Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šveicarijoje sulaikytas kino režisierius Polanskis nesutiks būti išduotas Jungtinėms Valstijoms, sako jo advokatas

Kino kūrėjas Romanas Polanskis savo noru nesutiks būti išduotas Jungtinėms Valstijoms, kurios jo ieško dėl Kalifornijoje pateiktų kaltinimų 1977-aisiais turėjus neleistinų santykių su nepilnamete, jo advokatas sakė Prancūzijos dienraščiui „Le Figaro“.
Romanas Polanskis
R.Polanskis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

R.Polanskis 1978 metais pabėgo iš Jungtinių Valstijų, kai jam Los Andžele buvo iškelta byla dėl neleistinų lytinių santykių su 13–mete.

Šveicarijos policija suėmė 76 metų Oskaro laureatą pagal tarptautinį arešto orderį, kai R.Polanskis šių metų rugsėjo 26 dieną atvyko į Ciurichą atsiimti kino festivalio apdovanojimo už viso gyvenimo pasiekimus.  „Le Figaro“ penktadienį išspausdino interviu su režisieriaus advokatu Herve Temime'u, kuris sakė, kad R.Polanskis jau atliko bausmę už tą nusikaltimą, nes 1978 metais išbuvo sulaikytas 42 dienas, atliekant jo psichiatrinę ekspertizę.

Pasak jo, sprendimas dėl R.Polanskio išdavimo taip pat turėtų būti priimtas atsižvelgiant į faktą, jog tas nusikaltimas buvo padarytas seniau nei prieš 30 metų.  „Mes taip pat tvirtiname, jog Los Andžele ponas Polanskis nebus sąžiningai teisiamas, – pridūrė H.Temime'as. – Dėl šių ir kitų priežasčių jo pozicija nesikeičia: jis nesutiks būti išduotas Jungtinėms Valstijoms.“

Jeigu R.Polanskis būtų išduotas, jam gresia iki dvejų metų įkalinimas Jungtinėse Valstijose. Tačiau jeigu jis savo noru nesutiks būti išduotas, jo ekstradicijos procesas gali užtrukti kelis mėnesius ar netgi metus.  Pabėgęs iš JAV R.Polanskis ilgą laiką gyveno Prancūzijoje, o jo pastarasis suėmimas toje šalyje sukėlė politinę audrą.

R.Polanskį užtarė Prancūzijos kultūros ministras Fredericas Mitterrandas ir daugelis iškilių menininkų. Tačiau kiti tvirtino, kad režisieriui negali būti taikomos teisinės išlygos, kad ir koks garsus jis būtų.

R.Polanskiui Kalifornijoje buvo pateikti kaltinimai, tarp jų dėl išžaginimo ir lytinių santykių su nepilnamete, apsvaiginta šampanu bei raminamaisiais.

Režisierius pabėgo iš JAV, baiminimasis, kad Kalifornijos teismas nesilaikys susitarimo, kuris buvo priimtas jam padarius kaltės pripažinimo pareiškimą. Pagal tą sutartį 42 dienas kalėjime teismo laukęs režisierius turėjo būti paleistas, o ne nuteistas daugelio metų įkalinimui.

H.Temime'as sakė, kad Šveicarijos kalėjime laikomas R.Polanskis jaučiasi gerai. Tačiau advokatas pridūrė, kad režisierius prašė jį paleisti, siūlydamasis sumokėti didelį piniginį užstatą ir kitas garantijas, kad nepabėgs iš šalies – pavyzdžiui, mūvėti specialią elektroninio sekimo apyrankę.

Lenkijoje gimęs R.Polanskis 2002 metais pelnė JAV Kino akademijos apdovanojimą už filmą „Pianistas“. Jis taip pat yra sukūręs kitų kino šedevrų, tokių kaip „Kinų kvartalas“, „Rozmari kūdikis“, „Pasibjaurėjimas“ ir „Peilis vandenyje“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius