-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūties dieną princesė Diana Paryžiuje neturėjo būti: kodėl nusprendė likti?

Torių, konservatyvios Anglijos partijos, kritika princesei Dianai dėl minų kampanijos prisidėjo prie sprendimo pavėlinti kelionę namo ir jos žūties, atskleidė gerbiamas buvęs princesės vairuotojas.
Princesė Diana Angoloje 1997 m.
Princesė Diana Angoloje 1997 m. / Vida Press nuotr.

Colinas Tebbuttas sakė, kad dėl nesutarimų, kilusių Dianai raginant uždrausti minų naudojimą, ji nusprendė likti Paryžiuje su mylimuoju Dodi Fayedu ilgiau, nei iš pradžių buvo planuota.

Deja, pora pateko į tragiškai pasibaigusį eismo įvykį 1997 m. rugpjūčio 31 d., pareikalavusį net trijų gyvybių – princesės Dianos, Dodi Fayedo ir jų vairuotojo Henri Paulo.

Kad žmonių princese vadinta Diana šiandien būtų gyva, jei ne arši politikų kritika jai, Colinas Tebbuttas atskleidė dviejų dalių „Daily Mail“ tyrime, nagrinėjančiame princesės žūtį.

Į Londoną tada 36-erių Diana turėjo grįžti rugpjūčio 28 d., bet paskutinę minutę nusprendė viešnagę Prancūzijos sostinėje prailginti trimis dienomis.

„Kaip buvo planuota, ketvirtadienį jį negrįžo dėl torių kritikos. Ji buvo kaltinama, kad minų kampanija naudojasi tik savo įvaizdžiui pagerinti, kas nebuvo tiesa ir ją skaudino.

Tad ji susisiekė su mumis ir pranešė norinti išvengti Jungtinėje Karalystėje jos laukusio chaoso ir grįšianti savaitgalį. Jei namo ji būtų skridusi ketvirtadienį, galbūt ji vis dar būtų gyva“, – pasakojo Colinas Tebbuttas.

Politikų nemalonę princesė Diana užsitraukė po kelionės į Angolą tų pačių metų sausį ir kreipimosi į tarptautinę bendruomenę raginant uždrausti minų naudojimą. Konservatorius gynybos ministras Earlas Howe’as po šio pranešimo Dianą pavadino „nevaldoma“ ir „blogai informuota apie žmones pražudančių minų problemą“.

Kolega Peteris Vigersas Dianą kaltino „sudėtingų argumentų“ ignoravimu ir pabrėžė, jog ji su prancūzų aktore Brigitte Bardot debatuose, kuriuose turėjo diskutuoti apie aktualias problemas, kalbėjosi apie kates.

Konfliktai tarp princesės ir politikų atsinaujino 1997 m. rugpjūtį per Dianos ir Dodi atostogas Viduržemio regione, kurių metu ji davė interviu prancūzų laikraščiui. Dianos pasiteiravus apie Jungtinės Karalystės minų politiką, kas tuo metu jai buvo „itin svarbi tema“, ji atsakė:

„Buvusi valdžia buvo beviltiška“, – apie 1997 m. gegužę galią praradusią torių vyriausybę sakė princesė Diana. Ji pridūrė mananti, kad nauja Tony Blairo leiboristų administracija „puikiai darbuosis“.

Išspausdinus interviu, pasak Colino Tebbutto, toriai vėl užsipuolė Dianą, dėl ko ji ir pavėlino kelionę namo. Žinoma, to daryti moteris nė kiek nenorėjo. Kaip atskleidė pokalbių telefonų prieš mirtį įrašai, Diana nervinosi, kad teko keisti planus. „Ji labai norėjo pamatyti savo berniukus“, – sakė artimas bičiulis Richardas Kay’us.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius