-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viačeslavas Zaicevas: vienatvė – Dievo dovana ir bausmė už talentą

Jo kurtus drabužius elito atstovai atpažįsta iš pirmo žvilgsnio. Zaicevas vis dar griežia pirmuoju smuiku Rusijos madų pasaulyje. Atrodo, šiam žmogui pavyko apgauti laiką: į 8-ąją dešimtį įkopęs vyras atrodo ne vyresnis nei 45-erių. Aktorė Liudmila Gurčenko (74) neseniai jam pasakė: „Slavočka, tu taip gerai atrodai dėl to, kad esi labai geras ir niekam nepavydi.“
Viačeslavas Zaicevas
Viačeslavas Zaicevas / „Scanpix“ nuotr.

Vardas, pavardė: Viačeslavas Michailovičius Zaicevas.
Gimimo data, vieta: 1938 03 02, Ivanovas, Rusija. 72 m.
Šeiminė padėtis: išsiskyręs; turi sūnų Jegorą (50).
Pasiekimai: garsiausias rusų dizaineris, dailininkas; Maskvos tekstilės universiteto profesorius, Rusijos menų akademijos narys; kelių knygų apie madą autorius; Paryžiaus ir Ivanovo miestų garbės pilietis.

„Scanpix“ nuotr./Viačeslavas Zaicevas su modeliais
„Scanpix“ nuotr./Viačeslavas Zaicevas su modeliais

Vaikystėje jį vadino saulės zuikučiu

Šio žmogaus gyvenime netrūko tamsių periodų, tačiau, regis, Viačeslavas įminė laimingo gyvenimo mįslę: „Anksčiau, nepaisant įvairiausių žeminimų, spinduliavau džiaugsmą: džiaugiausi gamta, bendravimu su žmonėmis, supančio pasaulio pažinimu... Aš buvau kupinas to džiaugsmo, ir jis manyje sugebėdavo nustelbti visas negandas.

Dabar aš pats savo laimės kūrėjas. Manau, žmogus niekada nepajus tikros laimės, jei greta nebus skausmo. Nenoriu kalbėti apie blogį, aš jo tiesiog neprisimenu. Svarbiausia, kad galiu save išreikšti. Aš labai myliu gyvenimą, visuomet šypsausi – dėl to vaikystėje mane vadindavo saulės zuikučiu. Netgi kai viskas klostosi labai blogai, prieinu prie veidrodžio, pažvelgiu į save ir sakau: „Zuiki, tiek to, viskas praeis!“

„Mano liežuvis – mano priešas“

Viačeslavas visuomet buvo principingas ir atsisakydavo rengti Sovietų Sąjungos lyderių žmonas. „Esu labai impulsyvus žmogus ir nepakenčiu, kai į mane žiūrima kaip į vergą. Visuomet vengdavau Raisos Gorbačiovos (1932–1999). Man nepatiko, jog ši moteris lyg iš aukšto žiūrėjo į ją supančius žmones. Kartą jos tiesiai šviesiai paklausiau: „Raisa, kodėl žiniasklaidai visuomet sakote, kad aš jums siuvu drabužius?“ Ji man nusišypsojo: „Nejaugi jums, Slava, tai nemalonu?“

„Scanpix“ nuotr./Viačeslavas Zaicevas
„Scanpix“ nuotr./Viačeslavas Zaicevas

Tuomet Raisai atkirtau: „Man būtų malonu tik tuo atveju, jei tai būtų tiesa.“ Žodžiu, mano liežuvis – mano priešas. Tačiau aš nemoku apsimetinėti“, – prisipažįsta Zaicevas, kurio sovietų valdžia niekada neišleido vykti į užsienį.

Vakarėlius keičia į vienatvę

Šis garsus Rusijos žmogus retai dalyvauja elito vakarėliuose ar prezentacijose. Kartais Zaicevas padaro išimtį ir trumpam į juos užsuka. Pasak mados žinovų, jam patinka susitikti, pabendrauti su jo širdžiai artimais žmonėmis, kurie lankosi tokiuose renginiuose. „Tačiau man pakanka ten pabūti 20–30 minučių. Be to, beveik visuomet atsisakau dalyvauti vaišėse, nes pavalgyti galiu ir namuose“, – sako Viačeslavas. Ne paslaptis, kad pastaruoju metu šis talentingas žmogus kiekvieną laisvą minutę stengiasi praleisti būdamas vienas.

„Mano bendravimo ratas – aš ir popierius. Beveik su niekuo artimai nebendrauju. Po darbo stengiuosi grįžti namo ir dirbti. Man pačiam su savimi įdomu, daug visko manyje susikaupę, dar daug ką reikia užfiksuoti. Manau, vienatvė – tai Dievo dovana ir bausmė už talentą“ , – neslepia menininkas.

„Priklausau visoms ir nė vienai“

Šio mados guru, gebančio paprastą moterį paversti gražuole, namuose negyvena jokia dailiosios lyties atstovė. „Aš priklausau visoms ir nė vienai. Kartą buvau vedęs, kitą sykį gyvenau nesusituokęs. Pavydas, kurį jautė mano moterys, visada versdavo mane jausti didelę įtampą. O man tai nepakeliama“, – neslepia dizaineris.

Zaicevo gyvenimo moterys tikrai turėjo pagrindo kelti pavydo scenas. „Kartą (tai buvo labai seniai) italams demonstravome madas. Po renginio devynios manekenės mane pakvietė į svečius ir surengė bučinių konkursą. Jos žinojo, kad mėgstu bučiuotis. Namo grįžau su ištinusiom lūpom – juk tąsyk privalėjau išrinkti geriausiai besibučiuojančią merginą! Aišku, namuose kilo skandalas, o ir man buvo nemalonu vaikščioti su ištinusiom lūpom“, – juokiasi dizaineris.

„Namo grįžau su ištinusiom lūpom – juk tąsyk privalėjau išrinkti geriausiai besibučiuojančią merginą!“

Jo silpnybė – apkūnios moterys

Zaicevas vieninteliu savo draugu laiko sūnų Jegorą, kuris, kaip ir tėvas, kuria drabužius, vadovauja jo mados namams. Sūnus žurnalistams atskleidė, kad tėvas ypač mėgsta kurti drabužius apkūnioms moterims.
„Taip, pastaruoju metu dirbu tik su apkūniomis arba, kitaip sakant, nestandartinių kūno formų moterimis. Kartais, kai prireikia išmatuoti jų krūtinės apimtį, man neužtenka centimetrinės juostelės. Beje, bėgant amžiui suvokiau, kad apkūnumas – tai tik moters kompleksas, kuris trukdo jai būti gražiai. O kuriantis drabužius menininkas turi daugybę galimybių įgyvendinti jos svajonę, jis žino daugybę būdų, kurie tokią moterį gali išlaisvinti ir leisti savimi pasitikėti. Tiesiog reikia noro ir meilės žmogui“, – prisipažįsta Rusijos mados guru.

Įdomūs faktai:

•    Zaicevas nekenčia džinsų ir sako, kad niekada nebuvo jų užsivilkęs. Dizainerio manymu, džinsai moterį paverčia valkata.
•    Ilgą laiką Rusijos garsenybė gyveno ties skurdo riba. Tik nuo 1992–ųjų, kai „L’Oreal“ nusprendė leisti jo kvepalus „Marousia“, jis nebejautė pinigų stygiaus. Šie kvepalai ligi šiol populiarūs.
•    Mados guru dievina parduotuves „iš antrų rankų“, ypač esančias Paryžiuje, kuriose, pasak dizainerio, galima įsigyti puikios kokybės drabužių už juokingai mažą kainą.
•    Kasdien Viačeslavas keliasi 4.20 val., o eina miegoti vidurnaktį.
•    Mados istorijos specialistų manymu, jei Zaicevas karjerą būtų pradėjęs ne Sovietų Sąjungoje, jis būtų lygiavertis konkurentas Christianui Lacroix (59), Yves Saint Laurent (1936–2008) ir kitiems pasaulinio garso dizaineriams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius