Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulis mini tragiškai žuvusios princesės Dianos 15-ąsias mirties metines

Šį penktadienį suėjo lygiai 15 metų po tragiškos Didžiosios Britanijos princesės Dianos žūties. Prisimindami britų tautos ir net viso pasaulio numylėtinę apžvalgininkai teigia, kad moteris vardu Diana Spencer suformavo tai, kaip šiandien elgiasi karališkosios šeimos.
Princesė Diana
Princesė Diana / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Princesė Diana

36-erių užgesusi princesė Diana buvo apraudota net Afrikoje ir JAV, liko du jos sūnūs – princai Williamas ir Harry, kurie šiandien tęsia motinos pradėtą svarbią filantropinę veiklą.

Širdžių ir žmonių princese vadinta Diana mirė 1997-ųjų rugpjūčio 31-ąją Paryžiuje, su savo mylimuoju, verslininku ir Egipto kino prodiuseriu Dodi Fayedu. Pora ir juos vežęs vairuotojas užsimušė, išgyveno tik poros apsaugininkas Trevoras Reesas-Jonesas. Jo veidas eismo įvykio metu buvo visiškai sumaitotas, jis patyrė sunkių sužeidimų.

„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana su sūnumis – princu Williamu (priekyje) ir princu Harry
„Scanpix“ nuotr./Princesė Diana su sūnumis – princu Williamu (priekyje) ir princu Harry

Nelaimės versijų buvo daug

Pirmiausia dėl incidento žiniasklaida apkaltino princesę Dianą ir D.Fayedą persekiojusius paparacus, tačiau paaiškėjo, kad avariją sukėlė neatsakingas vairuotojo Henri Paulo, viešbučio „Ritz“ apsaugos vadovo, elgesys. Tokias išvadas po 18 mėnesių trukusio tyrimo paskelbė Prancūzijos teisėsauga. Paaiškėjo, kad H.Paulas prarado automobilio kontrolę būdamas išgėręs, o jo būklę dar pabloginti galėjo organizme rastų antidepresantų pėdsakai. Visi žuvusieji nebuvo prisisegę saugos diržų.

Gedėdami savosios princesės iškart po lemtingos avarijos tūkstančiai žmonių nešė glėbius gėlių prie Londone esančios Kensingtono rezidencijos, kur ji gyveno.

Nuo 1998-ųjų D.Fayedo tėvas Mohamedas Al-Fayedas, kuriam priklausė viešbutis „Ritz“, kuriame dirbo lemtingą naktį vairavęs H.Paulas, teigė, kad avarija – konspiracijos rezultatas. Jis dėl nelaimės kaltino britų slaptąją tarnybą MI6, tariamai veikusią pagal Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos užsakymą. Prancūzijos teisėsauga prielaidą ištyrė, tačiau teigė, kad ji nepagrįsta.

Ryškiausias princesės palikimas – jos sūnūs

Tragedijos metu karalienė Elizabeth II buvo Škotijoje, Balmorale, tačiau ji nesuskubo grįžti į Londoną tuo papiktindama dalį britų. Princesė Diana buvo ištekėjusi už karalienės sūnaus, princo Charleso. Vestuvės įvyko 1981-aisias, tačiau 1996-aisiais jie pasuko skirtingais keliais.

Princesės Dianos laidotuvės buvo itin emocingos, o jos brolis Earlas Charlesas Spenceris savo atsisveikinimo kalbos metu rėžė kritiką žiniasklaidai, kuri nuolat persekiojo jo seserį ir galėjo turėti įtakos pirmalaikei jos mirčiai. Tačiau labiausiai širdį daugeliui gniaužė suglumęs mažas berniukas, ėjęs už motinos karsto – tai buvo princas Harry, kuriam dabar 27-eri. Jau pora savaičių netyla skandalas dėl linksmintis mėgstančio vaikino šelionių Las Vegase.

zmones24.lt/Foto naujienai: Velso princesė Diana – žmonių širdžių karalienė
 Velso princesė Diana – žmonių širdžių karalienė

Tačiau, nors jaunėlis princesės Dianos sūnus kartais elgiasi neatsakingai, britų karališkosios istorikės Kate Williams teigimu, motinos pradėtą darbą puikiai tęsia vyresnysis sūnus princas Williamas ir jo žmona, Kembridžo hercogienė Catherine. Tiesa, kartais sužiba ir Harry. Jis motinos garbei įkūrė labdaros fondą „Sentebale“ (pavadinimas reiškia „Nepamiršk manęs“), kuris padeda Afrikos vaikams.

„Per pastaruosius trejus ar ketverius metus jaunieji princai prisiėmė daug atsakomybės, tad Diana prisimenama vis rečiau, o apie Williamą, Harry ir Catherine kalbama vis daugiau. Panašu, kad jaunieji karališkosios šeimos atstovai nulipdyti iš to paties molio, kaip ir princesė Diana. Jie daug dėmesio skiria labdarai, yra rūpestingi, nuolat susitinka su paprastais žmonėmis“, – naujienų agentūrai AFP sakė istorikė.

Jos teigimu, dar gerokai iki skyrybų su princu Charlesu princesė Diana visas jėgas skyrė labdaros projektams. K.Williams nuomone, jei dabar būtų gyva, princesė vadovautų dideliam labdaros fondui ir taptų viena iš Jungtinių Tautų geros valio ambasadorių, tokių kaip Jordano karalienė Rania ar aktorė Angelina Jolie.

Kaip ir kasmet, atėjus princesės Dianos mirties datai, šią dieną daug žmonių atkeliauja į Londono Haid parką, kur yra pastatytas jai skirtas atminimo fontanas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius