-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seksualine prievarta kaltinamas Holivudo magnatas H.Weinsteinas atleistas iš savo bendrovės

Praėjusią savaitę Holivudą sudrebino naujas seksualinio priekabiavimo skandalas, o jo epicentre atsidūrė vienas įtakingiausių žmonių kino industrijoje – prodiuseris Harvey Weinsteinas (65 m.). Šis skandalas jam jau kainavo ne tik reputaciją, bet ir darbą – sekmadienį direktorių taryba atleido jį iš jo paties įsteigtos kompanijos.
Prodiuseris Harvey Weinsteinas su Taylor Swift, Este Haim, Jaime King ir Lorde
Prodiuseris Harvey Weinsteinas su Taylor Swift, Este Haim, Jaime King ir Lorde / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Laikraščiui „The New York Times“ ketvirtadienį atskleidus dešimtmečius trukusį Harvey Weinsteino lytinį priekabiavimą, jis savanoriškai pasiėmė metines atostogas. Penktadienį direktorių valdyba, kurioje yra ir Harvey Weinsteino brolis Bobas Weinsteinas, tam pritarė, bet sekmadienį žengė dar toliau ir pašalino jį iš kompanijos, kurią jis pats ir įkūrė.

Pareiškime valdyba mini pastarosiomis dienomis pasirodžiusią naują informaciją apie Harvey Weinsteino elgesį.

Kino magnato advokatas to dar nepakomentavo. „The Weinstein Company“ atstovas taip pat atsisakė pateikti detalių apie Harvey Weinsteino atleidimą.

Minėtame „The New York Times“ straipsnyje vardijami įtarimai, per kelis dešimtmečius Harvey Weinsteino atžvilgiu pareikšti kino žvaigždės Ashley Judd, taip pat anksčiau dirbusios „The Weinstein Co.“ ir Harvey Weinsteino ankstesnėje kompanijoje „Miramax“. Straipsnis padarė didžiulį poveikį, pasireiškusį ne vien kino industrijoje.

Harvey Weinsteinas ketvirtadienį paskelbė ilgą pareiškimą, kuriuo pripažino sukėlęs „daug skausmo“. Jis taip pat paprašė „antro šanso“. Tačiau jis ir jo advokatai kritikavo „The New York Times“ straipsnį ir net padavė laikraštį į teismą.

„Esame tikri, kad mūsų pernešimas tikslus, – sakoma laikraščio atstovo pareiškime. – Ponas Weinsteinas prieš publikuojant žinojo apie konkrečius įtarimus mūsų straipsnyje ir galėjo į juos atsakyti. Iš tiesų paskelbėme visą jo atsakymą.“

Neliečiamasis

Istorijos apie nederamą Harvey Weinsteino elgesį Holivude sklandė jau kelis dešimtmečius, tačiau jis buvo tarsi neliečiamas.

„The New York Times“ straipsnis demaskavo kelis konkrečius Harvey Weinsteino priekabiavimo atvejus prie kelių moterų, kurios vėliau buvo nutildytos pinigais ir konfidencialumo sutartimis. Tarp tų moterų – ir žinomos aktorės Rose McGowan bei Ashley Judd.

„San Francisko raganų“ žvaigždė dar 1995 metais iš Harvey Weinsteino prisiteisė 100 tūkst. JAV dolerių, tačiau įsipareigojo tylėti ir nieko nepasakoti apie tai, kas tarp jų įvyko. Vėlesniuose interviu aktorė yra sakiusi, kad ją yra išprievartavęs vienas įtakingas kino industrijos bosas, tačiau niekada neatskleidė jo vardo – dabar jau aiškėja, kas buvo tasai vyras.

Vida Press nuotr./Rose McGowan seriale „San Francisko raganos“ (2005 m.)
Vida Press nuotr./Rose McGowan seriale „San Francisko raganos“ (2005 m.)

Tuo tarpu Ashley Judd „The New York Times“ pasakojo, kad kai ji filmavosi 1997-ųjų trileryje „Bučiuok merginas“ („Kiss the Girls“), Harvey Weinsteinas ne vieną kartą kvietė ją pasižiūrėti, kaip šis prausiasi duše.

„Moterys Holivude apie Harvey tarpusavyje kalba jau ilgą laiką, ir paprasčiausiai atėjo metas šį pokalbį padaryti viešą“, – sakė aktorė.

Harvey Weinsteino priekabiavimą patyrė ir kitos su juo dirbusios moterys. Štai viena buvusi „The Weinstein Company“ darbuotoja Lauren O'Connor dar 2015 metais kompanijos vadovams sakė, kad „toje įmonėje vyrauja toksiška atmosfera moterims“. Viena iš jos kolegių jai pasakojusi, kad Weinsteinas vertė ją masažuoti jį nuogą.

Jauna italų aktorė ir modelis Ambra Battilana 2015-ųjų kovą sakė buvusi pakviesta į Harvey Weinsteino kabinetą Niujorke, o ten šis merginos paklausė, ar jos krūtys tikros – ir tuoj pat ėmė jas čiupinėti, vėliau rankomis palindo ir po sijonu. Apie incidentą mergina pranešė policijai, tačiau joks tyrimas prodiuserio atžvilgiu nebuvo pradėtas – vėliau Harvey Weinsteinas sumokėjo tai merginai, kad ši tylėtų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteino priekabiavimą patyrusi aktorė Ashley Judd
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteino priekabiavimą patyrusi aktorė Ashley Judd

Kitos moterys pasakojo, kad Harvey Weinsteinas jų akivaizdoje masturbuodavosi, prašydavo jį masažuoti, žadėdavo įsukti jų karjeras mainais už seksą ir t.t.

Kalbama, kad prodiuserio aukomis yra tapusios ir dar garsesnės moterys, tik daugelis jų bent jau kol kas bijo apie tai prabilti garsiai. Kol kas nė viena iš didžiųjų žvaigždžių, dirbusių su Harvey Weinsteinu, nekomentavo šio skandalo.

Holivudo Dievas

Harvey Weinsteinas Holivude yra toks įtakingas, kad kartą Meryl Streep jį net yra pavadinusi Dievu. Šiam prodiuseriui „Oskarus“ gavę aktoriai taip pat dėkoja daug dažniau nei Dievui.

Harvey Weinsteinas yra vienas iš kino kompanijos „Miramax“ įkūrėjų, po šios kompanijos sparneliu buvo sukurti tokie kino hitai kaip „Bulvarinis skaitalas“ („Pulp Fiction“), „Gerasis Vilas Hantingas“ („Good Will Hunting“), „Anglas ligonis“ („The English Patient“), „Įsimylėjęs Šekspyras“ („Shakespeare in Love“) ir daugybė kitų.

2005 metais Harvey Weinsteinas pasitraukė iš „Miramax“ ir su broliu Bobu įsteigė kitą kino kompaniją „The Weinstein Company“, kurioje dirbo iki pat šio skandalo, kol buvo atleistas.

Harvey Weinsteinas laikomas vienu įtakingiausių ir turtingiausių žmonių Holivude – jo turtas vertinamas maždaug 200 mln. JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Harvey Weinsteinas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius