Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Popkaralienei Madonnai – 60 metų: scenos revoliucionierė, maištininkė ir pasaulio rekordininkė

Rugpjūčio 16-ąją dainininkė Madonna Louise Ciccone švenčia apvalų jubiliejų – jai sueina 60 metų. Beveik keturis dešimtmečius jos žvaigždė muzikos padangėje šviečia taip ryškiai, kad iki šiol jai nėra lygių ir ji vienintelė iš tiesų verta popkaralienės titulo.
Madonna
Madonna / „Vida Press“ ir „Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Gimtadienis Madonna

Šios sukakties proga Madonna vietoj dovanų draugų ir gerbėjų prašo prisidėti prie jos įkurtos labdaros organizacijos „Raising Malawi“, padedančios skurstantiems Malavio vaikams ir našlaičiams.

Dainininkė feisbuke pradėjo mėnesį trunkančią lėšų rinkimo kampaniją, per kurią kol kas jau suaukota 203 tūkst. JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Madonna Malavyje 2014 metais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Madonna Malavyje 2014 metais

„Jaučiu tvirtą įsipareigojimą parūpinti pažeidžiamiems vaikams mylinčius namus. Savo gimtadieniui nesugalvoju geresnės dovanos, nei sujungti savo pasaulinę šeimą su šia gražia šalimi ir vaikais, kuriems mūsų pagalbos reikia labiausiai, – į gerbėjus kreipiasi Madonna. – Kiekvienas paaukotas doleris keliaus tiesiogiai maistui, mokykloms, uniformoms ir sveikatos priežiūrai aprūpinti. Noriu kartu su savo draugais, gerbėjais ir rėmėjais pakeisti Malavio vaikų gyvenimus, kad jie žinotų, jog yra puoselėjami, ginami ir mylimi.“

Pati Madonna yra įsivaikinusi keturis vaikus iš Malavio, o šios šalies našlaičiais rūpinasi nuo 2006 metų. Pernai jos iniciatyva vienoje Malavio ligoninėje buvo atidarytas vaikų skyrius, kurio iki tol nebuvo.

Šiuo metu Madonna didžiausią dėmesį skiria būtent savo vaikams bei labdarai – sulaukus tokio amžiaus jai nebereikia nieko įrodinėti, o asmeninės ambicijos jau seniai patenkintos. Dėl to Madonna net persikėlė gyventi į Portugaliją – kad jos įsūnis Davidas, trokštantis tapti profesionaliu futbolininku, galėtų čia treniruotis pas geriausius trenerius.

Instagram nuotr./Madonna su visais šešiais savo vaikais
Instagram nuotr./Madonna su visais šešiais savo vaikais

Dabar Madonnai svarbiausia nebe muzikinė karjera, o jos vaikų poreikiai. O pilnai atsiduoti šeimai ji gali sau leisti – per beveik keturis dešimtmečius trunkančią karjerą pasiekė tiek, kiek jokia kita dainininkė moteris.

Ypač aptarinėjamas visuomet buvo drąsus ir provokuojantis Madonnos sceninis įvaizdis. Ji niekada nebijojo šokiruoti – nei būdama pradedanti dainininkė, nei penkiasdešimtmetė. Daugybę skirtingų ir kone istorinių Madonnos įvaizdžių galite pamatyti nuotraukų galerijoje.

VIDEO: Popkaralienei Madonnai – 60 metų: įdomiausi gyvenimo faktai

O dabar kviečiame susipažinti (arba prisiminti) su įdomiausiais Madonnos gyvenimo ir karjeros faktais:

  • Madonna mamos neteko dar būdama visai mažytė. Dainininkės mama (jos vardas taip pat buvo Madonna) mirė 30-ies metų nuo krūties vėžio, kai būsimajai popkaralienei tebuvo penkeri.
  • Madonnos ir jos tėvo santykiai daugelį metų buvo pašliję, mat ji pyko ant jo, kad šis po mamos mirties vedė dar kartą.
  • Nepaisant maištingo elgesio, Madonna visada buvo labai gabi mokinė, gaudavusi vien geriausius pažymius.
Vida Press nuotr./16-metė Madonna vidurinėje mokykloje (1974 m.)
Vida Press nuotr./16-metė Madonna vidurinėje mokykloje (1974 m.)
  • Baigusi mokyklą Madonna gavo stipendiją mokslams Mičigano muzikos, teatro ir šokio mokykloje ir ketino tapti profesionalia šokėja. Tačiau svajonė greitai subliuško, ir po dvejų metų dainininkė buvo išmesta iš mokyklos – tada patraukė laimės ieškoti į Niujorką, kišenėje turėdama tik 35 dolerius.
  • Niujorke 20-metė Madonna dirbo padavėja spurgų užkandinėje „Dunkin' Donuts“, šoko modernaus šokio trupėse ir toliau mokėsi šokio meno.
Vida Press nuotr./Madonna (1984 m.)
Vida Press nuotr./Madonna (1984 m.)
  • Grįžtančią iš vienos šokių repeticijos 20-metę Madonną užpuolė du vyrai, kurie grasindami jaunai merginai peiliu privertė patenkinti juos oraliniu būdu.
  • Muzikinę karjerą Madonna pradėjo 22-ejų grupėse, kurias įkūrė su savo tuometiniais vaikinais. Iš pradžių „Breakfast Club“, kurioje Madonna dainavo ir grojo būgnais bei gitara, o po to ir „Emmy“. Vis tik vėliau ji nusprendė verčiau mėginti prasimušti kaip solo atlikėja.
  • Pirmoji Madonnos daina – šokių muzikos stiliaus „Everybody“, išleista 1982 metų spalio 6 dieną. Ši daina buvo labai populiari JAV naktiniuose klubuose.
VIDEO: Madonna - Everybody
  • Trečiasis Madonnos singlas „Holiday“, kurį prodiusavo tuometinis jos vaikinas, tapo pirmu jos tarptautiniu hitu – 1983 metais su tokia dainininke kaip Madonna susipažino visas pasaulis.
VIDEO: Madonna - Holiday [Official Music Video]
  • Pasaulinės žvaigždės statusą Madonna užsitvirtino 1984 metais išleidusi antrą albumą „Like A Virgin“, kuris tapo numeris vienas daugelyje šalių.
  • Madonnos albumas „Like A Virgin“ tapo pirmuoju soliniu moters albumu Jungtinėse Valstijose, kurio buvo parduota daugiau kaip 5 mln. kopijų. Vėliau albumas tapo deimantiniu – iš viso pasaulyje parduota net 21 mln. jo kopijų.
  • 1985 metais 27-erių Madonna surengė pirmą koncertinį turą („The Virgin Tour“) po JAV arenas – ją apšildė grupė „Beastie Boys“. Šios gastrolės uždirbo 5 mln. JAV dolerių, kas šiais laikais būtų apie 11,4 mln. JAV dolerių.
VIDEO: Madonna - Like A Virgin
  • 1985 metais filmuodama vaizdo klipą dainai „Material Girl“, Madonna susipažino su aktoriumi Seanu Pennu – jiedu įsimylėjo ir tais pačiais metais, per Madonnos gimtadienį, susituokė. Seanas Pennas įkvėpė trečiąjį Madonnos albumą „True Blue“, kurį jam ir dedikavo. Tame albume buvo tokie hitaip kaip „Open Your Heart“, „La Isla Bonita“ ir „Papa Don't Preach“. Šis Madonnos albumas tapo numeris vienas net 28-iose pasaulio šalyse – iki tol tai buvo dar neregėtas pasiekimas. „True Blue“ taip pat tapo geriausiai perkamu jos karjeros albumu – viso parduota 25 mln. kopijų. O 1992 metais šis Madonnos albumas buvo įtrauktas į Gineso rekordų knygą kaip pats perkamiausias visų laikų atlikėjos moters albumas. Su Seanu Pennu ji išsiskyrė 1987 metais.
Vida Press nuotr./Seanas Pennas ir Madonna filme „Šanchajaus siurprizas“ (1986 m.)
Vida Press nuotr./Seanas Pennas ir Madonna filme „Šanchajaus siurprizas“ (1986 m.)
  • 1985 metais Madonna debiutavo ir kaip kino aktorė. Pirmas jos vaidmuo buvo nedidelis – romantinėje dramoje „Vision Quest“ ji įkūnijo klubo dainininkę. O kitame tų pačių metų filme „Desperately Seeking Susan“ Madonna atliko jau pagrindinį vaidmenį.
  • 1986 metais Madonna kartu su savo vyru Seanu Pennu nusifilmavo nuotykių komedijoje „Šanchajaus siurprizas“, tačiau ji kino kritikų nesužavėjo. Maža to, Madonna už tą filmą net gavo „Auksinę avietę“ kaip blogiausia metų aktorė.
Vida Press nuotr./Madonna (1990 m.)
Vida Press nuotr./Madonna (1990 m.)
  • Dar vieną rekordą Madonna pasiekė 1987 metais – į jos koncertą Paryžiuje susirinko 130 tūkst. žmonių minia. Tuo metu tai buvo daugiausiai žmonių sutraukęs atlikėjos moters koncertas.
  • Nors daug kam atrodo keista, tačiau Madonna dar yra ir rašytoja – išleido ne vieną vaikišką knygelę. Pirmoji, 2003 metais pasirodžiusi „Anglijos rožės“, debiutavo iš karto pirmoje „The New York Times“ bestselerių vietoje. Ji yra išleista 100-e šalių visame pasaulyje ir išversta į 30 kalbų. Debiutinės Madonnos vaikiškos knygelės parduota virš milijono kopijų.
Vida Press nuotr./Madonna su savo vaikiška knygele „Anglijos rožės“ (2003 m.)
Vida Press nuotr./Madonna su savo vaikiška knygele „Anglijos rožės“ (2003 m.)
  • 1994 metais Madonna užmezgė romaną su iš Kubos kilusiu savo treneriu Carlosu Leonu, su kuriuo vėliau susilaukė dukters. Motina Madonna tapo 1996-ųjų spalio 14-ąją – tada ji pagimdė dukrą Lourdes Marią. Tuo metu dainininkei buvo 38-eri. Dainininkė su Carlosu Leonu išsiskyrė 1997 metais, kai jų dukrai buvo septyni mėnesiai.
Vida Press nuotr./Madonna su dukra Lourdes (2011 m.)
Vida Press nuotr./Madonna su dukra Lourdes (2011 m.)
  • Madonna yra laimėjusi du „Auksinius gaublius“ – vieną už vaidybą, kitą už muziką. Pirmą apdovanojimą ji gavo 1997 metais už pagrindinį vaidmenį biografinėje dramoje „Evita“, o antrą – 2012-aisiais už savo režisuotam filmui „W.E.“ sukurtą dainą „Masterpiece“.
  • 2000 metų rugpjūčio 11-ąją, kelios dienos prieš savo 42-ąjį gimtadienį, Madonna pagimdė sūnų Rocco. Jo tėvas – antrasis dainininkės vyras, britų kino režisierius Guy Ritchie.
Vida Press nuotr./Guy Ritchie ir Madonna (2002 m.)
Vida Press nuotr./Guy Ritchie ir Madonna (2002 m.)
  • 2006 metų Madonnos pasaulinis koncertų turas „Confessions Tour“ uždirbo net 193,7 mln. JAV dolerių – tai iki šiol yra pats pelningiausias visų laikų atlikėjos moters koncertinis turas.
  • 2006 metais Madonna įsteigė labdaros organizaciją „Raising Malawi“, kuri padėjo pastatyti našlaičių prieglaudą Malavyje ir iki šiol rūpinasi šios Afrikos šalies vaikais. Tais pačiais metais ji su tuometiniu vyru Guy Ritchie įsivaikino berniuką iš Malavio – Davidą Bandą.
  • 2008 metų spalį subyrėjo antroji Madonnos santuoka su Guy Ritchie – kartu jiedu praleido 10 metų.
  • 2008 metais Madonna debiutavo ir kaip kino režisierė – pristatė savo kurtą filmą „Ištvirkimas ir išmintis“ („Ištvirkimas ir išmintis“). Dar po dvejų metų ji sukūrė neblogai įvertintą romantinę dramą „Mes tikime meile“ („W.E.“), kuri laimėjo vieną „Auksinį gaublį“ bei buvo nominuota dviem „Oskarams“.
Vida Press nuotr./Madonna (2010 m.)
Vida Press nuotr./Madonna (2010 m.)
  • Jau būdama vieniša Madonna įsivaikino dar tris vaikus iš Malavio. 2009 metais jos šeimą papildė našlaitė Mercy James, o 2017 – keturmetės dvynukės Esther ir Stella.
  • 2010 metais Madonna nėrė į dar vieną veiklos sritį – kartu su dviem partneriais įkūrė sporto klubų tinklą „Hard Candy Fitness“. Madonnos sporto klubų yra Berlyne, Meksike, Maskvoje, Sankt Peterburge, Romoje, Sidnėjuje ir Santjage.
  • Madonna yra turtingiausia moteris pasaulyje, dirbanti muzikos srityje. Šių metų „Forbes“ skaičiavimais, jos turtas vertinamas maždaug 590 mln. JAV dolerių.
Vida Press nuotr./Madonna (2005 m.)
Vida Press nuotr./Madonna (2005 m.)
  • Gineso rekordų knyga paskelbė Madonną geriausiai perkama atlikėja moterimi visame pasaulyje (jos albumų parduota daugiau kaip 300 mln. kopijų), o daugiau įrašų už ją pardavę yra tik „The Beatles“, Elvis Presley bei Michaelas Jacksonas.
  • Visi Madonnos karjeros koncertiniai turai bendrai yra uždirbę 1,4 mlrd. JAV dolerių – tai pats geriausias visų laikų pasiekimas tarp solo atlikėjų moterų.
  • Madonna per 38 karjeros metus iš viso yra išleidusi 13 studijinių albumų, kol kas naujausias – 2015 metais išėjęs „Rebel Heart“.
„Scanpix“/AP nuotr./Madonna (2015 m.)
„Scanpix“/AP nuotr./Madonna (2015 m.)

O štai čia – garsiausi Madonnos karjeros hitai, nuo seniausių iki naujausių:

VIDEO: Madonna - Material Girl (Official Music Video)
VIDEO: Madonna - Like A Prayer (Official Music Video)
VIDEO: Madonna - Open Your Heart
VIDEO: Madonna - La Isla Bonita
VIDEO: Madonna - Papa Don't Preach
VIDEO: Madonna - Vogue (video)
VIDEO: Madonna - Ray Of Light
VIDEO: Madonna - Frozen
VIDEO: Madonna - The Power Of Good-Bye
VIDEO: Madonna - Music (Official Music Video)
VIDEO: Madonna - Don't Tell Me
VIDEO: Madonna - American Life
VIDEO: Madonna - Hollywood (Official Music Video)
VIDEO: Madonna - Die Another Day
VIDEO: Madonna - Hung Up (Official Music Video)
VIDEO: Madonna - Sorry
VIDEO: Madonna - 4 Minutes
VIDEO: Madonna - Give It 2 Me (ft. Pharrell) (Official Music Video)
VIDEO: Madonna - Girl Gone Wild
VIDEO: Give Me All Your Luvin' (Feat. M.I.A. and Nicki Minaj)
VIDEO: Madonna - Living For Love
VIDEO: Madonna - Ghosttown
VIDEO: Madonna - Bitch I'm Madonna ft. Nicki Minaj

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius