TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ūkis visą reikalingą energiją pasigamina iš karvių mėšlo

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) Fair Oaks pieno ūkis išnaudoja visą karvių teikiamą „produkciją“. Ūkis visą reikalingą energiją gauna iš atsinaujinančių degalų, išskiriamų iš karvių mėšlo.
Srutos
Srutos / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Garisas Corbettas, Fair Oaks pieno ūkio vadovas, teigia: „Mes naudojame tai, ką daugelis vadina aplinkos teršalais, tai yra karvių mėšlą. Mes kuriame naują energijos šaltinį visai JAV, dėl ko esame labai patenkinti“.

Šiame pieno ūkyje laikoma kiek daugiau nei 36 tūkstančiai karvių, kurių pienu aprūpinama visa JAV centrinė dalis. Ir vis dėlto, įspūdingiausia yra ne tai, kiek pieno pagaminama ūkyje, o tai – jog ūkis taiko naujausias technologijas. Neseniai šis pieno ūkis investavo 19 milijonų JAV dolerių (daugiau kaip 48 mln. litų) į įrenginį, kuris niekuo nepagerina žemės ūkio gamybos, o tiesiog konvertuoja karvės mėšlą į suspaustas gamtines dujas (CNG).

Markas Stoermannas, transporto logistikos įmonės vadovas, aiškina, kaip įrenginys veikia: „Mes paimame du produktus – pieną ir mėšlą, abu produktai gaunami iš karvės. Mėšlas į įrenginį patenka iš tvartų, kad įrenginio pagalba išskirtos dujos leistų pieną paskirstyti po visą centrinę JAV.“

Naujoji technologija ūkyje naudojama tris kartus per dieną, kuomet karvės keliauja į vieną iš 11 melžimo aikštelių. Tuomet iš tvartų mėšlas siurbiamas į įrenginį, kur yra šildomas. Mikrobų pagalba išsiskiria dujos, kurios kyla į viršų – į atsinaujinančių gamtos dujų talpyklą (tai atvaizduoja paveikslas žemiau). Likusios mėšlo atliekos pakartotinai naudojamos kaip trąša.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius