Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
02 02

Kiek uždirba ir kiek mokesčių sumoka Lietuvos ūkininkai?

Į Vilnių su 1300 traktorių suvažiavę ūkininkai valdžios dėmesį atkreipė į savo problemas, o vilniečių – į savo traktorius. 15min pasidomėjo, kiek uždirba ir kiek mokesčių sumoka Lietuvos žemdirbiai. Vis tik mokesčių ekspertai atkreipia dėmesį, kad ūkininkams galioja aibė lengvatų, o kiek dauguma jų iš tiesų uždirba pajamų, niekas ir nežino.
Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas
Vilniuje prasidėjo žemdirbių mitingas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Retai kada vilniečių pokalbių centre atsiduria tiek žemės ūkio temų, kiek praėjusią savaitę, kai protestuoti į Vilnių su 1300 traktorių susirinko pora tūkstančių ūkininkų. Vakarais apžiūrėti naujų traktorių susirinkdavo šeimos su vaikais, socialiniuose tinkluose virė diskusijos apie tai, ko nori ūkininkai ir kiek kainuoja jų traktoriai, o penktadienį ryte iš miesto išvykstančias žemės technikos kolonas praeiviai išlydėjo mojuodami.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ūkininkai palieka sostinę
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ūkininkai palieka sostinę

Ūkininkai iš sostinės taip pat išvyko netuščiomis – atkreipę į save miestiečių dėmesį, užmezgę pažintis, aplankę sostinės barus ir kavines bei išgavę iš valdžios pažadus sumažinti akcizą suskystintoms naftos dujoms (SND) ar stabdyti daugiamečių pievų atkūrimą.

Tad į Vilnių atvykę ūkininkai sostinės gyventojams ne tik priminė apie save, bet ir pažadino miestiečių smalsumą bei sukėlė įvairių klausimų. Į kelis jų – kiek gi uždirba Lietuvos ūkininkai ir kiek sumoka mokesčių – 15min ir pabandė atsakyti.

„Kaip bet kurios įmonės vadybininkas“

Praėjusią savaitę protesto metu 15min kalbinti du jauni ūkininkai iš Joniškio rajono Paulius Skudra ir Mindaugas Hurčinas, kartu su tėvais valdantys apie 200 hektarų augalininkystės ūkius, 15min teigė, kad tokį plotą turinti ūkininkų šeima, užsiimantis augalininkyste, gali gyventi „pakankamai normaliai, vidutiniškai“.

Iš tokio ūkio išsilaikys ir pats, ir kartu dirbančius tėvus išlaikys – galbūt net porą darbininkų. Jei turi mažiau žemės, prireiks arba antro darbo, arba keisti sritį – pavyzdžiui, gaminti aukštesnės pridėtinės vertės produkciją: auginti uogas ar daržoves.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius