Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįgaliesiems pritaikomos saugomos šalies teritorijos

Aukštaitijos nacionalinis parkas seniausia ir viena didžiausių saugomų teritorijų Lietuvoje. Jau 40 metų daugiau kaip 40 tūkst. hektarų plote saugoma šimtai neįkainojamų gamtos ir kultūros vertybių. Pačias žymiausias žino visa Lietuva, aplanko ir gausūs keliautojai iš užsienio šalių. Legendomis apipintas Ladakalnis, Ginučių archeologinis kompleksas, Palūšė – vartai į Didįjį ratą, giliausias Lietuvoje Tauragnų ežeras, įspūdingas daugiakamienis kadagys Obelų rage prie Žeimenų ežero. Tai gražiausios parko vietos, kuriomis keliaujant galite pamatyti per 200 paukščių, 60 žinduolių rūšių, daugiau kaip 900 rūšių augalų, iš jų net 120 retų – įrašytų į raudonąją knygą.
Pažintį su Aukštaitijos nacionaliniu parku geriausia pradėti nuo apsilankymo lankytojų centre, į kurį nesunku patekti neįgaliesiems. Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos nuotr.
Pažintį su Aukštaitijos nacionaliniu parku geriausia pradėti nuo apsilankymo lankytojų centre, į kurį nesunku patekti neįgaliesiems. Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos nuotr.

Parko lobynu gali džiaugtis visi

Šiuo parko lobynu gali pasidžiaugti ir neįgalieji. „Ladakalnį – mūsų parko pasididžiavimą ir labiausiai lankomą vietą gali pamatyti ir turintys judėjimo negalią žmonės. Į kalną veda specialiai jiems įrengtas pandusas, kuriuo pakilus gali pasigrožėti svaiginančia panorama. 176 metrų aukščio virš jūros lygio kalnas, stūkso Šiliniškių gūbrio kalvų grandinėje. Ji lyg pašiaušta drakono ketera nutįsta į abi puses kiek tik užmato akys. Manoma, kad ant šio kalno buvo aukojamos aukos baltų gyvybės deivei Ladai − didžiajai Motinai, viso pasaulio gimdytojai. Nuo šio kalno atsiveria nuostabi panorama – matosi net 6 ežerai“, − pasakoja Aukštaitijos nacionalinio parko direktorius Eminuelis Leškevičius.

Pašnekovo teigimu, neįgalieji gali aplankyti ir turistų taip mėgiamą Ginučių malūną, piliakalnį. Jiems bus patogu ir Palūšės valtinėje, jų laukia ir Vaišniūnų, Ineigos, Šakarvos, Pakretuonės, Žeimenio stovyklavietės. Išsamią informaciją apie visas parko vertybes neįgalieji gali gauti atvykę į lankytojų centrą apžiūrėti įspūdingą ekspoziciją.

„Yra nemažai negalią turinčių žmonių, kurie mėgsta keliauti. Kai mūsų parko labiausiai lankomi objektai buvo pritaikyti neįgaliesiems, jų pas mus atvažiuoja tikrai nemažai. Mano pastebėjimu, dažniausiai tai labai aktyvūs ir įdomūs žmonės. Džiaugiuosi, kad jie gali paganyti akis ir atgaivinti sielą mūsų parko turtais“, − teigia E. Leškevičius. 

Padeda ES parama

Visi parko objektų pritaikymo neįgaliesiems darbai atlikti pasinaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų parama įgyvendinant trijų etapų projektą „Saugomų teritorijų tvarkymas“, už kurį atsakinga Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos. Finansavimas apie 160 mln. litų 2007–2013 m. ES finansavimo laikotarpiu skirtas iš  Europos regioninės plėtros fondo pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsauga“. Už šias lėšas saugomose teritorijose tvarkomi piliakalniai, įrengiamos apžvalgos aikštelės ir bokštai, informaciniai stendai, nuorodos, privažiavimai prie lankytinų vietų, tiesiami pažintiniai takai, lankytojų centruose įrengiamos interaktyvios ekspozicijos.

Pasinaudojant ES parama, daugiau kaip 70 objektų įvairiose saugomose šalies teritorijose yra pritaikoma  neįgaliesiems. Tarp tokių objektų: Pūčkorių atodanga Pavilnių regioniniame parke, apžvalgos aikštelė prie šaltinio „Ūlos akis“ Dzūkijos nacionaliniame parke, velnio duobė Aukštadvario regioniniame parke, Dubingių piliavietės pažintinis takas Asvejos regioniniame parke, specialūs takai į pajūrį Kuršių nerijos regioniniame parke.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius