-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Putino paveikslas – „laiškas Ukrainai“

Paveikslas, kurį nutapė Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, bus parduotas labdaros aukcione Sankt Peterburge.
Putino paveikslas manekenės rankose.
Putino paveikslas manekenės rankose. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pats aukcionas vyks tik šeštadienį, sausio 17 dieną. O kol kas paveikslas buvo pristatytas žurnalistams drauge su dar 27 žinomų Rusijos asmenų nutapytomis drobėmis, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.

Drauge su Rusijos vyriausybės vadovu vernisaže dalyvauja Valentina Matvijenko, Ana Netrebko, Uljana Lopatkina, Maksimas Šostakovičius, Sergejus Šnurovas, Nina Usatova ir kiti.

Paveikslai buvo tapomi beveik „ekstremaliomis“ sąlygomis – lauke (kartais ir spaudžiant lengvam šaltukui) Kalėdų mugėje, kuri vyko nuo 2008 metų gruodžio iki 2009 metų sausio 7 dienos Sankt Peterburgo centre, tarp Nevos prospekto ir Aleksandros teatro.

Debiutuojantys dailininkai piešė siužetus pagal Nikolajaus Gogolio, kurio 200 metų jubiliejus minimas 2009 metais, apysaką „Naktis prieš Kalėdas“. Paveikslai buvo tapomi ant milinėms skirto audinio, siekiant juos priartino prie garsiojo klasiko kūrinio.

Aktorė N.Usatova nupiešė cerkvę, kompozitorius M.Šostokovičius – rūmus, aktorė Jelizaveta Bojarskaja – karietą, o operos žvaigždė A.Netrebko patį jubiliatą Nikolajų Gogolį.

Kitas Sankt Peterburgo dailininkas, kuris prašė neskelbti jo pavardės, pavadino Putino paveikslą „užšifruotu laišku Ukrainai“.

Žurnalistus (ir galimus pirkėjus) itin sudomino, ką nutapė Sankt Peterburgo gubernatorė V.Matvijenko (ji nupiešė pūgos užpustytą ukrainiečių kaimą) ir V.Putinas – jo paveikslas pavadintas „Ornamentas užšalusiame lange“.

Pasak dailininkės Nadeždos Anfalovos, kuri padėjo nepatyrusiems tapytojams, ministras pirmininkas beveik viską nupiešė pats.

„Aš padėjau tik sumaišyti spalvas ir parinkau reikiamus teptukus. Tiesa, darbo sąlygos buvo ekstremalios – aplinkui buvo daug žurnalistų ir televizijos kamerų, blyksėjo fotoaparatai“, – prisimena N.Anfalova.

Kokiu stiliumi nupieštas V.Putino paveikslas, neaišku. Menotyrininkai kol kas nepateikė savo įvertinimų.

Vienas labdaros akcijos organizatorių Igoris Gavriuškinas sako, kad paveikslo kompozicija labai paprasta.

„Konstrukcija labai paprasta. Ir tai teisinga. Kad nekompromituotumėme gerbiamų žmonių, mes sąmoningai prašėme nupiešti ką nors paprasta, tai, ką jiems lengva nupiešti, – paaiškino I.Gavriuškinas. – Vladimirui Putinui mes pasiūlėme nupiešti langą. Na, kvadratą gali nupiešti kiekvienas. O kad langas atrodytų, kaip žiemą, ant jo stiklų reikėjo nupiešti ornamentus“.

Kitas Sankt Peterburgo dailininkas, kuris prašė neskelbti jo pavardės, pavadino Putino paveikslą „užšifruotu laišku Ukrainai“.

„Tai ne šiaip „Ornamentas užšalusiame lange“, o ornamentas ukrainiečių pirkios, kuri liko be Rusijos dujų, lange“, – sakė dailininkas NN.

Beje, patį paveikslą V.Putinas nupiešė per vizitą į Sankt Peterburgą 2008 metų gruodžio pabaigoje, tai yra Rusijos ir Ukrainos „dujų konflikto“ išvakarėse.

Sankt Peterburge daug kas mano, kad Rusijos premjero paveikslas bus parduotas už labai didelius pinigus. Spėjama, kad aukcione jo kaina sieks daugiau kaip 10 mln. rublių (apie 800 tūkst. dolerių).

Štai prieš metus panašiame renginyje V.Matvijenko nutapytas paveikslas „Meškutis“ buvo parduotas už 11 mln. rublių.

„Tai nejaugi ministro pirmininko, o dar neseniai buvusio Rusijos prezidento kūrinys bus pigesnis už gubernatorės kūrinį“ – pareiškė interviu BBC Sankt Peterburgo dailininkas NN.

Pinigai, gauti aukcione, bus skirti labdarai.

Pasak I.Gavriuškino, kuris Sankt Peterburge žinomas kaip pagrindinis kasmet vykstančio Karnavalo Nevos prospekte organizatorius. jau pasirinkti trys labdaros adresai: pinigus numatoma skirti vienai Sankt Peterburgo vaikų ligoninių, Šv.Jekaterinos šventovei Puškine (Carskoje Selo), kuri buvo sugriauta 1939 metais, atstatyti ir tame pačiame Puškine ankstyvojo onkologinių susirgimų diagnozavimo kabinetui įrengti.

Kiekvieno paveikslo pradinė kaina aukcione bus kukli – 20 tūkst. rublių. Taip pat ir Vladimiro Putino paveikslo. O kokia suma bus už jį paklota, kol kas galima tik spėlioti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius