-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijardinė Jay-Z imperija: įspūdingus turtus reperis susikrovė ne dėl muzikos

Amerikiečių verslo žurnalas „Forbes“ paskelbė, kad reperio Jay-Z (49) turtas pasiekė milijardą JAV dolerių. Pasaulinio lygio reperis prieš devynerius metus, sėdėdamas viename Nebraskos restorane su verslininku Warrenu Buffetu (88), nė nenutuokė, kokios šlovės sulauks. Jau tada „Berkshire Hathaway“ investicijų bendrovės vadovas manė, kad žvaigždė turi verslininko gyslelę ir, jei sunkiai dirbs, susikraus turtus.
Warrenas Buffetas ir Jay-Z ant žurnalo „Forbes“ viršelio
Warrenas Buffetas ir Jay-Z ant žurnalo „Forbes“ viršelio / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Jay-Z Repas

Po pokalbio su Jay-Z W.Buffetas buvo sužavėtas ir neslėpė nuostabos dėl to, ką šis daro. „Jay jau moko daug didesnę auditoriją nei aš kada nors mokysiu. Jaunam žmogui jis yra vaikinas, iš kurio reikėtų pasimokyti“, – apie dabar jau milijardieriumi tapusį Jay-Z tuomet kalbėjo W.Buffetas. Būtent šie žodžiai davė pradžia tam, kuo reperis tapo šiomis dienomis.

„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffetas ir Jay-Z ant žurnalo „Forbes“ viršelio
„Scanpix“ nuotr./Warrenas Buffetas ir Jay-Z ant žurnalo „Forbes“ viršelio

Nepraėjo nė dešimtmetis ir tapo aišku, kad „Crazy in Love“ atlikėjas pasiekė sėkmę ir tapo vieninteliu reperiu, kuris uždirbo milijardą JAV dolerių. Tiesa, iš lėto auganti jo imperija yra gana plati, nes apima alkoholinius gėrimus, meną, nekilnojamąjį turtą ir investavimą į „Uber“.

Tačiau reperio imperijos pradžia yra daug įspūdingesnė, nei įsivaizdavome. Prieš tapdamas žymiu atlikėju, jis buvo narkotikų prekeivis. Vėliau pradėjo kurti savo prekės ženklą ir 1996 m. įrašė debiutinį albumą „Reasonable Doubt“ įrašų kompanijoje „Roc-A-Fella“. Nuo tada jis išleido net 14 albumų, kurie ne vieną kartą pateko į topų viršūnes, pelnė 22 „Grammy“ apdovanojimus ir per dešimtmetį uždirbo apie 443 mln. eurų.

Vida Press nuotr./Jay-Z jaunystėje
Vida Press nuotr./Jay-Z jaunystėje

Vyras pasuko verslo link, kai suprato, kad gali reklamuoti ne tik kitų įmonių reklamas, bet ir savo prekės ženklus. 1999 m. sukūrė drabužių prekės ženklą „Rocawear“, o 2007 m. pardavė jį už 181 mln. eurų įmonei „Iconex“. Jis taip pat turi konjako gamintojo „D’Ussé“ akcijų ir muzikos transliavimo platformos „Tidal“ akcijų.

Muzikos prodiuseris Swizzas Beatzas, kuris prisidėjo prie populiarių dainų „On To The Next One“ ir „Upgrade U“ kūrimo, žvelgia į atlikėją kitomis akimis: „Tai yra daugiau nei hiphopas... jis palieka ryškų antspaudą mūsų kultūroje. Vaikinas, kuris atrodo taip pat, kaip mes, dainuoja kaip mes, myli mus, padarė kažką, kas manėme, kad yra visada su mumis. Jeigu jis milijardierius dabar, tai įsivaizduokime, kuo jis dar taps. Todėl, kad jis dar tik pradėjo.“

Jay-Z milijardinės imperijos vertė:

Šampano markės „Armand de Brignac“ akcijos – 275 mln. eurų

Pasinaudojo savo populiaria muzika, kad galėtų investuoti į 266 eurų vertės auksinius „Ace of Spades“ šampano butelius. Šį prekės ženklą paleido kartu su 2006 m. išleistu „Show Me What You Got“ vaizdo įrašu. Jo eilutė Meeko Mill'so dainoje „What's free“ vyno buteliui suteikė net 443 mln. eurų vertę.

Pinigai ir investicijos – 195 mln. eurų

Ieškojo daugiau galimybių investuoti, todėl nusipirko „Uber“ akcijas, kurių vertė 62 mln. eurų. Buvo pranešta, kad 2013 m. jis nusipirko savo dalį už 1,7 mln. eurų, o paskui bandė bendradarbiauti su įkūrėju Travis'u Kalanicku už 4 mln. eurų, bet buvo griežtai to atsisakyta.

Konjako gamintojo „D’Ussé“ akcijos – 88 mln. eurų

Atlikėjas išdrįso bendradarbiauti su alkoholio milžinu „Bacardi“, kurio pajamos kiekvienais metais užauga po 80 proc. „Jay-Z traukia tuos vartotojus, kuriems patinka itin prabangus gyvenimo būdas“, – teigė „Beverage Marketing Alcohol Research“ direktorius Ericas Schmidtas.

Muzikos transliavimo platformos „Tidal“ akcijos – 88 mln. eurų

2015 m. Jay-Z pateikė pasiūlymą įsigyti skandinaviškos muzikos transliavimo platformos įmonę už 53 mln. eurų. Prie platformos investuotojų sąrašo atlikėjas įtraukė daug muzikos pasaulio žvaigždžių, įskaitant žmoną Beyoncé, Kanye Westą, Calviną Harris ir kitus žymius atlikėjus.

Pramogų kompanijos „Roc Nation“ akcijos – 66 mln. eurų

Plataus masto pramogų kompanija pradėjo savo veiklą daugiau nei prieš dešimtmetį ir tapo koncertų milžinės „Live Nation“ dalimi. „Roc Nation“ atstovauja kai kurioms žymioms pasaulio žvaigždėms (Kevinui Durantui, Toddui Gurley, Rihannai, J. Cole).

Muzikos įrašai – 66 mln. eurų

Prieš pradėdamas 2004 m. dirbti su „Def Jam“ įrašų kompanija, Jay-Z derėjosi dėl jo įrašų grąžinimo, kurie padėjo sukurti karjerą. Atskirame susitarime su „EMI“ jis susigrąžino savo teises. Šiuo metu jo dainų klausosi virš 1 milijardo klausytojų.

Meno kolekcija – 72 mln. eurų

Dainoje „Picasso Baby“ reperis pasigyrė apie Jeano-Michelio Basquiato meno kūrinį. Atlikėjas turbūt net nejuokavo. Daugiau nei dešimtmetį jis rinko vis daugiau šedevrų, įskaitant Basquiato „Mecca“, įsigytą 2013 m. už 4 mln. eurų. „Jis viską supranta per detales, – sakė tapytojo draugas Fab 5 Freddy. – Jay-Z padėjo šviesti milijonus hiphopo gerbėjų, paminėdamas Jeaną-Michelį.“

Nekilnojamasis turtas – 44 mln. eurų

Po to, kai Jay-Z ir Beyonce 2017 m. pasauliui pristatė dvynius, pora nusipirko du namus. Vieno vertė 23 mln. eurų, o kito 78 mln. eurų. Jay-Z taip pat priklauso mansarda už 6 mln. eurų, kurią įsigijo 2004 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius