Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liko mėnuo atnaujinti valdos duomenis

Ūkininkai, dalyvaujantys Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos su plotu susijusiose priemonėse arba gaunantys išmokas už žemės ūkio naudmenas, savo kalendoriuose turėtų pasižymėti paskutinę metų dieną – gruodžio 31-ąją. Iki šios datos jie privalo atnaujinti duomenis apie savo valdą.
Žemės sklypas
Žemės sklypas / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Pateikti naujausią informaciją

Europos Sąjungos parama skiriama vadovaujantis Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro (ŽŪIKVC) administruojamuose bei kituose registruose sukauptais duomenimis. Todėl valdos registracijos duomenis Žemės ūkio ir kaimo verslo registre reikia atnaujinti kasmet iki gruodžio 31 d.

Duomenis apie valdą galima atnaujinti keliais būdais. Žemės valdytojas gali asmeniškai nuvykti į seniūniją, kurios teritorijoje yra valdos centras. Informaciją seniūnijai pateikti gali ir jo įgaliotas asmuo. Jeigu valda registruota juridinio asmens vardu, atnaujinti duomenų turi ateiti įgaliotas asmuo.

„Atvykus į seniūniją, informacija apie valdą paprastai atnaujinama tą pačią dieną, t. y. pateikus duomenis, iškart pataisomi arba papildomi duomenys Valdų registro duomenų bazėje ir atspausdinama prašymo forma atnaujinti duomenis. Pareiškėjui šį prašymą pasirašius, duomenų atnaujinimas baigiamas. Valdų duomenis taip pat galima atnaujinti Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centre“, – pasakoja Nacionalinės mokėjimo (NMA) Strateginio valdymo departamento vyr. specialistė Sigutė Stakvilevičienė.

Nepamiršti tapatybę patvirtinančio dokumento

Vykstant į seniūniją dėl valdos duomenų atnaujinimo svarbu nepamiršti valdos valdytojo – juridinio ar fizinio asmens – tapatybę patvirtinančio dokumento. Jeigu duomenis atnaujina įgaliotas asmuo, jis turi pateikti įgaliojimą atstovauti valdos valdytojui ir savo asmens tapatybės dokumentą.

Dažnai pareiškėjai, kad nereikėtų vykti į seniūniją vien tik dėl valdos duomenų atnaujinimo, informacijos atnaujinimu pasirūpina pateikdami paraišką. Ją registruojant kartu atnaujinama ir informacija apie valdą.

„Jeigu nuo ankstesnio valdos atnaujinimo iki paraiškos pateikimo dienos pareiškėjo valdoje neįvyko jokių pokyčių, pavyzdžiui, nebuvo įsigyta daugiau gyvulių arba išsinuomota daugiau žemės, duomenis apie valdą galima atnaujinti pateikiant paraišką Paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje. Jeigu pokyčių yra, tuomet teks pristatyti pokyčius įrodančius dokumentus“, – komentuoja specialistė.

Gali prireikti grąžinti paramą

Jeigu valdos duomenys neatnaujinami trejus metus iš eilės, ŽŪIKVC inicijuoja žemės ūkio valdos išregistravimą iš registro. „Jei valda tokiu būdu arba paties pareiškėjo iniciatyva išregistruojama iki einamųjų metų gruodžio 31 d., pareiškėjas nebetenka teisės į jam priklausiusią paramą. Tais atvejais, kai parama ar jos dalis iki einamųjų metų gruodžio 31 d. pareiškėjui jau išmokėta, jis privalės paramą grąžinti“, – primena Sigutė Stakvilevičienė.

NMA specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad jei pasikeičia žemės valdytojas, valdos arba dalies valdos perleidėjas privalo atnaujinti pasikeitusius valdos registravimo duomenis Žemės ūkio ir kaimo verslo registre per 30 kalendorinių dienų nuo valdos perdavimo dienos.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros arba apsilankyk NMA svetainėje.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius