Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuviai ir vokiečiai kenčia nuo tų pačių problemų

Lietuvos žemės ūkio ministerija jau ilgus metus sėkmingai bendradarbiauja su Vokietijos Federacinės Respublikos Federalinės maisto, žemės ūkio ir vartotojų apsaugos ministerija bei su atskirų žemių žemės ūkio ministerijomis. Dvišaliai ryšiai plėtojami dalyvaujant žemės ūkio ir maisto pramonės parodose, vykdant bendrus projektus, dalijantis gerąja patirtimi įvairiais žemės ūkio srities klausimais.
Ferma, kurioje auginamos mėsinės karvės
Ferma, kurioje auginamos mėsinės karvės / 15min.lt/Kristinos Aksamitaitės nuotr.

„Esame dėkingi už jūsų ekspertų suteiktą įvairiapusišką ir neįkainuojamą paramą Lietuvai atgavus nepriklausomybę bei stojant ir integruojantis į Europos Sąjungą. Dabar jau patys esame stiprūs ir galime teikti paramą kitoms šalims“, – atkreipdamas dėmesį į dvišalio bendradarbiavimo pradžią sakė viceministras Mindaugas Kuklierius.

Ministerijos Žemės ir maisto ūkio departamento direktorius Rimantas Krasuckis apžvelgė svečius itin dominusią maisto produktų gamybos sritį ir atskirus žemės ūkio sektorius. Pastarojo išankstiniais skaičiavimais, 2012 m. žemės ūkio produkcijos šalyje buvo pagaminta už 2,7 mlrd. eurų (2011 m. – 2,3 mlrd. eurų). 2012 m. lyginant su 2011 m., žemės ūkio produkcijos apimtis padidėjo 13,8 proc. Dėl praeitais metais gauto itin gausaus žemės ūkio augalų derliaus augalininkystės produkcija išaugo 23,2 proc., gyvulininkystės – 0,7 proc.

Labiausiai neramina pieno sektorius, kuris yra viena svarbiausių Lietuvos žemės ūkio šakų, ir mažos pieno supirkimo kainos. Vokietijos atstovai atviravo, kad savo šalyje susiduria su ta pačia mažų pieno supirkimo kainų problema. Dar kelios svečius neraminančios problemos – Vokietijos gyventojų nusistatymas prieš stambių ūkių rėmimą, mažos ūkininkų pajamos bei tuštėjantys kaimai. Vokiečiai teiravosi, kaip Lietuvoje sprendžiamos tokios problemos, kokiomis priemonėmis kuriamas kaimo teritorijų patrauklumas, gerinama jų infrastruktūra, vystomi bendruomenės projektai. Apie tai plačiau svečiams papasakojo Kaimo plėtros departamento direktorės pavaduotoja Vilma Daugalienė.

Ekonomikos ir programų vertinimo departamento direktorius Vygantas Katkevičius pasidžiaugė vokiškos pasėlių draudimo bendrovės „Vereinigte hagel“ veikla. „Daugelį metų mūsų ūkininkai turėjo nemenkų nuostolių dėl gamtos kataklizmų. Ši bendrovė pasiūlė puikias draudimo sąlygas, kurias nuolat tobuliname. Štai ir rytoj, žemės ūkio parodos „Ką pasėsi…“ metu kalbėsime apie ES paramos panaudojimo draudimo reikmėms galimybes“, – teigė direktorius.

Ekonominis – prekybinis 2012 m. bendradarbiavimas skaičiais:

eksportas į Vokietiją sudarė 8,8 proc. viso žemės ūkio ir maisto produktų eksporto ir siekė 374,7 mln. eurų.
eksporto struktūroje pagal šalis Vokietija buvo 3 vietoje, importo – 4.
iš Vokietijos importuota produktų už 297,7 mln. eurų.
2012 m. lyginant su 2011 m. eksportas ir importas išaugo 1,1 karto.
daugiausia eksportuota lietuviškos kilmės rūkytų žuvų (lašišų – 93 proc.), rapsų sėklų, grietinėlės, žuvies filės ir kitos žuvies mėsos, kviečių.
2012 m. lyginant su 2008 m., lietuviškos kilmės produktų eksportas į Vokietiją išaugo 62 proc.
iš Vokietijos daugiausia importuota maistinių priedų ir tepiųjų mišinių, kiaulienos, šviežių arba atšaldytų žuvų, kavos, šokolado, alkoholinių gėrimų.
2012 m. lyginant su 2008 m., 2,1 karto padidėjo importuotų spiritinių gėrimų vertė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje