirties „Led Zeppelin“ kelis kartus buvo susibūrę koncertams. Sėkmingiausias jų – surengtas 2007-aisiais Londone, kur iameant scenos būgnais grojo J.Bonhamo sūnus Jasonas Bonhamas.

Jo ištrauką galite pamatyti vaizdo įraše žemiau:

VIDEO: Stairway To Heaven

TAIP PAT SKAITYKITE: Roko legendos Freddie Mercury paskutiniai 12 gyvenimo mėnesių: muziką kūrė net kęsdamas skausmą

Ozzy Osbourne'as su Parkinsono liga gyvena ne pirmus metus: „Sirgdamas dirbau didžiąją gyvenimo dalį“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius