-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šimtmečius skaičiuojančios karališkų gimdymų tradicijos: kas dar aktualu, o kas jau tapo atgyvena?

Pirmadienį princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine susilaukė trečio vaiko – jiems gimė sūnus. Šį hercogienės gimdymą vėlgi lydėjo didžiulis visuomenės susidomėjimas, o tuo pačiu prisimintos ir šimtmečius skaičiuojančios gimdymų tradicijos, kurių laikydavosi britų karališkoji šeima. Kas vis dar aktualu šiandien, o kas jau tapo atgyvena?
Miesto šauklys Tony Appletonas ir princas Williamas su Kembridžo hercogiene Catherine bei naujagimiu sūnumi
Miesto šauklys Tony Appletonas ir princas Williamas su Kembridžo hercogiene Catherine bei naujagimiu sūnumi / „Scanpix“ nuotr.

Kada pranešama apie nėštumą

Paprastai apie karališkosios šeimos narės nėštumą visuomenei pranešama tada, kai nėštumas perkopia 12-os savaičių, arba trijų mėnesių, ribą.

Tačiau su visais trimis Kate Middleton nėštumais buvo padarytos išimtys – pasaulis apie tai sužinojo truputį anksčiau. O taip buvo dėl to, kad visus tris kartus hercogienę kamavo labai sunkus rytinis pykinimas. Dėl ypač blogos savijautos visų trijų nėštumų pradžioje rūmams teko atšaukinėti hercogienės iš anksto suplanuotus renginius ir vizitus, o tai reikėjo kažkaip paaiškinti, tad neliko nieko kito, kaip tik pasakyti tiesą.

Gimdymas namuose

Anksčiau būdavo priimta karališkosios šeimos narėms gimdyti namuose – tą darė ir karalienė Elizabeth II. Tačiau šios tradicijos jau nebesilaikoma – tris pastaruosius dešimtmečius karališkieji kūdikiai gimsta ligoninėse.

Pirmoji šią tradiciją 1982 metais sulaužė princesė Diana – pirmagimį Williamą ji pagimdė Šv. Marijos ligoninėje, „Lindo“ sparne, kur įsikūręs gimdymo skyrius. Ilgainiui tai tapo norma, o toje pačioje ligoninėje pasaulį išvydo ir visi trys princo Williamo ir Kembridžo hercogienės vaikai.

„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II su sūnumi princu Charlesu (1948 m.)
„Scanpix“ nuotr./Karalienė Elizabeth II su sūnumi princu Charlesu (1948 m.)

Gimdymas su sekretoriumi

Anksčiau, kai gimdymai vykdavo namuose, būdavo priimta gimdyti su nepriklausomu liudininku – valstybės sekretoriumi. Jis turėdavo užtikrinti, kad kūdikis nebus sukeistas, ar kad neįvyktų dar koks nors sąmokslas.

Tokios tradicijos atsisakyta karalienės Elizabeth II laikais – ji savo pirmagimį princą Charlesą 1948 metais gimdė Bakingamo rūmuose jau be liudininko.

Tėvo dalyvavimas gimdyme

Anksčiau vyrai nebuvo įleidžiami į savo žmonų gimdymą. Tačiau ši taisyklė pamažu sušvelnėjo po princo Charleso gimimo.

Na o princas Williamas jau dalyvavo gimstant visiems trims savo vaikams.

Kas pirmas sužino apie gimusį kūdikį

Anksčiau pats pirmas žmogus, kuriam pranešdavo apie gimusį karališkąjį kūdikį, būdavo valdantis karalius arba karalienė. Jis ar ji apie kūdikio gimimą būdavo informuojamas pirmiau, nei vaiko tėvas!

Tačiau ilgainiui ir ši taisyklė sušvelnėjo, kai tėvams pradėta leisti dalyvauti gimdyme. Tad dabar pirmieji apie kūdikio gimimą sužino, savaime suprantama, patys tėvai ir personalas, padėjęs priimti gimdymą, tada informuojama karalienė, po jos – kiti šeimos nariai, ir tada ši žinia paskelbiama viešai.

Pranešimas apie gimusį kūdikį

Beveik 200 metų apie gimusį naują karališkąjį kūdikį pranešama su iškilmingu raštu ant paauksuoto stovo, kuris pastatomas prie Bakingamo rūmų vartų, kad visi galėtų pamatyti ir sužinoti apie kūdikio gimimą.

Šios tradicijos laikomasi nuo 1837 metų, kuomet Bakingamo rūmai tapo oficialia karališkosios šeimos rezidencija. Taip daroma iki šiol, nors tai labiau simbolinis pranešimas – kai būna išnešamas stovas, visi jau žino, kad karališkasis kūdikis gimė.

Šiais laikais apie tai pirmiausiai pranešama socialiniuose tinkluose. Pirmas karališkasis kūdikis, apie kurio gimimą buvo pranešta moderniai – per „Twitter“, buvo princas George'as.

„Scanpix“ nuotr./Stovas prie Bakingamo rūmų vartų, ant kurio – pranešimas apie naujojo princo gimimą
„Scanpix“ nuotr./Stovas prie Bakingamo rūmų vartų, ant kurio – pranešimas apie naujojo princo gimimą

Miesto šauklys

Nuo viduramžių laikų buvo tradicija, kad apie gimusį karališkąjį kūdikį miestelėnams pranešdavo miesto šauklys.

Šiais laikais to nebedaroma, tačiau vienas londonietis Tony Appletonas miesto šaukliu pabūna savo iniciatyva. Pagal senas tradicijas jis „pranešė“ apie visų trijų princo Williamo ir Kembridžo hercogienės Catherine vaikų gimimą, tai jis visus tris kartus padarė ant ligoninės laiptelių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šv. Marijos ligoninės „Lindo“ sparno prieigos
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šv. Marijos ligoninės „Lindo“ sparno prieigos

Pasveikinimas šūviais

Gimus karališkajam kūdikiui jis pasveikinamas 62 šūviais iš Londono Tauerio. Tai užtrunka apie 10 minučių.

Šios tradicijos laikomasi iki šiol, o naujajam princui pagerbti skirti šūviai nuaidės antradienį 14 val. vietos laiku.

Sosto paveldėjimo tvarka

Anksčiau sosto paveldėjimo tvarka priklausė ne nuo to, kas pirmiau gimė, o nuo lyties – jeigu karališkai porai antras gimdavo sūnus, jis vis tiek eilėje pralenkdavo sesę ir tapdavo tiesioginiu sosto paveldėtoju.

Ši taisyklė buvo pakeista tik 2013 metais, kuomet Kembridžo hercogienė Catherine laukėsi pirmagimio. Taip norėta užtikrinti, kad net jei gimtų mergaitė, ji taptų tiesiogine sosto paveldėtoja ir neužleistų savo vietos vėliau gimsiantiems broliams. Vis tik Catherine ir Williamas pirmiausiai susilaukė sūnaus George'o, tad pakeistas įstatymas tada neturėjo realios reikšmės.

Tačiau jis pagaliau suveikė šiemet, gimus trečiajam Williamo ir Catherine vaikui, ir šitokiu būdu jų dukra Charlotte įėjo į istoriją – ji tapo pirmąja princese, kurios vietos eilėje nepakoregavo vėliau gimęs berniukas.

„Scanpix“nuotr./Princas George'as ir princesė Charlotte ateina į ligoninę susipažinti su nauju broliuku
„Scanpix“nuotr./Princas George'as ir princesė Charlotte ateina į ligoninę susipažinti su nauju broliuku

Tėvystės atostogos

Karališkųjų kūdikių tėčiai turi teisę į tėvystės atostogas nepaisant to, kokį darbą jie dirba. Tiesa, tos atostogos yra neapmokamos.

Štai princas Williamas teise į tėvystės atostogas pasinaudojo abu kartus, kai gimė jo sūnus George'as ir dukra Charlotte. Tuo metu princas Williamas dirbo Karališkosiose oro pajėgose gelbėjimo sraigtasparnio pilotu.

Karališkieji kūdikiai neturi pavardžių

Karališkosios šeimos nariai dažniausiai turi kelis vardus, tačiau – jokios oficialios pavardės. Karalienės Elizabeth II vyras princas Phillipas kartą yra guodęsis, kad jis – turbūt vienintelis vyras Britanijoje, savo vaikams negalintis duoti savo pavardės.

Tiesa, karalienė Elizabeth II 1960 metais pasirinko turėti dvigubą Mountbatten-Windsor (Mountbatten – jos sutuoktinio šeimos pavardė) pavardę tam, kad savo šeimos liniją atskirtų nuo Windsorų giminės. Tad esant poreikiui, jos palikuonys gali naudoti Mountbatten-Windsor pavardę, tačiau ji, tiesą sakant, beveik niekur nenaudojama.

Pirmas kūdikio pasirodymas viešumoje

Paprastai pirmas oficialus kūdikio pristatymas visuomenei būdavo per jo krikštynas. Jos įvykdavo gana greitai, po kelių savaičių nuo gimimo.

Šiais laikais ši tradicija šiek tiek pasikeitė – dėl to, kad karališkieji kūdikiai jau gimsta nebe namuose, o ligoninėse. Tad dabar pirmą kartą visuomenė juos pamato labai greitai, praktiškai pirmą kūdikio gyvenimo parą.

Prieš kelis dešimtmečius išėjimas iš ligoninės dar buvo simbolinis kūdikio debiutas, mat jo suvystyto nelabai eidavo matyti, tačiau su princo Williamo ir Kembridžo hercogienės Catherine vaikais situacija gerokai pasikeitė: kameros dabar tobulesnės, o ir nuotraukos padaromos įvairiausiais kampais, tad iš karto galima pamatyti naujagimio veidą.

„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kembridžo hercogienės Catherine naujagimis sūnus
„Scanpix“ nuotr./Princo Williamo ir Kembridžo hercogienės Catherine naujagimis sūnus

Kūdikio įregistravimas

Naują karališkąjį kūdikį privaloma įregistruoti metrikacijoje kaip ir bet kurį kitą gimusį kūdikį – tai būtina padaryti per 42 dienas nuo jo gimimo.

Krikštatėvių gausa

Karališkieji kūdikiai turi daug krikštatėvių – įprastai apie šešis. Princas George'as ir princesė Charlotte jų turi po penkis.

Taip pat priimta, kad krikštatėviais negali būti artimiausi šeimos nariai – tetos ar dėdės.

Anksčiau karališkųjų kūdikių krikštatėviais būdavo renkami kitų Europos karališkųjų šeimų asmenys ar įtakingų šeimų atstovai, taip tvirtinant ryšius, tačiau princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine krikštydami savas atžalas pasirinko visai kitokią taktiką. Jų vaikų krikštatėviais tapo jų draugai – šitaip siekta, kad vaikai turėtų kuo daugiau progų bendrauti su normaliais žmonėmis ir matytų įprastą, normalų gyvenimą, nes karališkų asmenų ir protokolo suvaržymų jų gyvenime ir taip niekada netrūks.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine su vaikais
AFP/„Scanpix“ nuotr./Princas Williamas ir Kembridžo hercogienė Catherine su vaikais

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius