Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 03 29 /21:50

A.Macijauskas: ūkininkai trąšų naudos mažiau, tad apie rekordinį derlių nėra ko svajoti

Tokio trąšų brangimo dar nėra buvę istorijoje, pastebi ūkininkai. Trąšų reikia grūdams auginti, o grūdai yra maisto produktų ir pašarų pagrindas. Dėl brangstančių grūdų brangsta beveik visi maisto produktai. Apie tai, ko tikėtis ir kokiomis nuotaikomis gyvena ūkininkai, portalo 15min video laidoje „15/15“ pasakojo Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Aušrys Macijauskas ir Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto docentas Algirdas Bartkus.
Aušrys Macijauskas
Aušrys Macijauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Žemės ūkio ministras sako, kad Lietuvoje bus ne maisto krizė, o pašarų krizė. Maisto krizė yra tikėtina trečiosiose šalyse. Ar jūs sutinkate?

Na, aš tikiuosi, kad Lietuvoj tokios didelės krizės nebus nei maisto, nei pašarų. Pašarų krizė gali būti tik tokiu būdu, kad pašarai brangs, bet jokiu būdu mes jų nepritrūksime, nes Lietuvoje užsiauginam grūdų kelis kartus daugiau, negu mums reikia – tiek maistui, tiek pašarams. Bet, be abejonės, pasaulyje grūdų gali pritrūkti. Ir gali kilti tokia ne lokalinė krizė kažkur Lietuvoje ar kitoje valstybėje, bet pasaulinė krizė, maisto stygius.

Tai kai trūks maisto, pašarų pritrūks pirmiausia, nes grūdai bus naudojami visų pirma žmonių maistui. Tai gali atsitikti, nes jeigu iš rinkos iškris Rusija ir Ukraina, jeigu Ukrainoje ūkininkai nepasės visų savo pasėlių, kuriuos šiaip užsėdavo esant normaliom sąlygom, deja, tokia situacija gali susidaryti. Tai labai tikėtina, bet gali ir nesusidaryti, jeigu kitose pasaulio valstybėse derlius būtų kažkokiu būdu labai geras. Rekordiškas ar dar kažkoks.

– Papasakokite, nuo ko priklauso derliaus kokybė, dydis?

Aišku, tikėtis kažkokio labai didelio derliaus pasaulyje – Lietuvoje, Europoje ir visam pasaulyje – šiais metais turbūt neverta, nes dėl neregėtai išaugusių trąšų kainų ūkininkai trąšų naudos žymiai mažiau negu paprastai naudoja, negu reikia geram derliui užauginti.

Ir tą mes matome jau Lietuvoje ir darydami apklausas, klausdami savo asociacijos narių, bendraudami su kaimyninių valstybių ūkininkais. Mes jaučiame, kad trąšų naudojimas smarkiai sumažės. Ir tikėtina, kad tai padarys įtaką derliui: derlius bus mažesnis negu mūsų daugiametis vidurkis. Gal ir šiek tiek prastesnės kokybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius